Zobacz pełną wersję : Czekam na porady starszych kolegow
Apollo-13
25-06-2013, 20:00
Witam :)
To moj pierwszy post na tym forum :)
W piatek wybieram sie po moje pierwsze w zyciu body wydaje mi sie ze juz wybralem, ale zawsze warto zapytac bardziej doswiadczonych kolegow czy wybor jest dobry. Mianowicie przymierzam sie do zakupu D7000 na poczatek szklo 18-105 VR mysle ze wystarczy zanim troszke zapoznam sie z body, mysle ze kolejne szklo to bedzie 35 1.8 . No i teraz pytanko do was co o tym myslicie i czy moze macie jakies lepsze rozwiazania dla mnie ?? Jak to mowia madrzejszego zawsze warto posluchac ;)
Andrzej1974
25-06-2013, 20:03
Jak kwota wchodzi w grę i jaka fotografia cię interesuje?
Apollo-13
25-06-2013, 20:09
Kwota to bedzie podam w funtach do 800 funtow fotografia to roznie portrety ale tez krajobrazy
Antonioo
25-06-2013, 20:20
Witam, poniżej garść wątków dotycząca D7000
http://www.google.com/custom?q=d7000&inlang=pl&client=pub-000000000&cof=FORID:1%3BGL:1%3BLBGC:CCE5F9%3BBGC:%23000000%3 BT:%23ffffff%3BLC:%23ffcc00%3BVLC:%238a949e%3BALC: %23ffff66%3BGALT:%23CC9908%3BGFNT:%23cc9908%3BGIMP :%23223472%3BDIV:%23999999%3B&domains=forum.nikoniarze.pl&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&hl=pl&oe=ISO-8859-2&prmd=ivnsl&ei=Id_JUbvaNczOswbHzIDQBw&start=0&sa=N
Wybór dobry, oby tylko nie trafiła Ci się sztuka z wadliwym AF-em, o tym modelu wiele napisano, grono osób zadowolonych ale część osób miała problemy.
Apollo-13
25-06-2013, 20:49
Wlasnie obawiam sie troszke tych problemow, ale jak pomysle, ze jak ma byc tzw PECH to kazda puche mozna trafic wadliwa ale z D7000 na wadliwa puche jest wieksza szansa z tego co poczytalem juz na tym forum dlatego umiescilem ten post moze znajde inne lepsze rozwiazanie
Jeśli ergonomia musi być z D7000 to dużego wyboru nie masz, nowszy i znacznie droższy D7100, stary ale tani D90.
Albo D5100, D3100, D3200.
Wlasnie obawiam sie troszke tych problemow, ale jak pomysle, ze jak ma byc tzw PECH to kazda puche mozna trafic wadliwa ale z D7000 na wadliwa puche jest wieksza szansa z tego co poczytalem juz na tym forum dlatego umiescilem ten post moze znajde inne lepsze rozwiazanie
Wadliwa pucha! to mit rodem z tego forum!
Nie czytaj bzdetów amatorów bez podstawowej wiedzy o fotografii.
D7000 to bardzo dobry aparat. Problemy z AF zdarzają się we wszystkich modelach i nie tylko w o nazwie Nikon
pietia79
25-06-2013, 21:01
Wadliwa pucha! to mit rodem z tego forum!
Nie czytaj bzdetów amatorów bez podstawowej wiedzy o fotografii.
D7000 to bardzo dobry aparat. Problemy z AF zdarzają się we wszystkich modelach i nie tylko w o nazwie Nikon
Nawet nie wiesz jak wielu użytkowników D7000 chciałoby, żebyś miał rację...
Ale to niestety nie żadne bzdury. Inaczej sam bym kupił D7000 a nie odkładał na 7100.
Apollo-13
25-06-2013, 21:05
Wydaje mi sie ze jak zainwestuje w D7000 oczywiscie jak sie trafi dobry egzemplarz to na kilka lat powinien byc spokoj z pucha i mozna inwestowac w szkla. D7100 troszke chyba cena za wysoka w porownaniu z D7000 tak mi sie wydaje. I tak jak pisalem to moje pierwsze body na ktore chce przeznaczyc za szklem nie wiecej niz 800 funtow i dlatego szukam czegos w tym zakresie cenowym. Na poczatek trzeba sie zapoznac z body zaczac rozgladac sie za szklami, tak jak pisalem wyzej na poczatek 18-105 VR mysle ze to jest odpowiednie szklo dla typowego amatora i do nauki od czegos trzeba zaczac :)
Ale to niestety nie żadne bzdury. Inaczej sam bym kupił D7000 a nie odkładał na 7100.
Na wielu działa siła podświadomości. Kupując D7000 o tak złej sławie każdy będzie szukał wad i prędzej czy później coś znajdzie. Natomiast kupując tak osławionego d7100 nikt się nie przyzna do jego ewentualnych wad.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif) bo po co się narażać.....( oczywiście nic nie mam do d7100) ale nie popadajmy w paranoje.
pietia79
25-06-2013, 21:21
Na wielu działa siła podświadomości. Kupując D7000 o tak złej sławie każdy będzie szukał wad i prędzej czy później coś znajdzie. Natomiast kupując tak osławionego d7100 nikt się nie przyzna do jego ewentualnych wad.
