PDA

Zobacz pełną wersję : Noclegi w Bieszczadach...

bajcy
26-06-2013, 15:11
Witam.
Planuję wyjazd z Dziewczyną w Bieszczady, nie bedzie on długi max 3 dni.
Czy orientuje się ktoś, gdzie mogłbym znaleźć tani i dobry noclego no i oczywiście zaproponować coś do focenia o czym nie mówi internet;D

zgera
26-06-2013, 16:37
Problem w tyn że tanio i dobrze nie idzie razem w parze, najtaniej jest w schroniskach ale warunki nie najlepsze, prywatne kwatery od 25 zł za dobę od osoby, można czasami znaleźć coś taniej ale warunki spartańskie.
Konkretnie w jakie miejsce się wybierasz? może coś zaproponuję do focenia.

bajcy
26-06-2013, 16:46
Problem w tyn że tanio i dobrze nie idzie razem w parze, najtaniej jest w schroniskach ale warunki nie najlepsze, prywatne kwatery od 25 zł za dobę od osoby, można czasami znaleźć coś taniej ale warunki spartańskie.
Konkretnie w jakie miejsce się wybierasz? może coś zaproponuję do focenia.

jestem skłonny dać nawet i 30-40 zł, byleby było w miare dobrze;)
co do miejsa to jeszcze nie wiem, chciałbym iść na Tarnice, wiec myslałem o Ustrzykach Górnych, czy to dobre rozwiazanie?

zgera
26-06-2013, 16:58
jestem skłonny dać nawet i 30-40 zł, byleby było w miare dobrze;)
co do miejsa to jeszcze nie wiem, chciałbym iść na Tarnice, wiec myslałem o Ustrzykach Górnych, czy to dobre rozwiazanie?

W tej kwocie na pewno znajdziesz dobre warunki, pokój z łazienką itd. ja co prawda nie nocuję w Bieszczadach tylko robię jednodniowe wypady bo mam blisko.
Ja często jeżdżę w Tatry i tam nocuję, za w miarę dobry pokój płacę 25 - 30 zł mam kilka sprawdzonych miejsc, podobne ceny są w Bieszczadach, ze znalezieniem kwatery nie powinno być problemu.
Jeśli chcesz iść na Tarnicę to Ustrzyki Górne to dobry pomysł, szlak prowadzi z Ustrzyk i Wołosatego.
Pierwszy raz w Bieszczadach? tutaj link do moich albumów, przejrzyj i zdecyduj gdzie warto iść https://picasaweb.google.com/lh/myphotos

bajcy
26-06-2013, 18:44
W tej kwocie na pewno znajdziesz dobre warunki, pokój z łazienką itd. ja co prawda nie nocuję w Bieszczadach tylko robię jednodniowe wypady bo mam blisko.
Ja często jeżdżę w Tatry i tam nocuję, za w miarę dobry pokój płacę 25 - 30 zł mam kilka sprawdzonych miejsc, podobne ceny są w Bieszczadach, ze znalezieniem kwatery nie powinno być problemu.
Jeśli chcesz iść na Tarnicę to Ustrzyki Górne to dobry pomysł, szlak prowadzi z Ustrzyk i Wołosatego.
Pierwszy raz w Bieszczadach? tutaj link do moich albumów, przejrzyj i zdecyduj gdzie warto iść https://picasaweb.google.com/lh/myphotos

Dzięki za zainteresowanie. ja znów mam odwrotnie, w tatry mam blisko;)
Tak, pierwszy raz planuje wybrać się w Bieszczady, niestety Twój link mnie nie działa;/
pozdrawiam.

zgera
26-06-2013, 18:58
Dzięki za zainteresowanie. ja znów mam odwrotnie, w tatry mam blisko;)
Tak, pierwszy raz planuje wybrać się w Bieszczady, niestety Twój link mnie nie działa;/
pozdrawiam.

Ten powinie działać: http://picasaweb.google.com/zgerula
W Tatry mam 260 km, 16 czerwca byłem na Granatach, wyjechałem o 3.00 rano, wróciłem po 22. jak się chce to w jeden dzień da radę ale trochę to męczące.

