Zobacz pełną wersję : Ustawienie ostrosci samyang 8mm 3.5f
pawcio0404
26-06-2013, 23:35
Witam serdeczenie
Zakupilem samyang 8mm f3.5 rybke z AE
Czytalem nad ustawianiem ostrosci
przyslona 3.5 to odleglosc ustawiamy na 1
Przyslona 5.6 odleglosc ustawiamy na 0.6
Mam pytanie do posiadaczy czy jak chce przyslone np 11 czy 15 to na jaka odleglosc mam ustawic zeby ostrosc byla jak najlepsza?
Na 3.5 delikatnie mydli.. na 5.6 jest juz wedlug mnie ok
Czy macie jakies inne ustawienia przyslony do odleglosci zeby uzyskac jak najlepsza ostrosc?
Z gory dzieki za rady i pomoc :-)
Dlaczego jak ustawie 3.5 swiatlo i dam ostrosc na nieskonczonosc to jest mydlo tak samo w przypadku przyaslony 5.6
Czemu krancowe ustawienia ostrosci nieskonczonosc i 0.3 powoduja mydlo ?
A znasz pojęcie "odległości hiperfokalnej" ??
Nie - to przeczytaj co to jest, to będziesz wiedział dokładnie jak ustawić jaki obiektyw przy jakiej przesłonie.
ustaw odległość na obiektywie zgodnie z odległością obiektu, który fotografujesz. Jeśli coś masz w odległości 1m to na taką odległość ustaw ostrość w obiektywie i będzie najlepiej
stanseba
27-06-2013, 12:08
Zerknij sobie tutaj http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Samyang 8 mm, na f3.5 zawsze troszkę mydli, niezależnie na jaka odległość ustawisz ostrość.
Pozdr
pawcio0404
27-06-2013, 12:15
Dziekuje za odpowoedz.
Prosilbym o porady ludzi ktorzy maja ten obiektyw.
Jakie stale ustawienia ustawiaja
Bo rybie ma bardzo duza GO
I np na f3.5 daje sie odleglosc 1m i juz mamy ostros od 60cm do nieskonczonosci
Na f 5.6 daje sie odleglosc 0.6m i ma sie ostrosc od 30cm w nieskonczonosc
Chcialem jesscze uzyskac inne stale rady f do ustawienia odleglosci jakich uzywacie zeby miec jak najlepsza ostrosc :-)
Np jaka ustawic na f 8, 10 czy 12
Z gory dzieki za cene informacje posiadaczy tego zacnego szkla :-)
stanseba
27-06-2013, 12:19
Ja ustawiałem na f11, przy tej ogniskowej czasem możesz zjechać do 1/20 s. Bardzo fajne szkiełko i już żałuje, że sprzedałem.
Miłej zabawy "rybką".
Dziekuje za odpowoedz.
Prosilbym o porady ludzi ktorzy maja ten obiektyw.
Jakie stale ustawienia ustawiaja
Bo rybie ma bardzo duza GO
I np na f3.5 daje sie odleglosc 1m i juz mamy ostros od 60cm do nieskonczonosci
Na f 5.6 daje sie odleglosc 0.6m i ma sie ostrosc od 30cm w nieskonczonosc
Chcialem jesscze uzyskac inne stale rady f do ustawienia odleglosci jakich uzywacie zeby miec jak najlepsza ostrosc :-)
Np jaka ustawic na f 8, 10 czy 12
Z gory dzieki za cene informacje posiadaczy tego zacnego szkla :-)
Nie ma stałych ustawień. Ustawia się tak jak potrzeba. Ja używam od f/3.5 do f/8, ostrość tak jak potrzeba.
pawcio0404
27-06-2013, 17:13
proszę o poprawienie jeśli źle rozumiem:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
korzystałem z tej stronki
f3.4 Hyperfocal distance 0.96 m
f5.6 Hyperfocal distance 0.57 m
f10 Hyperfocal distance 0.33 m
hyperfocal distance to ta odległość którą ustawiamy na obiektywie :) tak ?
jeśli dobrze rozumiem to super :) tylko nie wiem jak ustawić ostrość na
f 18 Hyperfocal distance 0.19 m - tak mi wykazuje według stronki... tylko że na obiektywie jest do 0.3m...
proszę o wyrozumiałość 1wszy raz działam na manualnym :)
stanseba
27-06-2013, 18:00
To tak odległość, która ustawiona na obiektywie daje największą głębie ostrości.
adriansocho
27-06-2013, 21:48
f 18 Hyperfocal distance 0.19 m - tak mi wykazuje według stronki... tylko że na obiektywie jest do 0.3m...