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif) bo po co się narażać.....( oczywiście nic nie mam do d7100) ale nie popadajmy w paranoje.
Ja tam nie wiem, jak sie okaże że nowi nabywcy D7000 nie narzekają to przyznam Ci rację i sam kupię. Ale nie posądzam ludzi z forum, którzy jednak coś tam więcej wiedzą o robieniu zdjęć, że sobie wymyślili problem, niestety...
zbyszekD7000
25-06-2013, 21:44
Jak jesteś początkujący to kup D5200, od D7000 trzymaj się z daleka (bo jak trafisz na felerny to jako początkujący nie będziesz miał żadnej radości z fotografowania tylko użeranie się z problemami), a jak już pobawisz się i zasmakujesz fotografii to kupisz sobie D7100, wtedy już będzie tańszy.
(a o problemy z D7000 pytaj ich posiadaczy, a nie teoretyków)
irek6311
25-06-2013, 21:50
Ale to niestety nie żadne bzdury. Inaczej sam bym kupił D7000 a nie odkładał na 7100.Tych wielu użytkowników to przesada bo 50% podpiera się tym co w sieci wyczytała i nakręca temat o D7000 ,
usterki zdarzają się ale w tym pułapie cenowym D7000 jest najlepszym wyborem i warto zaryzykować ,
trzeba przetestować aparat w sklepie najlepiej z Nikkor 50mm f/1,8D i jak na f/1,8 trafia w punkt to AF ok ,
mam D7000 i kupiłem go pomimo że tyle o nim złego na forum piszą < rewelacyjnie się sprawuje i extra zdjęcia robi ,
pietia79 nie kupujesz D7k raczej dlatego że D7100 a nie z powodu tych postów często bezsensownych w temacie o D7k .
Miałem D7000 i byłem z niego zadowolony - z nikkorem 17-55 i 85mm f/1.8D nie potrzebował mikrokalibracji, a znowu z 35mm f/1.8G był spory BF.
Teraz mam D600 - drugi model o złej reputacji tutaj na forum, dla mnie jest rewelacyjny. Większość narzekających nawet nie miała z nim kontaktu na dłużej niż pomacanie w FJ, prawdziwi użytkownicy piszą o nim raczej w superlatywach.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest jakiś problem z niektórymi D7000 i zakup obarczony jest jakimś ryzykiem, jednak aktualnie jest w dobrej cenie i może warto zaryzykować.
Alcatraz
26-06-2013, 13:43
To może inaczej. Sam napisze coś dobrego na jego temat. Moje osobiste zdanie na temat D7000 jest bardzo dobre. To naprawdę świetny model, ze świetną matrycą. Szczerze żałuję, że w swojej karierze miał te rózne przeboje z AF, bo za taką cenę jaka jest obecnie kupiłbym go jeszce dzisiaj. Mówię zupełnie poważnie. To równie dobry wybór jak D7100, który jest rozwinięciem i udoskonaleniem pewnych rzeczy z D7000. No ale niestety - ten epizod w karierze D7000 odcisnął się sporym piętnem i dlatego z przykrością muszę zrezygnować z tego modelu. Nie chcę ryzykować odsyłania do serwisu, napraw które nie gwarantują powodzenia itd. a jak sam napisałeś ten zakup jest obarczony większym ryzykiem niż przy pozostałeych modelach. Tak więc nie wiem jak inni ale ja nie mam uczulenia na pisanie "czegoś dobrego" o D7000, wręcz przeciwnie ale niestety o jego problemach też trzeba pamiętać.
Nie znamy dokładnych statystyk m.in dlatego, że Nikon zamiatał od początku sprawę pod dywan. A szkoda! Teraz byłaby jasność dla wszystkich kupujących. Jednak 20 osób nie zrobiłoby takiego zamieszania a sam Fatman przetestował chyba 10 sztuk D7000 i wszystkie wykazywały wspomniany problem. To było dawno, być może teraz problemu już nie ma ale... dopóki nie kupisz to się nie przekonasz. Chcesz byc testerem? OK - umawiamy sie tak. Ja kupuję D7000 ale jeżeli wystąpią problemy z AF kupujesz go ode mnie za cenę mojego zakupu:-)) Sam Nikon jest winny takiej a nie inne sytuacji w temacie D7000.
Apollo-13
26-06-2013, 14:13
Widze ze stworzyl sie watek zwolennikow i przeciwnikow D7K ale nie o to mi chodzilo zakladajac ten watek bardziej mi chodzilo o to ze jak nie D7K z 18-105 VR na poczatek to co byscie proponowali w zamian. Ja czytajac specyfikacje + ergonomie roznych body w tym zakresie cenowym wybralem D7k. Chcac dowiedziec sie wiecej trafilem na to forum i tu sie troche rozczarowalem problemami co do tego modelu. Dlatego skupiam sie na poczatku na body i konsekwentnie chce rozbudowac sie w kierunku szkiel oczywiscie nie odrazu ale z czasem i nie chce zeby sie okazalo ze kupie jakies body dokupie 3-4 szkla i za pol roku okaze sie ze jednak body jest za slabe i znowu inwestycja w nowe body dlatego chce wybrac cos co wystarczy mi na jakies 3-4 lata a przez ten czas bede mogl sie skupic na nowych szklach ;)
To body nie jest słabe. Od ponad roku używam go z 18-105 stopniowo rozbudowując zestaw o obiektywy stałoogniskowe: Nikkor 50mm 1.8, Nikkor 35 mm 1.8, samyang 14mm, Nikkor 24 mm 2.8. Aparat sprawuje się świetnie ze wszystkimi szkłami. Fakt, że musiałem wysłać korpus do kalibracji AF w momencie zakupu pierwszego jasnego skła z uwagi na BF, którego nie zauważyłem z kitowym 18-105, teraz nie muszę mikroregulować na żadnym ze szkieł. Na podstawie własnych doświadczeń mogę szczerze polecić ten model, szczególnie za kasę za jaką można ten aparat ostatnio kupić.
