Zobacz pełną wersję : Flara obiektywu jak przesunąć?
Witam serdecznie do zdjęcia chciałbym dodać flarę obiektywu. Ale w jaki sposób mogę ją przesunąć? Na pustej warstwie nie mogę a na skopiowanej przesuwam cały obraz. Za pomoc dziękuję serdecznie.
A dodając nie mozesz sobie wybrać?
To może utwórz nową warstwe, wypełnij np białym kolorem (krycie na 1%) i przesuwaj.
A dodając nie mozesz sobie wybrać?
To może utwórz nową warstwe, wypełnij np białym kolorem (krycie na 1%) i przesuwaj.
Ale co mam sobie wybrać? Jak utworzę nową warstwę i ustawię krycie na 1% to wtedy flara też jest ustawiona na 1 %. A ja potrzebuję ją zaznaczyć Ctrl T i sobie dokładnie ustawić już na zdjęciu.
Tomasz Dudrak
28-06-2013, 20:07
Daj flarę na warstwie wypełnionej kolorem czarnym w trybie Screen.
Następnie Ctrl+T na tej nowej warstwie i zrób sobie, co tam chcesz z tą flarą.
Nie działa albo nie wiem jak to zrobić bo i na pustej jak i na kopii warstwy zdjęcie mam czarne z flarą ;-)
Tomasz Dudrak
28-06-2013, 20:17
Może lepiej się fryzjerstwem zająć?
Tworzysz nową warstwę, wypełniasz ją kolorem czarnym, zmieniasz tryb krycia na Screen i na tej warstwie renderujesz sobie flarę.
Co w tym jest nie-do-umienia?
Może lepiej się fryzjerstwem zająć?
Znasz to z autopsji?
Tomasz Dudrak
28-06-2013, 20:20
Nie, ja spawaczem jestem...
No tak zamiast nowa warstwa wypełnienia kolor kryjący zamalowałem sobie zdjęcie farbą z wiadra ;-) Muszę tylko niżej flarę ustawiać bo gdy przesuwam to widoczne są obramówki flary ale z tym sobie poradzę.
Tomasz Dudrak
28-06-2013, 20:31
Jak masz tę warstwę w Ctrl+T, to sobie rozciągnij bardziej flarę, żeby nie było widać obramowania,
albo daj maskę na warstwę i zamaluj miękkim pędzlem.
Dzięki już sobie akcję zrobiłem.
Ale co mam sobie wybrać? Jak utworzę nową warstwę i ustawię krycie na 1% to wtedy flara też jest ustawiona na 1 %. A ja potrzebuję ją zaznaczyć Ctrl T i sobie dokładnie ustawić już na zdjęciu.
Nie zrozumiałeś. Biały kolor dajesz na 1% (wiadro z farbą np, ustawiasz na 1%), nie warstwe...
tomek murański
16-07-2013, 14:27
Ja mam trochę inną metodę. Tworzysz nową warstwę (Ctrl+Shift+N). Tryb mieszania ja daję Hard Light. Jak go zaznaczysz, to pojawi się opcja wypełnienia warstwy 50%szarym. Zaznaczasz ją. Masz już nową szarą warstwę. Teraz dajesz "renderuj", "flara" i teraz masz flarę, którą możesz sobie dowolnie przekształcać. I tyle. Pozdrawiam
Jak go zaznaczysz, to pojawi się opcja wypełnienia warstwy 50%szarym. Zaznaczasz ją. Masz już nową szarą warstwę. Teraz dajesz "renderuj", "flara" i teraz masz flarę, którą możesz sobie dowolnie przekształcać. I tyle. Pozdrawiam
Sprawdzone działa. Trzeba tylko pamiętać aby flary nie obniżać bo widać obramowanie po obrazku
tomek murański
16-07-2013, 14:49
Zawsze możesz ją sobie wyrenderować raz na dużym obrazku i zostawić na warstwie, a później możesz ją sobie kopiować -nawet prostą akcją do pliku na którym chcesz jej użyć. Wtedy masz więcej miejsca i nie martwisz się o krawędzie. A ostatecznie na warstwie z flara dajesz białą maskę i czarnym miękkim pędzlem 'wycierasz' krawędź... i po problemie :)