Zobacz pełną wersję : Debao SU-800 za 100 dolarów?
http://nikonrumors.com/2013/06/28/debao-su-800-is-cheaper-alternative-to-the-nikon-su-800-wireless-flash-commander.aspx/
Wygląda obiecująco :)
Jak będzie działał z YN622N jako sterownik, to byłoby to chyba najlepsze rozwiązanie do zdalnego wyzwalania lamp.
Jak będzie działał z YN622N jako sterownik, to byłoby to chyba najlepsze rozwiązanie do zdalnego wyzwalania lamp.
A to w ogole mozliwe? Przeciez to dwa kompletnie rozne urzadzenia do wyzwalania lamp, do tego rozniace sie sposobem przekazywania sygnalu. Zreszta gdyby ten caly Debao mial dzialac jako sterownik do jakiegokolwiek wyzwalacza radiowego to pewnie juz bysmy o tym wiedzieli.
Przecież SU działa z odbiornikami radiowymi badger.
RobertMiernik
28-06-2013, 21:19
Tzn jak konkretnie działa?
Bo z 622N jako sterownik - rozumiem tak, że SU potrafi TTLa pchnąć do lampy wpiętej do 622N, przecież takich cudó nie ma...
Art Erie
28-06-2013, 21:25
To jest całkiem prawdopodobne...
A to w ogole mozliwe? Przeciez to dwa kompletnie rozne urzadzenia do wyzwalania lamp, do tego rozniace sie sposobem przekazywania sygnalu. Zreszta gdyby ten caly Debao mial dzialac jako sterownik do jakiegokolwiek wyzwalacza radiowego to pewnie juz bysmy o tym wiedzieli.
Tak możliwe, ale nie jest to takie oczywiste. YN322N pełni tutaj rolę dekodera zastępując komunikację w podczerwieni na drogę radiową (miałem kiedys podobny pomysł
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456 ),
teraz jest od dostępny w sklepie i to za niewielkie pieniądze :)
Niestety nie może, jedno komunikuje się w podczerwieni, drugie za pośrednictwem fal radiowych. Tutaj myk polega na tym, by zczytywać sekwencję ze stopki YN322N i rozsyłać ją drogą radiową, jak na tym rysunku
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/yn622nmasterexample-1.png
źródło (http://www.lightingrumours.com/wp-content/uploads/2013/05/yn622n-master-example.png)
(oczywiście na diagramie jest lampa, a nie SU; ale w to "wsjo rawno").
I już dawno o tym wiadomo - przeczytaj sobie specyfikację YN622N i PocketWizard FlexTT5 - w obu można wykorzystać SU-800 jako sterownik mocy grup lamp zdalnych.
A co do tego, czy Dabao będzie czy nie działał z YN622 i PW, to dowiemy się, jak ktoś to przetestuje. Głównym zadaniem jego jest działanie jako sterownik CLS/AWL, a nie jako sterownik do wyzwalaczy radiowych.
Wow, super! Dzięki Art Erie, teraz rozumiem że jednak tak to działa, jak poniekąd sobie to wyobrażałem, choć wydawało mi się to mało prawdopodobne.
Art Erie
28-06-2013, 21:39
Wow, super! Dzięki Art Erie, teraz rozumiem że jednak tak to działa [...]
Jest to bardzo prawdopodobne, że będzie działać; nie wiem czy działa ;)
To jest całkiem prawdopodobne...
Jak i całkiem możliwe, że działać nie będzie. Jak do tej pory potwierdzone jest, że YN622N działa tylko z SU-800 i SB-700/900/910. Żadne inne lampy nie działają jako sterownik. Gdzie PW działa również z SB-800. Ale jak na razie dopiero pierwsze sztuki trafiają od odbiorców.
Art Erie
28-06-2013, 22:08
Jak i całkiem możliwe, że działać nie będzie. Jak do tej pory potwierdzone jest, że YN622N działa tylko z SU-800 i SB-700/900/910. Żadne inne lampy nie działają jako sterownik. Gdzie PW działa również z SB-800. Ale jak na razie dopiero pierwsze sztuki trafiają od odbiorców.
