PDA

Zobacz pełną wersję : serwis a koncówka gwarancji

ciacho23
28-06-2013, 23:49
Mam pytanie. Czy jeśli wyślę aparat do serwisu np. na regulację AF, a gwarancja kończy mi się kilka dni później to serwis uzna mi usługę w ramach gwarancji i nie będę musiał płacić?

adriansocho
29-06-2013, 00:18
WYDAJE MI SIĘ, że liczy się termin złożenia zgłoszenia reklamacyjnego (bo regulacja AF to trochę jak reklamacja złego działania AF), i zależnie od producenta może się liczyć termin otrzymania przez nich paczki albo termin wyklikania zgłoszenia przez ich stronę www. Lepiej wysłać kurierem, żeby a) zdążyć w terminie b) mieć potwierdzenie tego, że otrzymali X dni przed upływem gwarancji. Jeśli przyjmą z datą jeszcze mieszczącą się w okresie gwarancji, to zrobią, bo okres gwarancji się przedłuża o czas przebywania w naprawie.

GonzoG
29-06-2013, 01:17
Zawsze liczy się termin zgłoszenia usterki.
A o ile się nie mylę, to tak naprawdę ważny jest czas wystąpienia usterki. Tak więc jeśli przykładowo usterka wystąpiła 5-6 dni przed końcem gwarancji, a wyślesz 3-4 dni po końcu, to w teorii powinni uznać to jako naprawę gwarancyjną.

Mariusz Lesiuk
29-06-2013, 08:56
Mi kiedyś pan w serwisie powiedział, że nawet jakby było parę dni po gwarancji to na to przymknęli oko.

lackyd
05-07-2013, 23:24
Panowie, realnie patrząc liczy się data zakupu i koniec. Należy również zwrócić uwagę na warunki gwarancji czy takowa nie wyklucza zabrudzeń jako usługi serwisowej.

Pamiętać również należy że kupując towar 1.01.2013 to 12 mc gwarancji liczy się do ostatniego grudnia a nie do 1.01.2014 kolejnego roku.

A co do terminu oddają sprzęt w dniu ostatniego dnia gwarancji powinien zostać zaprawiony lub zdiagnozowany przez serwis jak każda inna naprawa z tytułu gwarancji.
Chcę również zwrócić uwagą na reklamację z "ustawy" która opiewa na 24mc lecz tylko dla osób które dokonały zakupu jako osoba "fizyczna" lecz sprzęt należy reklamować u sprzedawcy lub w jego filii/sieci sklepów ważną rzeczą jest aby powiadomić sprzedawcę że usterka wystąpiła w terminie nie odbiegającym na 30 dni od zgłoszenia jej u sprzedawcy.

coroner
06-07-2013, 16:15
Miałem dokładnie taką sytuajcję, o jakiej piszesz.
Wysłałem D90 na kalibrację na 5 dni przed upływem terminu gwarancji. Minął tydzień - nic nie wiadomo. Minęły dwa - dalej nic. Po dwóch i pół zaczałem dzwonić - niestety prawdopodobieństwo trafienia na "otwartą linię" było mniejsze niż w audiotele. Co ciekawe, gdy zadzwoniłem z drugiego numeru (który nie był podany przeze mnie jako kontaktowy przy wysyłaniu na gwarancję) odebrano.
Pani z którą rozmawiałem utrzymywała, że oni dostali aparat 3 dni po gwarancji i nie zrobią tego. Oczywiście to stwierdzenie nie było zgodne z prawdą, ponieważ miałem potwierdzenie od kuriera, że aparat dotarł kolejnego dnia roboczego po nadaniu. Pytam się więc lekko poddenerwowany, lecz kulturalnie
"ok, w takim razie, niech mi pani powie, gdzie był aparat przez tydzień"
"nie wiem"
"a ja proszę pani wiem, że aparat był u Was, bo mam na to potwierdzenie na papierze od niezależnego dostawcy"
"proszę chwilę poczekać"
............(pozytywka w słuchawce, pani poszła cos sprawdzać)
w końcu słyszę w słuchawce "halo, proszę pana, naprawa będzie wykonana w ramach gwarancji"

Tak że dać się da. Ale trzeba walczyć o swoje. I absolutnie nie pozbywać się jakichkolwiek dokumentów które mogą być przydatne w sprawie.

Z odesłaniem w ostatni dzień gwarancji miałem także do czynienia przy towarze zakupionym w sklepie Foto-Tip. Tam jednak obsługa była daleko milsza, gdy sprzęt do nich dotarł zadzwonili, powiedzieli, że gwarancję uznają (grip był wysłany dosłownie ostatniego dnia gwarancji, więc gdy do nich dotarł było już dzień po) i przysługuje mi wymiana na nowy sprzęt lub zwrot wartości.

Jak widać sporo zależy od podejścia drugiej strony, ale jak Serwis Nikona traktuje klientów, to już od dawna wiemy.

volkerball
19-10-2013, 22:46
Ja natomiast zadzwoniłem do Serwisu mówiąc, ze chce wysłać do nich aparat na drugą kalibracje i czyszczenie matrycy, lecz jutro mija mi gwarancja i czy zostanie mi to zaliczone do niej. Serwisant na to odpowiedział, że zawsze przyjmują sprzęt do 3 tygodni od upływu gwarancji, później już trzeba płacić samemu. Body wysyłałem we wrześniu 2012 oraz w sierpniu 2013r.