Zobacz pełną wersję : Pamięć ram a skanery na lotnisku.
foto4deg
27-06-2013, 20:37
Mam pytanie, może dla niektórych dziwne. W bagażu podręcznym zamierzam przewieźć ram do lapka. Czy skanery na lotnisku mogą w jakiś sposób uszkodzić elektronikę?
pozdrawiam
Raczej nie. Ja wielokrotnie latałem z różną elektroniką i nigdy się nic nie działo. Co prawda nigdy nie miałem ze sobą samego ramu ale nie wydaje mi się żeby coś się mogło stać.
Nic się nigdy nie zdarzyło... Pamięci RAM, Flash, dyski twarde, "stare dyskietki" - nic. Karty debetowe i kredytowe trzymam w jednym pouchu z komórką - nic.
Nawet pochopnie bym założył, że same bramki na lotnisku też mają jakieś tam swoje kości pamięci wbudowane.
Laptop i aparat wiele razy przeswietlane i nic.
Przewozilem RAM kilka razy jak w Pl jeszcze bylo taniej, nic sie nie stalo, tylko troglodyta ze skanera macal lapami na lewo i prawo dopytujac sie co to jest...
foto4deg
27-06-2013, 22:28
Dzięki za szybką odpowiedź :) Lapka też przewoziłem i aparat, ale samych podzespołów to już nie.
Nic sie im nie stanie. Jedynie rolki kliszy o wysokiej czulosci moglyby sie naswietlic, ale to tez jest marginalny przypadek.
sorevell
28-06-2013, 19:25
Hmm... latałem z czterysetkami i nic im się nie stało pomimo dwukrotnego skanowania.
Dlatego napisalem, ze to marginalne zjawisko. Kiedys ktos tam stwierdzil, ze moze sie naswietlic, ale ja takiego przypadku nie spotkalem podczas kilku lat pracy na lotnisku w kontroli bezpieczenstwa.