PDA

Zobacz pełną wersję : bracketing w D800

HiPhoto
26-06-2013, 20:35
Koledzy,
Czy jest jakiś sposób, by zmusić D800 do wykonania ściśle założonej dla konkretnego bracketu serii (liczby) zdjęć za pomocą jednego wciśnięcia spustu/wężyka? Czy jednak japońska myśl techniczna kończy się na odliczaniu wykonanych klatek na palcach? ;-)

Nie wspomnę o możliwości skasowania konkretnie ustawionego bracketingu jednym zdecydowanym ruchem :P

Próbowałem znaleźć odpowiedź na zasadzie RTFM, ale... Tora&Talmud w porównaniu do manuala D800 są Elementarzem Falskiego: "możesz zrobić XX, ale najpierw sprawdź, czy nie stoi to w przeszkodzie z procedurą opisaną na stronie YY, która ma odnośnik do ZZ i QQ"

Pozdrawiam Forariuszy,
Maciek "HiPhoto".

GonzoG
26-06-2013, 20:55
Nie wiem, jak w D800, ale w D7000 przy ustawieniu zdjęć seryjnych, aparat robi tylko tyle zdjęć ile jest ustawione w bracketingu.

HiPhoto
26-06-2013, 21:21
Ale jak to idzie?
Po naduszeniu jednorazowym robi tyle, ile trzeba, czy przy naduszeniu spustu ciągłym ma blokadę na następne?

GonzoG
26-06-2013, 21:23
Działa jak zdjęcia seryjne - robi zdjęcia póki trzymasz spust, albo zrobi tyle na ile ustawiłeś bracketing.

HiPhoto
26-06-2013, 22:53
To nie mogli od razu napisać?
"Dla bracketu NAJPIERW przestaw na Ch lub Cl i POTEM odpal w kadencji, aż maszynka przestanie reagować."???

GonzoG
26-06-2013, 22:58
To nie mogli od razu napisać?
"Dla bracketu NAJPIERW przestaw na Ch lub Cl i POTEM odpal w kadencji, aż maszynka przestanie reagować."???

Może i mogli. Ale jeśli chodzi o mnie, to pierwsze co przyszło mi do głowy, to przełączyć na tryb seryjny i sprawdzić.

TOP67
26-06-2013, 23:11
Można też pod jeden z funkcyjnych przypisać sobie breketing w serii. Wtedy nawet w trybie pojedynczym zrobi serię.

Jacek_Z
27-06-2013, 16:32
Koledzy,
Czy jest jakiś sposób, by zmusić D800 do wykonania ściśle założonej dla konkretnego bracketu serii (liczby) zdjęć za pomocą jednego wciśnięcia spustu/wężyka? Czy jednak japońska myśl techniczna kończy się na odliczaniu wykonanych klatek na palcach? ;-)Proste. Interwał, zakładasz ilość zdjęć i odstęp w czasie.