Zobacz pełną wersję : D7000 brak dźwięku potwierdzenia ostrości
Wicked131
27-06-2013, 22:13
Koledzy, fatum powraca. Kilka lat temu miałem taki sam problem z D80, tym razem również zwracam sięo pomoc.
W moim D7000 nie mam dźwięku potwierdzającego ostrość. Przestudiowałem już wsyzstkie ustawienia (tryby autofocusa itp.), dźwięku ciągle brak.
Pomocy!
Jest nutka na wyświetlaczu monochromatycznym?
Wicked131
27-06-2013, 22:25
Przeoczyłem...
Nutka w D80 była, ale jak ją ustawić w D7000? Jeśli mi powiesz to stawiam drinka (jeśli jesteś dziewczyną oczywiście)
:D nie jestem dziewczyną, ale piję :p
♪ była w D90, w D7000 już teraz nie jestem pewny, w D600 nie ma.
Menu ustawień osobistych - D1 -> sygnał dźwiękowy. Przy cichej migawce też nie ma dźwięku.
Wicked131
27-06-2013, 22:44
Działa!
Jak to możliwe, że szukałem dobre 20 minut i nie znalazłem? :D
Drinka stawiam, zapraszam do Dublina :D
Dzięki
Potwierdzenie dźwiękiem to zuo ;)
To jedna z pierwszych rzeczy, którą wyłączam w aparacie.
Wicked131
27-06-2013, 22:49
Nie chcę znowu zaczynać wojny na ten temat, ja lubię jak jest :)
Wejdz w menu aparatu pod znakiem kredki,nastepnie wejdz w podpunkt d(fotografowanie/wyswietlanie),no I masz ustawienia sygnału dzwiekowego:)
A u mnie nutka jest ale aparat niemy:confused:
Bo to działa tylko w AF-S. W AF-C nie działa.
W tym wątku dostrzegam analogię, z wątkiem dotyczącym pracy AF-a w D7k.
Działa również w AF-A.
Ludzie nie potrafią dźwięku włączyć w aparacie, a biorą się za ocenianie celności AF. Sprawa jest prosta. Trzeba szukać przyczyny nieostrych zdjęć w swojej nieznajomości sprzętu. Smutne :( Pozdrawiam fanów D7000 programu zielonego. (Przepraszam, że wypowiedź nie dotyczy tematu, ale nie mogłem się powstrzymać).
Rozwiniesz, bom szalenie ciekaw?
Proszę bardzo, wkurza mnie to pikanie :) i wyrobiłem sobie nawyk patrzenia na pojawiające się kółko jeszcze przy używaniu d90.
Z drugiej strony mam ustawiony priorytet AF, więc i tak zrobi zdjęcie dopiero w momencie wyostrzenia.
Działa w AF-S i AF-A ;-)
Niestety nie u mnie.
Chyba wada wrodzona mojego egzemplarza.
Wicked131
30-06-2013, 15:46
Ludzie nie potrafią dźwięku włączyć w aparacie, a biorą się za ocenianie celności AF. Sprawa jest prosta. Trzeba szukać przyczyny nieostrych zdjęć w swojej nieznajomości sprzętu. Smutne :( Pozdrawiam fanów D7000 programu zielonego. (Przepraszam, że wypowiedź nie dotyczy tematu, ale nie mogłem się powstrzymać).
To do mnie było?
Rafaello666
08-02-2018, 00:00
Witam serdecznie. Miałem taki problem przez moment w D750. Też jestem przyzwyczajony do tego "bip". Okazało się, że w menu przestawiłem priorytert w trybie AF-S na spust migawki. Miałem nutke na wyświetlaczu, a zero dźwięku. Przestawienie parametru z powrotem w priorytet ostrości przywróciło dźwięk.
@Rafaello666 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=81366): Myślę, że po 5 latach problem już rozwiązali...
Rafaello666
08-02-2018, 11:08
GonzoG, ja miałem problem wczoraj i szukałem rozwiązania. Fakt, że stara sprawa, ale zawsze może się komuś przytrafić taki psikus.