Pozdrawiam i życzę przyjemnego wypoczynku.

Pabloo
26-06-2013, 20:09
Ale jeśli zna ktoś noclegi w Bieszczadach mogące służyć za dobre bazy wypadowe na piesze wędrówki, bądź w oddalonych od cywilizacji miejscach to bardzo proszę niech się podzieli ;)

zgera
26-06-2013, 21:10
Ale jeśli zna ktoś noclegi w Bieszczadach mogące służyć za dobre bazy wypadowe na piesze wędrówki, bądź w oddalonych od cywilizacji miejscach to bardzo proszę niech się podzieli ;)

Bieszczady, a konkretnie pasmo połonin są małe w przeciwieństwie do Tatr, większość miejscowości jest oddalonych od cywilizacji, a zimą często odciętych od świata ze względu na zasypane drogi.
Na piesze wędrówki po połoninach dobrymi bazami wypadowymi są miejscowości Kalnica, Smerek, Wetlina, Ustrzyki Górne, Wołosate, z każdych tych miejscowości prowadzą szlaki na połoniny.
Bieszczady to także miasta: Sanok, Lesko, Ustrzyki Dolne, atrakcją również jest Solina, Polańczyk, ale tutaj woda i zalew.
Ważna uwaga dla osób wędrujących po bieszczadzkich szlakach przebiegających blisko granicy z Ukrainą, w żadnym wypadku nie należy przekraczać granicy państwa, zdarzały się przypadki że służby graniczne Ukrainy przejmowały takich turystów i przewoziły na przesłuchanie do Lwowa.

tmc
26-06-2013, 21:18
Polecam: http://e-nocleg.pl/nocleg,ulagrzegorz.html
Z Wołosatego wyjście bezpośrednie na Tarnicę, Halicz, Bukowe Berdo.
Z tras innych polecam Wielką Rawkę, Połoninę Caryńską i Połoninę Wetlińską.
W okolicach Ustrzyk Górnych noclegów jest bardzo mało, więc radzę poszukać przed wyjazdem.

bajcy
26-06-2013, 22:03
a jak tam z niedziwadkami i wilkami? bo ponoć łatwo je spotkać w bieszczadach:D

TMB
26-06-2013, 23:33
Zjedzą w całości, że ślad po człowieku ginie :D

RobertMiernik
27-06-2013, 05:59
Zjedzą w całości, że ślad po człowieku ginie :D

Nie ma się co śmiać, mnie ostatnio zjadły!

bajcy
27-06-2013, 08:48
Nie ma się co śmiać, mnie ostatnio zjadły!
Nawet mnie nie strasz, bo nigdzie nie pojade, bo ja strachliwy jestem:)
A tak poważnie, to duże prawdopodobieństwo kontaktu?

zgera
27-06-2013, 09:01
a jak tam z niedziwadkami i wilkami? bo ponoć łatwo je spotkać w bieszczadach:D

W Bieszczadach byłem kilkadziesiąt razy i nigdy nie spotkałem niedźwiedzia ani wilka, chodziłem tylko po szlakach i w dzień.
Zapewne oba te stworzenia w Bieszczadach żyją i zapewne można je spotkać podobnie jak niedźwiedzia w Tatrach, ale raczej nie na szlakach, chyba że ktoś chodzi nocą.
Szybciej w Bieszczadach można spotkać żmije, należy zwracać uwagę na nasłonecznione kamienie, szczególnie nad rzekami, na szlaku raczej ich nie ma, ale zachowanie ostrożności nie zaszkodzi.
W obrębie Tarnicy i Halicza może być problem z dostępem do sieci komórkowej, wszystko zależy kto w jakiej sieci posiada telefon, pojawia się sygnał z Ukrainy, przy włączonym roamingu nawet za odebranie połączenia zapłacimy około 5 zł za minutę, w zależności od operatora.
Dlatego przed wyjściem warto przełączyć telefon na ręczne wybieranie sieci, unikniemy przypadkowych kosztów.