Chyba bez sensu jest wypytywanie co kupić w zamiast D7000 bo nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi. Ja brałbym nowego D7k i intensywnie przetestował. Masz na to 10 dni. Ja podobnie testowałem u siebie obiektyw N 35 1.8, a też było sporo postów że to szkło nie współpracuje z D5100. Faktycznie szału nie ma , ale odsetek nieostrych zdjęć jest dla mnie do zaakceptowania, więc obiektyw został na stałe zamocowany do body.
Poczytaj uważnie wątki dotyczące d7k, będziesz miał większą jasność na co zwrócić szczególną uwagę. Jak coś nie "teges" to zwrot, i wtedy pogłówkujesz co w zamian.
Pozdrawiam!
Apollo-13
26-06-2013, 14:58
Na poczatek to jesli zdecyduje sie na D7K to napewno w sklepie sprawdze ale wiadomo jak to w sklepie :/ na poczatek z 18-105 moze Af trafiac idealnie a jak z czasem dokupie inne szkla to tez roznie moze byc ale jedyny + to ze 2 lata gwarancji mam :) tylko nie chcialbym zaczynac przygody z fotografia od serwisu ale jak se tak pomysle jak ma sie trafic wadliwa sztuka to jak kupie D7K czy D5xxx to tez moze sie trafic wadliwy wcale nie jest powiedziane ze nie. Szkoda ze w wiekszosci postow nie koniecznie w tym watku ludzie nie majac w rekach tego body obsmarowuja go. Nie twierdze ze jakies pojedyncze sztuki mialy jakies problemy ale mysle ze jednak na rynek wyszlo juz tyle sztuk a problemy faktyczne osob ktore mialy badz maja to body sa sporadyczne. Slyszalem tez ze najlepiej kupic body w niemczech badz anglii, choc sam uwazam ze to raczej wiekszego znaczenia miec nie bedzie. Ale sam fakt ze obecnie przebywam w UK wiec sztuka bedzie angielska
O ile wiem to towar można zwrócić do 10 dni ale w stanie nienaruszonym, jak się natrzaska setki zdjęć testowych to już taki nienaruszony nie będzie. Chcielibyście kupić nowy aparat który ma już na koncie kilkaset zdjęć zrobionych przez kogoś innego?
Na poczatek to jesli zdecyduje sie na D7K to napewno w sklepie sprawdze ale wiadomo jak to w sklepie :/ na poczatek z 18-105 moze Af trafiac idealnie a jak z czasem dokupie inne szkla to tez roznie moze byc ale jedyny + to ze 2 lata gwarancji mam :) tylko nie chcialbym zaczynac przygody z fotografia od serwisu ale jak se tak pomysle jak ma sie trafic wadliwa sztuka to jak kupie D7K czy D5xxx to tez moze sie trafic wadliwy wcale nie jest powiedziane ze nie. Szkoda ze w wiekszosci postow nie koniecznie w tym watku ludzie nie majac w rekach tego body obsmarowuja go. Nie twierdze ze jakies pojedyncze sztuki mialy jakies problemy ale mysle ze jednak na rynek wyszlo juz tyle sztuk a problemy faktyczne osob ktore mialy badz maja to body sa sporadyczne. Slyszalem tez ze najlepiej kupic body w niemczech badz anglii, choc sam uwazam ze to raczej wiekszego znaczenia miec nie bedzie. Ale sam fakt ze obecnie przebywam w UK wiec sztuka bedzie angielska
Zajrzyj na zagraniczne fora czy tam jest też tyle narzekania na ten model. Jeśli tak, to może faktycznie jest coś na rzeczy. Ja nie śledzę szczegółowo wątku D7000 ,i być może moje rady żeby kupić i sprawdzić są złe. Ty masz zamiar wydać swoją kasę, więc dobrze to sobie przemyśl.
Andrzej1974
26-06-2013, 15:17
O ile wiem to towar można zwrócić do 10 dni ale w stanie nienaruszonym, jak się natrzaska setki zdjęć testowych to już taki nienaruszony nie będzie. Chcielibyście kupić nowy aparat który ma już na koncie kilkaset zdjęć zrobionych przez kogoś innego?
