Zobacz pełną wersję : Zdalne sterowanie D5100
Witam
Chciałem sobie zrobić zdalne sterowanie z bardzo rozbudowanymi funkcjami do D5100 i nie wiem gdzie się wpina urządzenia sterujące do mojego aparatu.
Instrukcja jakby milczy na ten temat, czy jest to złącze od USB czy złącze GPSa ?
Tak na szybko pewnie zlutuję SmaTriga, ale co do kabelków to potrzebna mi będzie pinologia by wykonać przelotkę z mini Jack na .... no właśnie którą wtyczkę, bo nawet w obrębie Nikonów nie ma unifikacji.
Pozdrawiam Piotr
Za pomocą zdalnego sterowania możesz chyba wyzwolić tylko migawkę, przewód lub pilot.
Tutaj przewód:http://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/slr/slr-connectivity/remote-control/remote-cord-mc-dc2
Witam
Widzę że to wtyk od GPS, czyli zostaje mi teraz kupienie jakiegokolwiek kabla z taką wtyczką w celu przeróbki do mojego sterownika, dzięki za info.
Piotr
Są dwie opcje sterowania aparatem:
1) - wtyk wężyka spustowego (w D5100 wtyk GPS) - tam są 3 piny odpowiedzialne za sterowanie - wspólny, włączenie pomiaru/AF, wyzwolenie migawki
2) USB - tu masz dostęp do prawie wszystkich parametrów aparatu.
Jeśli chodzi o zdalne sterowanie to masz chyba dwie opcje przez kabel USB albo po dokupieniu przez transmiter bezprzewodowy, do tego CCP2 i wszystko śmiga jak należy. No może jedynie ogniskowej nie zmienisz ;)
Witam
Dla mnie zostaje chyba tylko gniazdo GPS, SmaTrig ma tylko dwa wyjścia i nie ma możliwości sterowania parametrami aparatu za to ma bardzo rozbudowane możliwości wyzwalania i ustawiania sekwencji czasowych.
Przymierzam się już dłuższy czas do jego budowy ale niektóre elementy dla zachowania wymiarów trzeba ściągnąć z Niemiec i dla jednej sztuki transport przewyższa cenę, podobnie jak profesjonalna płytka która zaczyna się kalkulować przy kilkudziesięciu sztukach, funkcjonalną kopię bez zachowania wymiarów można zrobić praktycznie od ręki.
Dla ciekawych link do projektu http://www.doc-diy.net/photo/smatrig21/
Co do sterowania po USB to bardzo mnie ciekawi czy jest jakiś darmowy program do tego celu?
Niekoniecznie musi to być pod Windows :) najlepiej pod Androida lub Linuxa bo wtedy możnaby podziałać w terenie.
Piotr
Witam
Dla mnie zostaje chyba tylko gniazdo GPS, SmaTrig ma tylko dwa wyjścia i nie ma możliwości sterowania parametrami aparatu za to ma bardzo rozbudowane możliwości wyzwalania i ustawiania sekwencji czasowych.
Przymierzam się już dłuższy czas do jego budowy ale niektóre elementy dla zachowania wymiarów trzeba ściągnąć z Niemiec i dla jednej sztuki transport przewyższa cenę, podobnie jak profesjonalna płytka która zaczyna się kalkulować przy kilkudziesięciu sztukach, funkcjonalną kopię bez zachowania wymiarów można zrobić praktycznie od ręki.
Dla ciekawych link do projektu http://www.doc-diy.net/photo/smatrig21/
Co do sterowania po USB to bardzo mnie ciekawi czy jest jakiś darmowy program do tego celu?
Niekoniecznie musi to być pod Windows :) najlepiej pod Androida lub Linuxa bo wtedy możnaby podziałać w terenie.
Piotr
Są darmowe i pod Win i pod Androida:
Windows - digiCamControl
Android - DSLRDashboard