Kalkulator jest narzędziem podającym TEORETYCZNE dane, możesz też do niego wpisać dane obiektywu, który nie istnieje, np. 200/1.2 i też policzy.
Czytając Twoje posty i pytania w nich zawarte dochodzę do wniosku, że pominąłeś jedną rzecz: to, że głębia ostrości ma największy zasięg nie oznacza, że w każdym miejscu GO obiekty będą równie ostre. Największa ostrość będzie dla przedmiotów znajdujących się tam, gdzie jest ustawiona ostrość obiektywu (czyli dla 1 m na obiektywie - najostrzej w odległości 1 m od matrycy aparatu). Nie ma sensu ustawiać G.O. na jak najszerszy zakres, lepiej ustawić tak, żeby objął Twój "temat główny", który chcesz fotografować. Mam Sigmę 10-20 i trochę się bawiłem manualnym focusem, wiem co i jak. Czasami korci (w Sigmie hiperfokalna przy 10 mm i f/5.6 wynosi 1 m) ale czasami trzeba zdjęcie powiększyć i widać potem, że nie wszystko jest super-ostre.
pawcio0404
28-06-2013, 00:26
bardzo dziękuję za cenne rady :)
ostatnie moje pytanie. czyli jak chcę np:
zrobić zdjęcie krajobrazu z dalekiej odległości to ustawiam na nieskończoność tak? żeby krajobraz był bardzo ostry?
a jeśli zależy mi na najlepszej ostrości obiektu bardzo blisko to ustawiam najmniejszą możliwą (tzn 0.3) tak?
(powiem szczerze że próbowałem ustawiać na nieskończoność na przysłonie 5.6 - robiłem dalekie ujęcia i ostrość dalekich obiektów była dużo gorsza niż jak ustawiłem odległość 0.6.... ) stąd moje jakby nie patrząc głupie pytania :) za co przepraszam...
to nie wiem czy coś jest nie tak z obiektywem? że lepsza ostrość dalekich obiektów jest na odległości 0.6 niż na nieskończoności.. ? obiektyw jest z AE
proszę o poprawienie jeśli źle rozumiem:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
korzystałem z tej stronki
f3.4 Hyperfocal distance 0.96 m
f5.6 Hyperfocal distance 0.57 m
f10 Hyperfocal distance 0.33 m
hyperfocal distance to ta odległość którą ustawiamy na obiektywie :) tak ?
jeśli dobrze rozumiem to super :) tylko nie wiem jak ustawić ostrość na
proszę o wyrozumiałość 1wszy raz działam na manualnym :)
Przeczytaj jeszcze raz, co to odległość hiperfokalna, to nie jest to odległość na którą trzeba ustawić obiektyw.
To odległość, przy ustawieniu której, GO będzie do nieskończoności - im większą odległość ustawisz, tym dalszy będzie zasięg GO.
bardzo dziękuję za cenne rady :)
ostatnie moje pytanie. czyli jak chcę np:
zrobić zdjęcie krajobrazu z dalekiej odległości to ustawiam na nieskończoność tak? żeby krajobraz był bardzo ostry?
a jeśli zależy mi na najlepszej ostrości obiektu bardzo blisko to ustawiam najmniejszą możliwą (tzn 0.3) tak?
(powiem szczerze że próbowałem ustawiać na nieskończoność na przysłonie 5.6 - robiłem dalekie ujęcia i ostrość dalekich obiektów była dużo gorsza niż jak ustawiłem odległość 0.6.... ) stąd moje jakby nie patrząc głupie pytania :) za co przepraszam...
to nie wiem czy coś jest nie tak z obiektywem? że lepsza ostrość dalekich obiektów jest na odległości 0.6 niż na nieskończoności.. ? obiektyw jest z AE
Samyang 8mm jest specyficznym szkłem, w którym ustawianie ostrości na skalę jest często nie dokładne. W przypadku mojego egzemplarza zdjęci gwiazd najostrzej wychodzą przy f/4 i odległości ustawionej na 0.7-1m
Ogólnie ten obiektyw trzeba dobrze poznać, aby móc robić nim zdjęcia, bo jest to rzecz, która żyje własnym życiem, nie podlegającym prawom fizyki... tak to można w skrócie opisać.
Porób sobie zdjęcia przy różnych ustawienia ostrości, następnie sprawdź efekty i zapamiętaj, przy jakich odległościach, jak najlepiej ustawić ostrość.
pawcio0404
28-06-2013, 19:26
wielkie dzięki za pomoc :)
temat do zamknięcia :)
POZDRAWIAM