Nie chcemy takiego aparatu :-) Jednak z drugiej strony kupując przez internet mamy prawo w ciągu 10 dni rozwiązać umowę i odesłać sprzęt do sprzedawcy. Czy będzie on w nienaruszonym stanie? Nie gdyż trzeba podpiąć obiektyw i strzelić jakieś fotki, czyli go przetestować. Mamy na to 10 dni. Prawo to prawo i tyle. ;-)
Nie chcemy takiego aparatu :-) Jednak z drugiej strony kupując przez internet mamy prawo w ciągu 10 dni rozwiązać umowę i odesłać sprzęt do sprzedawcy. Czy będzie on w nienaruszonym stanie? Nie gdyż trzeba podpiąć obiektyw i strzelić jakieś fotki, czyli go przetestować. Mamy na to 10 dni. Prawo to prawo i tyle. ;-)
masz 10 dni nz zwrot nieużywanego towaru, taki testowany jest juz używany i jedynie w gwarancje się możesz bawić.
temat już nie raz był tu poruszany więc nie ma co robić OT
wracając do d7000 to ja bym zaryzykował i przy obecnej cenie go kupił
Andrzej1974
26-06-2013, 15:30
masz 10 dni nz zwrot nieużywanego towaru, taki testowany jest juz używany i jedynie w gwarancje się możesz bawić.
Chyba mi nie powiesz, że przez te 10 dni mogę jedynie patrzeć na zakupiony aparat i nie wolno mi go nawet wyjmować z pudełka i dotykać bo wtedy sprzedawca mi powie, że był używany i nie przyjmie z powrotem?
Długo będziecie jeszcze śmiecić w każdym wątku w którym ktoś tylko wspomni o D7000?
Usunąłem OT.
PS
To tylko nadinterpretacja sprzedawców, którzy nie chcą zwrócić nam zapłaty. :) Art. 7 ust. 3 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów wyraźnie mówi: W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. ;)
AF w d7000 nie jest wadliwy w calej rozciaglasci, ma problem w sztucznym swietle. Ja swojego kupilem na amazon uk, pobawilem sie, wyslalem do serwisu, pobawilem sie po kalibracji i... odeslalem do amazona i poprosilem o zwrot kasy, bo tej wady ktora mial (moj egzemplarz) d7000 zadna kalibracja nie naprawi. Wnioski wyciagmij sam.
Wg mnie stan nienaruszony to nienaruszony, kupiłem aparat i się rozmyśliłem bo znalazłem taniej albo że jednak szkoda kasy, to pakuje i odsyłam.
Przykłady:
- pare lat temu kupilem przez neta D40, była wadliwa matryca, nie dało się zwrócić bo robiłem zdjęcie i wysłałem na gwarancję, naprawili, ale to ten sam aparat.
- kupilem niedawno access pointa, tez przez sieć, jak większość rzeczy które kupuję, ale okazalo sie ze zmienilem koncepcje podłączenia i chciałem zwrócić na drugi dzień, nie dało się bo rozpakowałem go z folii zgrzanej na pudełku, nie dało się go zapakować jako nowy, musiałęm sprzedać jako uzywka na allegro ze strata 15zł
Dla meni nowy to nowy, jakby kazdy tak odsyłał to kupując przez siec dostalibyśmy sprzęt używany, co prawda dzień lub dwa ale używany, ja rozumiem sprzedawców i zgadzam się z tym bo to uczciwe podejście.
Alcatraz
26-06-2013, 15:58
Kolega Apollo napalił się na D7000 i chciał na Forum uzyskać potwiedzenie, że dobrze zrobił:-) Na dodatek uległ sugestii jakoby większość negatywnych postó na temat tego modelu pochodziła od ludzi, którzy go nie mają. Niestety prawda jest taka, że to sami pokrzywdzeni napisali dziesiątki tysięcy słów na ten temat. A jeśli ktoś ma w pełni s[rawny D7000, to niech się cieszy ale niech nie zaklina rzeczywistości! Apollo jeśli nie wierzysz tym, kórzy pisali o problemach z tym modelem, to nie trać czasu na Forum tylko idź do sklepu i kupuj D7000, proste.
AF w d7000 nie jest wadliwy w calej rozciaglasci, ma problem w sztucznym swietle. Ja swojego kupilem na amazon uk, pobawilem sie, wyslalem do serwisu, pobawilem sie po kalibracji i... odeslalem do amazona i poprosilem o zwrot kasy, bo tej wady ktora mial (moj egzemplarz) d7000 zadna kalibracja nie naprawi. Wnioski wyciagmij sam.
Amazon to inna historia, wogóle gwarancje i odsyłki za granicą to inna bajka, popatrz na kindla od Amazona, zgłaszasz gwarancję, przysyłają Ci nowy bez zająknięcia, znam przypadek że koleś usiadł na kindlu zgłosił gwarancję i dostał nowy, w Polsce nie do pomyślenia.
popiera Alcatraz w całej rozciągłości
Wg mnie stan nienaruszony to nienaruszony, kupiłem aparat i się rozmyśliłem bo znalazłem taniej albo że jednak szkoda kasy, to pakuje i odsyłam.
Wybacz, ale to jest wyłącznie Twoja opinia, nie mająca pokrycia z konkretnym zapisem w ustawie. Specjalnie wytłuściłem część art. traktującą o zwykłym zarządzie. Ew. link do króciutkiego artykułu z Rzeczpospolitej (dodatek prawny) -- klik (http://prawo.rp.pl/artykul/545562.html).