Widzę tutaj zadziwiającą niekompatybilność, w końcu CLS to CLS i nie ważne czy pochodzi z SB800, czy z SU800.
Być może poprostu YN622N nie jest jeszcze prawidłowo przetestowane, bo teoretycznie powinno działać z każdym sterownikiem CLS.
* Pisałem to już kilka lat wcześniej i napiszę ponownie ;)
Dlaczego Nikon nie zaaplikował do dziś radiowego CLS do body i lamp?
Widzę tutaj zadziwiającą niekompatybilność, w końcu CLS to CLS i nie ważne czy pochodzi z SB800, czy z SU800.
Być może poprostu YN622N nie jest jeszcze prawidłowo przetestowane, bo teoretycznie powinno działać z każdym sterownikiem CLS.
Nie do końca. Nie każda lampa z trybem master musi jednakowo komunikować się z body.
PW też działa tylko z lampami Nikona, z innymi z trybem master już nie. Z resztą PW początkowo działało tylko z SB-800, dopiero po aktualizacji zaczęło działać z SB-700 i SB-900/910. Tak więc są jakieś różnice między tymi lampami.
Co do działania SB-800 jako sterownika, to wg. niektórych działa (komentarza na LightingRoumors), a wg. innych YN622N w ogóle ma jakieś problemy z komunikacją z SB-800, co potwierdził również serwis Yongnuo i mają ponoć nad tym pracować.
Natomiast Yongnuo twierdzi, że SB-800 ma trochę inny protokół komunikacji jako CLS Master i przynajmniej na razie nie będzie działać jako sterownik.
Art Erie
29-06-2013, 10:37
[...]Co do działania SB-800 jako sterownika, to wg. niektórych działa (komentarza na LightingRoumors), a wg. innych YN622N w ogóle ma jakieś problemy z komunikacją z SB-800, co potwierdził również serwis Yongnuo i mają ponoć nad tym pracować.
Natomiast Yongnuo twierdzi, że SB-800 ma trochę inny protokół komunikacji jako CLS Master i przynajmniej na razie nie będzie działać jako sterownik.
Nie do końca chce mi się w to wierzyć, co twierdzi Yongnuo. Sam protokół CLS musi być identyczny dla wszystkich urządzeń, w których jest zaaplikowany. W przeciwnym razie stare puszki nie działałyby z nowymi lampami i na odwrót. MZ mają problem ze swoją elektroniką lub softem, który nie wyrabia się w czasie z "ramkami".
Zastosowali dość pokrętny sposób myślenia:
- prawdopodobnie YN622N sczytuje sygnał ze sterownika, sprawdza sumę kontrolną, przetwarza sekwencję CLS na sygnał iTTL, następnie wysyła go do odbiornika droga radiową, gdzie ponownie jest sprawdzana poprawność otrzymanej informacji i dopiero wtedy przesyłane są sygnały na stopkę lampy. Prawdopodobnie to trwa zbyt długo.
jacek_wozniak
29-06-2013, 10:56
* Pisałem to już kilka lat wcześniej i napiszę ponownie ;)
Dlaczego Nikon nie zaaplikował do dziś radiowego CLS do body i lamp?
Canon już na to wpadł, a Nikon pewnie w tyle nie zostanie, ale będzie to oznaczało tylko współpracę z najnowszymi (najdroższymi) modelami...
Ja bym widział takie urządzenie, które przechwytuje przedbłyski lampy zbudowanej :D Miałoby jakiś panel, który wychodziłby przez palnik lampki wbudowanej, przerabiał ten wygnał na radio i przekazywał do odbiorników pod stopkami sabinek :) albo na zasadzie radio poppers, przekazywałbym radiem przedbłyski do nadajnika IR montowanego na czujniku sabinki :D kompatybilność z każdym body i każdą lampą obsługującą CLS :)
(dla body bez wbudowanej lampki byłaby oczywiście opcja montowania przed zewnętrzną lampę master albo SU-800, jednak to właśnie jest radio poppers... dlatego najmilej widzianym pomysłem byłby panel sczytujący lampę wbudowaną :) jeżeli istnieje takie rozwiązanie to podeślijcie linka :D)
Art Erie
29-06-2013, 11:13
Canon już na to wpadł, a Nikon pewnie w tyle nie zostanie, ale będzie to oznaczało tylko współpracę z najnowszymi (najdroższymi) modelami...
