Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Studio portrait ( cwiczenia ) by [ Hanibal ]
Witam...
jakos staralem sie przekonac do lamp po raz kolejny
jeden z uzytkowników z tego forum na moim ostatnim spotkaniu w Krakowie zabil mi porzadnego klina.
( dzieki Saint )
jedno z Erika
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/9152107132_db75cb6a27_o-2.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5537/9152107132_db75cb6a27_o.jpg)
prosze o opinie techniczne
Dla mnie słabo, płasko, poświecone jak w namiocie bezcieniowym.
Może na początku warto opanować jedno źródło, a wtedy dodawać kolejne?
jacek_wozniak
27-06-2013, 15:51
dodaj kontrastu w skórze, żeby nie była taka jednolita... nawet jak światło jest "płaskie" to można podciągnąć cienie trochę, a nad skórą widać, że pracowałeś, także dodaj kontrastu i będzie znacznie lepiej
A mi pasuje miękkość tego zdjęcia, dzięki której oczy przyciągają wzrok. Szkoda tylko tych lamp(?) które odbijają się w oczach. Odrobina kontrastu na skórze zdjęciu by zapewne nie zaszkodziło.
Dla mnie też za płasko i w ogóle za jasno.
hmm dziekuej za opinie. ucze sie panowac na dtym na zdjeciu dwie z boku jedna z dolu drugga z gory i jedna na tło.
no niestety - jak widać nie w ilości lamp siła... W fotografii istotne jest światło i cień. Tu mamy tak płasko ze asz szkoda strzępić klawiaturę na jakieś rady. A pomyśleć jakie wyczesane portrety można zrobic za pomocą JEDNEJ lampy :)
no niestety - jak widać nie w ilości lamp siła... W fotografii istotne jest światło i cień. Tu mamy tak płasko ze asz szkoda strzępić klawiaturę na jakieś rady. A pomyśleć jakie wyczesane portrety można zrobic za pomocą JEDNEJ lampy :)
True story, 5 lamp to do oświetlenia grupy ludzi to się nie używa ;]
Dokładnie trochę martwo - mogłoby być znakomicie - ale jednak coś brakuje - ponadto nie podoba mi się jak modelka chyba próbuje coś powiedzieć ... (choć to co chce powiedzieć to chyba mało ważne w tym dziale - hymmm a może nie -- zaczęło mnie to intrygować :)
a ja sie z wami nie zgodze .... Łukasz Piech do wiekszości swoich kozackich fot używa 4-5 lamp ....
tylko trzeba wiedzieć jak to osiągnąć i co chce się osiągnąć
mariuszmilkowski
29-06-2013, 00:38
dobrze prawisz :) trza wiedzieć co sie chce a potem probować to jakoś zrobić , obecnie też jestem na etapie prób i łatwo nie jest :) . Powodzenia więc życzę Hanibal nie poddawaj się pozdrawiam
RobertMiernik
29-06-2013, 09:01
Trochę przesadzacie, gdyby tło tak mocno nie świeciło, to kontrast by w dupę nie dostał a zdjęcie zrobiłoby się bardzo, bardzo przyjemne.
Mi się podoba, plan był bardzo dobry, zabrakło dosłownie szczegółów...
mariuszmilkowski
29-06-2013, 09:36
Dziadek mòj powiadał "gdyby nie był sęczek byłaby fujarka" :p
ThomasVoland
29-06-2013, 13:36
Mimo że zazwyczaj używam 4-5 lamp, to sensu takiego ich ustawienia niestety nie widzę.
Trochę przesadzacie, gdyby tło tak mocno nie świeciło, to kontrast by w dupę nie dostał a zdjęcie zrobiłoby się bardzo, bardzo przyjemne.
Myślę, że właśnie o to tło chodzi. W Light It Magazine czytałem nawet o tym artykuł - "Kevin Ames on reflectance".