Dla meni nowy to nowy, jakby kazdy tak odsyłał to kupując przez siec dostalibyśmy sprzęt używany, co prawda dzień lub dwa ale używany, ja rozumiem sprzedawców i zgadzam się z tym bo to uczciwe podejście.
Ale dlaczego każdy miałby tak robić? Nie widzę sensu w marnowaniu swojego czasu i oczekiwaniu na zwrot pieniędzy, tylko żeby sobie przez dwa dni pomacać aparat. Od tego są sklepy stacjonarne i egzemplarze wystawowe. ;) Trochę dramatyzujesz. :)
Ja kończę OT bo podryfujemy znowuż w innym kierunku.
zbyszekD7000
26-06-2013, 17:38
Przestali pisać o problemach D7000 bo ile można, ale to nie znaczy że w nowych egzemplarzach Nikon coś poprawił, zamiast poprawić wypuścił D7100. Chcesz kupić Twoja sprawa, Twoja kasa, ja po tylu problemach bym kupił D5200 na Twoim miejscu.
Ja kupiłem D7000 i mimo że z 18-105 to już na tym obiektywie widać było BF i aparat poszedł do kalibracji, a po odesłaniu przez serwis powinien oś do serwisu ponownie, ale już mi się nie chce z serwisem użerać i czekać kolejny miesiąc na aparat, najprawdopodobniej sprzedam i kupię coś innego. Jestem tym modelem rozczarowany, pomimo że przed kupnem pokładałem w nim spore oczekiwania bo posiadał dokładnie to co chciałem........ no tylko ten cholerny AF
W normalnych warunkach może i nie zauważysz problemów i będzie się z tym dało żyć, ale w warunkach trudnych jak np zdjęcia nocne, to może człowieka trafić szlag jak cała seria wychodzi nieostra i nie ma sposobu aby wyszło dobrze a innym razem ostre zdjęcia są jak żyleta - to tak tylko w skrócie myślowym.
Ja bym tego modelu drugi raz nie kupił i to niezależnie za jaką kwotę.
U nas cena tego body jest dobra :-)
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d7000-body-kupon-o-warto-ci-50ze/
Ja pare miesięcy temu (chyba w marcu) dałem za swojego D90 2700 zł.
zbyszekD7000
26-06-2013, 18:00
Może chcesz kupić, to ci sprzedam
jeśli jesteś totalnym amatorem to kup coś tańszego i pewniejszego, ktoś wcześniej pisał o D90 i powiem szczerze to dobra zabawka na początek, resztę kasy która zostanie wydaj na fajne szkiełko. Tyle w temacie :)
Proponuję zamknąć ten wątek, autor chyba potrzebował wsparcia duchowego w podjęciu decyzji, niestety, zdania na temat tego modelu będą podzielone i nie pomoże to autorowi wątku w podjęciu słusznej decyzji.
Można zaryzykować i kupić D7000 bo cena jest naprawdę dobra, tylko jak się zaraz zacznie doszukiwać wad o których na forum dużo napisano to być może takie się znajdą.
Dexter88
26-06-2013, 18:41
Kup sobie użwane 6D w tych 800 funciakach. Nie do zajechania, zero problemów, full metal, najmocniejsze uszczelnienia, najlepsza ergonomia, bdb AF, czego chcieć więcej poza FF i mega ISO...
Alcatraz
26-06-2013, 18:55
Następny poradzi mu używany rower... Skoro pyta na forum Nikoniarze to chyba celuje w Nikona a o ile mnie pamięć nie myli 6D to nie Nikon i to na dodatek FF więc chyba coś pomieszałeś.
Dexter88
26-06-2013, 18:58
Skoro napisałem "poza FF" to chyba jednak to nie FF i ty coś pomieszałeś.
I skoro może mieć coś perfekcyjnie działającego to nie będę się ograniczał do polecania mu jednej marki, jeżeli w tym danym wypadku to cyrk na kółkach (miałem i sprzedałem swojego d7k właśnie przez AF).
Także gtfo.
Alcatraz
26-06-2013, 19:05
Kolego, może jednak trochę poczytaj... http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_6D/ Matryca pelnoklatkowa to właśnie FF więc... napisałeś "poza FF" i się pomyliłeś!
GTFO? Mam nadzieję, że lubisz zespół Skid Row, tylko w takim wypadku to przejdzie... w innym to zwykłe buractwo...
Także gtfo.
Nie pomyliłeś miejsc przez przypadek? Nie spodziewałem się, że na forum przeczytam kiedyś coś tak niskolotnego i wulgarnego. :shock: Dla jasności, taki poziom dyskusji nigdy nie będzie tolerowany w tym miejscu.
Dexter88
26-06-2013, 19:10
Fakt, przyznaje się do błędu, miałem na myśli 7D.
Apollo-13
26-06-2013, 22:03
Proponuję zamknąć ten wątek, autor chyba potrzebował wsparcia duchowego w podjęciu decyzji, niestety, zdania na temat tego modelu będą podzielone i nie pomoże to autorowi wątku w podjęciu słusznej decyzji.
Można zaryzykować i kupić D7000 bo cena jest naprawdę dobra, tylko jak się zaraz zacznie doszukiwać wad o których na forum dużo napisano to być może takie się znajdą.
