Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Monika
DonMaliniacco
05-04-2007, 23:43
Bardzo niesmialo krocze - a raczej chcialbym kroczyc - w kierunku portretu. To moj drugi... zapodalem troche obrobki w PS. Zdaje sobie sprawe, ze daleka droga :) Ale... probowac, probowac, probowac :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net)
Madziulek
05-04-2007, 23:53
bardzo sie cieszę że się nie poddajesz :-)
o wiele lepiej niż poprzednio
ale za bardzo wygładziłeś buzke - za gładko za blado IMHO
modelka śliczna , piękne oczy
DonMaliniacco
05-04-2007, 23:54
Wiedziałem Madziulek, że na Ciebie mogę liczyć ;)
DonMaliniacco
06-04-2007, 00:00
Pomyslalem i postanowilem dac jeszcze bez obrobki. Nie wiem, ktore jest lepsze...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net)
Bez obróbki sto razy lepsze. Bo przynajmniej wiadomo że mamy żywą, krwistą i naturalną dziewczynę....
Megazordon
06-04-2007, 01:22
Moim zdaniem również obróbka nieco gorsza. No i nie pisz "krocze" tylko "kroczę", bo mi się źle skojarzyło :)
charmside
06-04-2007, 08:09
Za poprzednikami... Bez obrobki wyglada bardziej naturalnie... Zreszta po co poprawiac taki cud natury :)
DonMaliniacco
06-04-2007, 08:48
Moim zdaniem również obróbka nieco gorsza. No i nie pisz "krocze" tylko "kroczę", bo mi się źle skojarzyło :)
Chyba ktos glodny jest :)
Sebastiann
06-04-2007, 09:07
:) bez PS lepsze:) bardzo ladna modelka
ladne zdjecie:) tez chcialbym sie nauczyc portretowac (w zasadzie to caly czas sie ucze:)
bez obrobki lepsze, skora wyglada o niebo lepiej (w kwestii koloru).
Nastepnym razem poprosilbym o zdjecie bizuterii i posadzil ta piekna dziewczyne na jakims innym, bardziej jednolitym tle. Ta firanka jednak wkurza:)
po dodaktowej obrobce buzia w plamach czerwonych, zadbaj przy portretach o mala glebie ostrosci, i to tlo takie buro brudne.. buzie gladziles ale i chyba przeostrzyles no i ..hmm.. zbyt to intensywne jest cale, albo przesadzasz z podijaniem kotrastow w kompie albo sam nie iwem, ale krecene kontrastu to zla metoda bo zabija optyke szkla, jak chcesz zagrac to raczej cieniami.. poki co ..no jeszcze bym cwiczyl dlugo
Bez obróbki znacznie lepsze. Uchwyciłeś cały urok modelki, który na PS-owym gdzieś uleciał.
Madziulek
06-04-2007, 12:01
Wiedziałem Madziulek, że na Ciebie mogę liczyć ;)
jasne , na ile moge pomoge , sama też się uczę cały czas :)
2 lepsza , moim zdaniem dziewczyna ma ładną cerę , nie musiałeś jej aż tak wygładzać :)
zabrałabym ją w plener , myślę też że łatwiej będzie się uczyć ze światłem zastanym niż sztucznym i zdjęcia będą bardziej efektowne
Pozdrawiam :)
DonMaliniacco
06-04-2007, 13:18
hmm.. zbyt to intensywne jest cale, albo przesadzasz z podijaniem kotrastow w kompie albo sam nie iwem
no fakt, troche podciagnalem kontrast...
Wylacz lampe w aparacie i kup kilka ksiazek o retuszach :)
Wylacz lampe w aparacie i kup kilka ksiazek o retuszach :)
Ech, uważam że zdjęcie jest znacznie lepsze niż Twój komentarz. Zważywszy że nie widzę kolosalnej różnicy w poziomach pomiędzy tym zdjęciem a Twoimi....
andrzej500
06-04-2007, 20:23
Witam
Dotyczy 1.
Jestem daleki od narzekania, ale jeśli mogę poprosić Ciebie o zwrócenie uwagi na tylko dwa szczegóły.
Linia nosa, w jaki sposób oddziela się od prawego policzka?
Linie poszczególnych palców jak oddzielają się od siebie?
Wydaje się, że te krawędzie są bardzo ostre.
Ale to kwestia podejścia do sposobu patrzenia.
Pewni też bym tak ostro rysował gdyż osobowość z pewnością taka jest.
Żadnych zarzutów. Tylko czy jesteś pewien?
Al Bundy
06-04-2007, 21:07
Ech, uważam że zdjęcie jest znacznie lepsze niż Twój komentarz. Zważywszy że nie widzę kolosalnej różnicy w poziomach pomiędzy tym zdjęciem a Twoimi....
Proponował bym skupienie się tylko na ocenie zdjęcia a nie komentarza. Nikogo nie bronię ale akurat dzisiejsze fotki Zaziel są o niebo lepsze. Niestety co do tego zdjęcia wyraźnie widać że D200 i AF-S to nie wszystko.
Oceniając moim okiem - nie wiem jak długo fotografujesz ale też na początku robiłem błędy które tutaj widać. Nie podoba mi się światło i nic dziwnego - przestań błyskać prosto w twarz ;) Masz fajną modelkę. Ubierz ją w coś ciekawego (lub rozbierz :D ), odstaw od ściany by nie było takich cieni i pstrykaj aż uchwycisz to coś. Potem niestety musisz choć chwilkę poświęcić na obróbkę bo niestety to nieuniknione...
Ta fotka do albumu - dawaj kolejne ;)
DonMaliniacco
07-04-2007, 03:24
Oceniając moim okiem - nie wiem jak długo fotografujesz ale też na początku robiłem błędy które tutaj widać.
Tak szczerze to od stycznia 2007 :)