Ja bym widział takie urządzenie, które przechwytuje przedbłyski lampy zbudowanej :D Miałoby jakiś panel, który wychodziłby przez palnik lampki wbudowanej, przerabiał ten wygnał na radio i przekazywał do odbiorników pod stopkami sabinek :) albo na zasadzie radio poppers, przekazywałbym radiem przedbłyski do nadajnika IR montowanego na czujniku sabinki :D kompatybilność z każdym body i każdą lampą obsługującą CLS :)
(dla body bez wbudowanej lampki byłaby oczywiście opcja montowania przed zewnętrzną lampę master albo SU-800, jednak to właśnie jest radio poppers... dlatego najmilej widzianym pomysłem byłby panel sczytujący lampę wbudowaną :) jeżeli istnieje takie rozwiązanie to podeślijcie linka :D)
Nie istnieje, bo brakło kasy na realizację ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456 takie rozwiazanie mogło działać z każdym systemem (Nikon, Canon), gdyż miało działać jako "radiowy przedłużacz" nie ingerując w przesyłane dane, a jedynie zamieniając impulsy podczerwieni na fale radiowe i ponownie na podczerwień.
Odchodzimy od tematu i robimy OT :)
W każdym razie MZ YN622N powstało zbyt póżno, a Debao traktuję jako ciekawostkę. Nikon aplikując radiowy CLS w body i lampy w dniu dzisiejszym już na tym raczej nie zarobi zbyt wiele.
Przez te trzy lata powstały radiowe systemy niezależne od CLS i są one relatywnie tanie.
Następnym krokiem będzie pewnie uniwersalny wyzwalacz radiowy dla N/C od niezależych producentów, ale pewnie minie jeszcze kilka lat.
Niestety nie może, jedno komunikuje się w podczerwieni, drugie za pośrednictwem fal radiowych. Tutaj myk polega na tym, by zczytywać sekwencję ze stopki YN322N i rozsyłać ją drogą radiową, jak na tym rysunku
Nie o to mi chodziło, chodziło o to, że to działa tak samo jak lampa na stopce YN622.
Ja myślałem, że przesyłanie ustawień do lamp odbywałoby się przez podczerwień (z poziomu SU), a samo wyzwalanie drogą radiową, mylę się?
Nie o to mi chodziło, chodziło o to, że to działa tak samo jak lampa na stopce YN622.
Ja myślałem, że przesyłanie ustawień do lamp odbywałoby się przez podczerwień (z poziomu SU), a samo wyzwalanie drogą radiową, mylę się?
Mylisz się. Wszystko odbywa się drogą radiową. Jaki miałoby to sens inaczej - zdolność wyzwalania 100m, komunikacji aparatu z lampami 5-10m ??
Art Erie
01-07-2013, 01:00
Nie. Chodzi o odczyt danych ze stopki; nie ważne czy SU, czy z lampy, a następnie wszystkie dane są wysyłane droga radiową (SU800 to tak naprawdę też lampa błyskowa, tylko o mniejszej mocy i przesłonięta filtrem IR)
Czy ktoś z Was używał tego Debao i mógłby podzielić się wrażeniami?
leonstar
24-10-2016, 20:18
Podłączam się z pytaniem sprzed roku :)
chyba lepiej przyczaić się na używkę oryginału za 500-600zł...
Mozna gdzieś to kupic w Pl ?
nikoniarz
02-05-2017, 09:00
dennis8, wyczyść skrzynkę, bo nie mogę Ci wysłać wiadomości w sprawie ładowarki i muszli...