Wlasnie nie szukal wsparcia tylko rady i sie zastanawiam teraz i szukam jakiegos innego rozwiazania mysle tez nad D5200 wiem ze na poczatek zapewne wystarczy ale czy za jakies pol roku nie bedzie tak ze jednak zabraknie tej ergonomii bardziej chodzilo mi o porade co w zamian za D7k ale watek troche odbil w innym kierunku niestety a szkoda
Siedzę właśnie na przystanku. Wyskoczylem na szybki zachód słoneczka z d5100 w ręku.
Foty nawet prosto z puszki robione w jpg sa mz bardzo zadowalające.
Oszczędności zachowaj na uzywke N17-55.
Aparat weź jw. To świetna matryca za niewielkie pieniążki.
Całość ubezpiecz. Świetna zabawa gwarantowana.
zbyszekD7000
27-06-2013, 00:34
Wlasnie nie szukal wsparcia tylko rady i sie zastanawiam teraz i szukam jakiegos innego rozwiazania mysle tez nad D5200 wiem ze na poczatek zapewne wystarczy ale czy za jakies pol roku nie bedzie tak ze jednak zabraknie tej ergonomii bardziej chodzilo mi o porade co w zamian za D7k ale watek troche odbil w innym kierunku niestety a szkoda
rozsądny wybór wydaje się przy tych kryteriach D5200 lub D7100
wady by się nie znalazły pomimo doszukiwania gdyby ich nie było ;-) to chyba jasne i oczywiste
Proponuję Ci poczytać opinie Fatmana na temat D5200, bardzo go chwalił, czego nie można powiedzieć o D7000, proponuję poszukaj i poczytaj, ma swoją stronę i dość dobrze tam opisuje
Np. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223518
wady by się nie znalazły pomimo doszukiwania gdyby ich nie było ;-) to chyba jasne i oczywiste
Proponuję Ci poczytać opinie Fatmana na temat D5200, bardzo go chwalił, czego nie można powiedzieć o D7000, proponuję poszukaj i poczytaj, ma swoją stronę i dość dobrze tam opisuje
Np. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223518
Wątek o D7000 czytałem, oglądałem w jakimś programie wypowiedź Fatmana i znam problem AF-u w D7000.
Gdyby tak nie było zapewne bym go kupił, rok temu potrzebowałem drugiej puszki i zmuszony byłem kupić D90, starszy ale sprawdzony, D5100 nie brałem po uwagę ze względu na ergonomię, mając D5000 zyskał bym tylko nowszą matrycę.
Wspominając o szukaniu wad miałem na myśli intensywne testy w różnych warunkach, i zapewne w każdym modelu można czegoś się doszukać.
Nie chcę być testerem sprzętu Nikona, chciałbym aby fabrykę opuszczały tylko sprawne egzemplarze, ale tak nie jest.
Czterokrotnie korzystałem z serwisu Nikona, jedynie z czego byłem zadowolono to czyszczenie matrycy, kalibracja na nie, N18-105 mydlił mi w rogach, serwis stwierdził że jest w porządku, kupiłem drugą sztukę, mydliła z lewej strony, dopiera trzecia jest w miarę OK.
Jakość produkcji spada, dlatego dostajemy nie zawsze dobrze skalibrowany sprzęt, bujanie się z serwisem nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty, ponadto tracimy tygodnie a czasem miesiące bez sprzętu.
Wybacz, ale to jest wyłącznie Twoja opinia, nie mająca pokrycia z konkretnym zapisem w ustawie. Specjalnie wytłuściłem część art. traktującą o zwykłym zarządzie. Ew. link do króciutkiego artykułu z Rzeczpospolitej (dodatek prawny) -- klik (http://prawo.rp.pl/artykul/545562.html).
Ale dlaczego każdy miałby tak robić? Nie widzę sensu w marnowaniu swojego czasu i oczekiwaniu na zwrot pieniędzy, tylko żeby sobie przez dwa dni pomacać aparat. Od tego są sklepy stacjonarne i egzemplarze wystawowe. ;) Trochę dramatyzujesz. :)
Ja kończę OT bo podryfujemy znowuż w innym kierunku.
Wierz mi, chciałbym żebyś miał rację ale praktyka pokazuje mi inaczej. Chyba że sprzedawcy robili mnie w konia do tej pory.
Alcatraz
27-06-2013, 14:12
No teraz to już są jaja... D7000 z obiektywem 18-105 tańszy od D5200 z tym samym szkłem (ceny AB Foto)!!! I niech mi ktoś powie, że to nie przez jego problemy (a co za tym idzie słabszą sprzedaż)...
Proszę moderację o kolejne wyczyszczenie tego wątku z domysłów i pobocznych dyskusji na wiadomy temat :)
No teraz to już są jaja... D7000 z obiektywem 18-105 tańszy od D5200 z tym samym szkłem (ceny AB Foto)!!! I niech mi ktoś powie, że to nie przez jego problemy (a co za tym idzie słabszą sprzedaż)...
Tak bo wszyscy dystrybutorzy czytają to dziwne forum.....
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif) i lament niezadowolonych użytkowników
Śmiechu warte!