Kiedyś można było spotkać na szlaku na Połoninę Wetlińską takiego jelenia, nie bał się turystów, nawet pozował do zdjęć, obecnie gdzieś przepadł.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3139459

zgera
27-06-2013, 09:19
Nawet mnie nie strasz, bo nigdzie nie pojade, bo ja strachliwy jestem:)
A tak poważnie, to duże prawdopodobieństwo kontaktu?

Widzę że oglądasz jelenia, jedź w końcu w Bieszczady wypróbować nowy sprzęt, nic Cię tam nie zje, jak wsiadasz do samochodu to zastanawiasz że może zdarzyć się wypadek?

bajcy
27-06-2013, 09:28
No patrzyłem, ostatnio podobnego(nie miał tak dużego poroża) spotkałem w drodze z Moka na czarny staw;)
Oj, kusisz:D A powiedz mnie jeszcze, jak jest z ludzmi na szlaku? podobnie jak w Tatrach, czy jest większa cisza?

Pawel.S
27-06-2013, 09:43
Mieszkać w Wołosatem nie polecam bo tam naprawdę nic nie ma, Ustrzyki G. to przy nich metropolia (jest w miarę spoko sklep i parę miejsc z jedzeniem). Za to z Wołosatego jest bardzo fajne szybkie wejście na Tarnicę, można potem zejść albo Szerokim Wierchem do Ustrzyk albo przez Halicz i Rozsypaniec do Wołosatego. Wchodzenie przez Halicz-Rozsypaniec albo Szeroki Wiech nigdy mnie nie bawiło, wolę szybko wchodzić a bardziej krajoznawczo schodzić.

Z Ustrzyk można też przejść Połoninę Caryńską i Wetlińską za jednym razem, to moja ulubiona trasa (choć zwykle mieszkałem w Wetlinie i robiłem ją w drugą stronę). Gdybyś się tak wybrał to polecam schodzić z p. Wetlińskiej nie przy schronisku a dalej, przy przełęczy Orłowicza. Wylądujesz w Wetlinie (właściwie na Starym Siole), jest tam akurat co zjeść i łatwo złapać busa do ustrzyk. Idąc asfaltową ulicą zwaną Manhattanem do głównej szosy idącej przez Wetlinę można też obejrzeć zbudowany przez miejscowych fotoradar :)

zgera
27-06-2013, 09:44
No patrzyłem, ostatnio podobnego(nie miał tak dużego poroża) spotkałem w drodze z Moka na czarny staw;)
Oj, kusisz:D A powiedz mnie jeszcze, jak jest z ludzmi na szlaku? podobnie jak w Tatrach, czy jest większa cisza?

Wszystko zależy od okresu i pory dnia, szlaki w soboty i niedziele a szczególnie godzinach południowych są najbardziej oblegane, wcześnie rano niewielka ilość turystów.
Nie jest tak tłoczno jak w Tatrach na Kasprowym, Giewoncie, czy Rysach, w Bieszczadach takie popularne miejsca to Połonina Wetlińska, Tarnica, Caryńska, ale ruch jest raczej umiarkowany.

bajcy
27-06-2013, 10:06
Czy li podsumowując, lepiej szukać noclegu w Ustrzykach czy Wetlinie? Powiedzmy, że na sklepie mnie nie zalerzy bo będę autem, wiec nie bedzie problemu z jednej miejscowości do drugiej przejechać.

gorod
27-06-2013, 10:32
Witaj
Ja osobiście polecam Leśne Berdo w miejscowości Przysłup
Ceny ok 40 zł zaleznie od pokoju a bardzo ładny, wygodny nocleg i cicha okolica.
Do tego przy trasie głownej na Cisna -Wetline - Ustrzyki.
Widoki na połoniny oraz niedaleko Smerek
Foty polecam Lesna Kolejke oraz w cisnej Siekierezada i okolice.

