Zobacz pełną wersję : Pomoc przy ocenie uzywek Nikkora 24-70
Szanowne Koleżanki, Koledzy ;)
Czy moglibyście mi pomóc w pierwszym wyborze aukcji dotyczących tego szkiełka na allegro?
Może ktoś blisko mieszka któregoś ze sprzedawców i byłby uprzejmy sprawdzić fizycznie?
Czy w ogóle warto szukać używki w tego typu szkle, może warto poczekać i kupić nowy? Duże ryzyko z uzywakami?
Z góry dzięki za pomocne sugestie!
http://allegro.pl/listing/listing.php?buyUsed=1&category=50593&order=d&search_scope=category-50593&string=24-70
Oczywiście najlepiej jest podjechać i podpiąć do body, ale nie zawsze jest taka możliwość. Nie jest złą opcją kupienie z jednego ze znanych komisów ze sprzętem foto, nie jest może najtaniej ale zawsze dają jakąś gwarancję.
Myślałem też nad nowym Tamronem 24-70, jednak mimo VR i podobnież podobnych parametrów optycznych itp, jakoś mam chętkę jednak na Nikkora. Sam nie wiem.
Kupno każdej używki wiąże się z pewnym ryzykiem, ale cena nowego na trzeźwo jest nie do przyjęcia. A Tamron podobno jest ok, tylko nie wiadomo jak z jego trwałością i trzymaniem parametrów po kilku latach użytkowania.
irek6311
26-06-2013, 22:37
rul3z Tamron 24-70mm niewiele ustępuje Nikkor 24-70mm a kosztuje dużo mniej (na Forum jest o nim temat) ,
jeśli używany Nikkor 24-70mm to tylko z gwarancją Producenta a nie sklepu (3/6miesięcy) co jest praktykowane na Allegro bo naprawy tego obiektywu bardzo drogie ,
dobrze się zastanów czy warto ryzykować jednak dość dużą kasę na używany obiektyw.
ojtam ojtam, wystarczy odrobina rozsądku - jak ze wszystkim
mój pierwszy 24-70 był nowy ze sklepu
ale drugiego kupiłem już używanego, od zamożnego amatora :)
namawiam do założenia wątku kupię na tym forum - tak właśnie trafiłem na swoją idealną sztukę :)
Przeanalizowałem (czyt. przekopałem) forum i troszkę netu, i zdecydowałem się na nowego Tamrona 24-70 2.8 vr.. choć przyznaję się, że nie uśmiecha mi się bujać z nim, jak będzie miał coś z przednim szkłem, choć do kalibracji z moim d600 pewnie będzie musiał lecieć.
Następny w kolejce będzie Nikkor 85 1.4d :)
Temat używanych szkieł odpuściłem.
Dziękuję Wam wszystkim razem i z osobna za info ;) pozdr
No i stało się, jest Tamron 24-70.
I jakie wrażenia z użytkowania? :)
Nie widzę różnicy w porównaniu z Nikkorem, który miałem wpięty kiedyś z d700.
Na dzień dzisiejszy jak dla mnie nie warto wydawać ponad 2 tys więcej za nikkora, tym bardziej, ze Nikon daje rok gwarancji, a na Tamrona mam 5 lat!
Zobaczymy jednak co przyniesie czas i jego dalsze użytkowanie. Jestem naprawdę zaskoczony. Bałem się, że będę sobie pluł w twarz, że kupując Tamrona będzie wtopa. Jak na razie co do jakości obrazu, to mnie zauroczył. Zobaczymy jak z mechaniką i wytrzymałością. Teraz zbieranie na 84 1.4d, a może nawet G ;)