Archibald6803
27-06-2013, 14:38
W jednej znanej sieci , pomimo szaleńczych promocji cenowych , sprzedaż tego modelu jest wciąż "zerowa" ( czyt. pomijalna). A magazyny pełne .....
Się chyba wszyscy potencjalni nabywcy ( nie tylko z tego forum ) sprzysięgli przeciwko tej puszce ....
Jak widać zła sława zatacza wieeelkie kręgi.
Jak ktoś nie jest lękliwy - ma dobrą okazję na nabycie teoretycznie b.dobrego aparatu
Alcatraz
27-06-2013, 14:39
Zanim o coś poprosisz Moderację kolego szanowny, najpierwsz przeczytaj pierwszy post a ytora tego wątku a w nim: "Mianowicie przymierzam sie do zakupu D7000 na poczatek szklo 18-105 VR". Po tej jakże pouczającej lekturze sam widzisz, że mój post był zdecydowanie dotyczący zasadniczego wątku, głównego pytania oraz wątpliwości samego autora. W końcu normalnie myślącemu człowiekowi pomaga się właśnie w ten sposób a nie pisze "kup to, nie kupuj tego". Ona ma podjąć decyzję samodzielnie a my powinniśmy dotarczyć mu wszelkich możliwych informacji na interesujący go temat. Jedną z takich informacji jest właśnie cena oraz dynamika i potencjalne przyczyny jej zmian. To tyle, mam nadzieję że wyjaśniłem dostatecznie jasno.
GrAn, pomyśl przez chwilę... to nie ma najmniejszego związku z tym forum. W sklepach mają zwroty, problemy z niezadowolonymi klientami oraz jak napisał Archibald pełne magazyny. To wszystko.
Archibald, zmieniłbym tylko z "lękliwy" na "naiwny" lub "jest zbyt dużm optymistą".
Może będziemy temat o D7000 kontynuować w odpowiednim wątku?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3161770#post3161770
Ja już tam napisałem - zapraszam do dyskusji.
GrAn, pomyśl przez chwilę... to nie ma najmniejszego związku z tym forum. W sklepach mają zwroty, problemy z niezadowolonymi klientami oraz jak napisał Archibald pełne magazyny. To wszystko.
A ta Twoja wiedza w tym temacie ma jakieś poparcie w faktach czy to tylko zwykłe domysły i spekulacje?
Alcatraz
27-06-2013, 15:09
A o jakich faktach mówisz? Nie mam na piśmie oświadczeń prezesów AB Foto, Fotojokeram Euro RTV itp. jeśli o to pytasz ale z ciekawości sporo na ten temat rozmawiałem, pomijając już lekturę różnych for internetowych (także zagraniacznych). Ty myślisz, że chętnie nie kupiłbym D7000 za tą cenę???? Człowieku, od razu leciałbym do sklepu i wziłął dwa (drugo na prezent). Jednak coś mnie powstrzymało, zgadnij co?
A o jakich faktach mówisz? Nie mam na piśmie oświadczeń prezesów AB Foto, Fotojokeram Euro RTV itp. jeśli o to pytasz ale z ciekawości sporo na ten temat rozmawiałem, pomijając już lekturę różnych for internetowych (także zagraniacznych). Ty myślisz, że chętnie nie kupiłbym D7000 za tą cenę???? Człowieku, od razu leciałbym do sklepu i wziłął dwa (drugo na prezent). Jednak coś mnie powstrzymało, zgadnij co?
głupota?
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif) (bez urazy)
Jedną z takich informacji jest właśnie cena oraz dynamika i potencjalne przyczyny jej zmian. To tyle, mam nadzieję że wyjaśniłem dostatecznie jasno.
Szczególnie przydatne są wydumane dywagacje odnośnie przyczyn poziomu sprzedaży tego modelu.
Kupując sprzęt wolałbym poznać opinie osób posiadających taki aparat (także tych mających z nim problemy) a nie forumowych napinaczy piszących w kółko to samo w każdym wątku o d7000 i czerpiących swoją wiedzę z forów "polskich i zagranicznych".
Alcatraz
27-06-2013, 15:32
Zaprzeczasz sam sobie galaza. Najpierw chcesz: "poznać opinie osób posiadających taki aparat (także tych mających z nim problemy)" a następnie wyśmiewasz się z nich, kiedy piszą na forach. Trochę bez sensu...
Tych opinii nawet tylko na Nikoniarzach są setki - poszukać, czy znajdziesz sobie sam?
Zaprzeczasz sam sobie galaza. Najpierw chcesz: "poznać opinie osób posiadających taki aparat (także tych mających z nim problemy)" a następnie wyśmiewasz się z nich, kiedy piszą na forach. Trochę bez sensu...
Śmieję się z osób, które w kółko biją pianę, aparat o którym mowa trzymały w łapkach co najwyżej a wiedzę czerpią z forum i pucują się na znawców, czytaj proszę ze zrozumieniem.
Andrzej1974
27-06-2013, 17:44
Wierz mi, chciałbym żebyś miał rację ale praktyka pokazuje mi inaczej. Chyba że sprzedawcy robili mnie w konia do tej pory.