bajcy
27-06-2013, 10:55
Jak juz tak zadaje pytania, to jeszcze jedno:D
A jak jest z opisywaniem szlaków? bo jak wiadomo, w Tatrach z tym jest różnie;)
Ostatnio jak byłem na Wołowcu, to jakaś ŚWINIA urwała znak inforumujący na jakim szczycie się znajdujemy;/

Pabloo
27-06-2013, 11:41
Witaj
Ja osobiście polecam Leśne Berdo w miejscowości Przysłup
Ceny ok 40 zł zaleznie od pokoju a bardzo ładny, wygodny nocleg i cicha okolica.
Do tego przy trasie głownej na Cisna -Wetline - Ustrzyki.
Widoki na połoniny oraz niedaleko Smerek
Foty polecam Lesna Kolejke oraz w cisnej Siekierezada i okolice.
Czy nie jest to pewna sprzeczność?;)

bajcy
03-07-2013, 15:44
odkopuję temat;)
Wybór padł na Wetlinę http://www.nocowanie.pl/noclegi/wetlina/kwatery_i_pokoje/68114/opinia,265814.html

Teraz moje pytanko:
Co tam mogę poszukać ciekawego do zwiedzania;)
nie licząc szlaków

Al Koholik
03-07-2013, 15:57
To ja sobie ponarzekam. Jakiś czas temu byłem w Polsce i wraz z małżonką postanowiliśmy pojechać w Bieszczady. No i pojechaliśmy. Na miejscu stwierdziliśmy, że zostajemy na noc. Zaczęliśmy szukać noclegu w Wetlinie i normalnie szok. Wrzesień ludów nie ma żadnych. Co chwilę tablica, że noclegi, że wolne pokoje i ostatecznie skończyliśmy w schronisku w Wetlinie. Nikt na nie chciał przyjąć na jedną noc. Wszędzie ta sama gadanina, że na jedną noc to się im nie opłaca...

bajcy
03-07-2013, 16:37
To ja sobie ponarzekam. Jakiś czas temu byłem w Polsce i wraz z małżonką postanowiliśmy pojechać w Bieszczady. No i pojechaliśmy. Na miejscu stwierdziliśmy, że zostajemy na noc. Zaczęliśmy szukać noclegu w Wetlinie i normalnie szok. Wrzesień ludów nie ma żadnych. Co chwilę tablica, że noclegi, że wolne pokoje i ostatecznie skończyliśmy w schronisku w Wetlinie. Nikt na nie chciał przyjąć na jedną noc. Wszędzie ta sama gadanina, że na jedną noc to się im nie opłaca...

to ja miałem szczęscie, bo jadę tylko na dwie nocki;) i na zdjęciach widać, że nocleg niczego sobie

Pawel.S
04-07-2013, 10:06
Teraz moje pytanko:
Co tam mogę poszukać ciekawego do zwiedzania;)
nie licząc szlaków

Nie za dużo. Możesz się przejść szosą przez Wetlinę, a potem w drugą stronę :) Po drodze jest rzeczka, na końcu jest kościół. Jest parę sklepów i kilka knajp. Las Vegas to to nie jest :)

bajcy
04-07-2013, 12:38
Nie za dużo. Możesz się przejść szosą przez Wetlinę, a potem w drugą stronę :) Po drodze jest rzeczka, na końcu jest kościół. Jest parę sklepów i kilka knajp. Las Vegas to to nie jest :)

Jadę samochodem, wiec objazdówka czy dojazd kilka lub lilkanascie km nie bedzie problemu;)

Yoora
04-07-2013, 12:50
Jadę samochodem, wiec objazdówka czy dojazd kilka lub lilkanascie km nie bedzie problemu;)
Kup przewodnik wydany przez Rewasz o cerkwiach drewnianych w Karpatach, do tego dobrą mapę i kartę na zdjęcia lub zapas filmów. Będzie co oglądać i czego szukać. Niedaleko w Lutowiskach masz jeden z największych i najbardziej zapuszczonych Cmentarzy Żydowskich w Polsce. Ręczę, że zabraknie Ci czasu :D