Na to wychodzi, że byłeś... "robiony w konia". Ja dwukrotnie odsyłałem "używany towar", który zakupiłem za pomocą internetu, i nie miałem problemu ze zwrotem pieniędzy i słuchaniem, że coś jest używane (1. raz pomógł mi powiatowy "rzecznik UOKiK" a za 2. razem już sam wiedziałem co i jak zrobić ;-) ). Skoro prawo mi na to pozwala (10 dni) to sprzedawca może mi skoczyć.
P.S. Z mojej strony EOT, żeby nie wkurzać admina. ;-)
Alcatraz
27-06-2013, 18:01
Galaza ale mnie nie obchodzą jakieś opinie wydumane czy inne, bicie piany itp. Czytam wyłącznie opinie osób, kóre mają lub miały D7000 oraz rozmawiam z ludźmi, którzy tym sprzętem handlują i niestety tutaj sprawa jest jasna (na niekorzyść D7000 oczywiście). Tylko problem w tym, że dla Ciebie (i kilku innych kolegów) ktoś kto piszę o problemach D7000 (obojętnie czy go ma czy nie) jest oszołomem i bije pianę. Natomiast jeśli ktoś chwali to już wszystko jedno czy a czy nie ma - jest gościem, który "zna się na rzeczy":-)) I tak właśnie tworzą się legendy... a potem ktoś niedoświadczony to czyta idzie kupić D7000 (bo myśli, ze o jego problemach pisali idioci) i... dołącza do grona "bijących pianę na temat problemów z AF". Tyle.
Tak bo wszyscy dystrybutorzy czytają to dziwne forum.....
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif) i lament niezadowolonych użytkowników
Śmiechu warte!
Trza zacząć lamentować na D7100 ! Cena szybko spadnie ;-)
grzegorz197503
27-06-2013, 18:56
:grin:
Trza zacząć lamentować na D7100 ! Cena szybko spadnie ;-)
Apollo-13
27-06-2013, 20:08
Jutro jade po puszke do sklepu tylko jeszcze sie zastanawiam nad jednym D7k juz wykluczylem z wiadomych przyczyn nie wiem na ile % trafia sie wadliwy AF ale za ta kase nie warto ryzykowac. Mianowicie zastanawiam sie teraz nad opcja podobnej ceny czyli D5200 albo podobnej ergonomii D7100 ale co za tym idzie wiekszy wydatek i biore jeszcze pod uwage jezeli juz mam dokladac D300s. Teraz mam kolejny dylemat i znowu prosba starszych bardziej doswiadczonych kolegow co byscie poradzili w tym temacie ?? Apropo wypowiedzi ze szukalem tu potwierdzenia ze dobrze robie bo napalilem sie na D7k wlasnie ten watek pomogl mi podjac decyzje ze napewno nie D7k tylko teraz co ?? Co byscie poradzili D5200 czy dolozyc pare groszy i D7100 albo moze D300s ?? Czekam na pomoc :)
Jutro jade po puszke do sklepu tylko jeszcze sie zastanawiam nad jednym D7k juz wykluczylem z wiadomych przyczyn nie wiem na ile % trafia sie wadliwy AF ale za ta kase nie warto ryzykowac. Mianowicie zastanawiam sie teraz nad opcja podobnej ceny czyli D5200 albo podobnej ergonomii D7100 ale co za tym idzie wiekszy wydatek i biore jeszcze pod uwage jezeli juz mam dokladac D300s. Teraz mam kolejny dylemat i znowu prosba starszych bardziej doswiadczonych kolegow co byscie poradzili w tym temacie ?? Apropo wypowiedzi ze szukalem tu potwierdzenia ze dobrze robie bo napalilem sie na D7k wlasnie ten watek pomogl mi podjac decyzje ze napewno nie D7k tylko teraz co ?? Co byscie poradzili D5200 czy dolozyc pare groszy i D7100 albo moze D300s ?? Czekam na pomoc :)
7100 chyba żartujesz?
nie czytałeś tego:
Witam, ja mam pytanie z innej beczki: 3 tygodnie temu we wtorek oddałem (do fotojoker, tam go kupiłem) swojego d7100 + szkła do kalibracji i narazie cisza, ile to może trwać?
to też walnięta puszka
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)( szkoda Twojej kasy)
pioter m
27-06-2013, 20:50
Najlepiej kupic canona, jak twierdzi znajoma z fotojokera. Dużo mają reklamacji nikona.
D300s to zacny sprzet i pewny. Da się kupić nowy?
A swoja drogą - ja słałbym sam do serwisu. Szybciej i wiesz, kiedy będzie. Do sklepu nie ma sensu z tym iść.
Apollo-13
27-06-2013, 20:52
Niekiedy moze sie to wydac dziwne, ale nie zainwestuje tyle kasy w body ze zwiekszonym ryzykiem jednak wiec dlatego D7k odpuscilem dlatego byl ten watek a nie dlatego zeby czytac kolejne spory. o D7100 jednak duzo duzo wiecej a nawet powiem ze 98 % zadowolonych osob na forum co posiadaja te body czego nie mozna powiedziec o D7k nie mowie ze nie ma zadowolonych ale duzo osob jednak jest niezadowolonych i dlatego odpuszcze te body. Jak juz pisalem wczesniej to moja pierwsza pucha chce by sluzyla mi na kilka lat a nie zeby zaraz slac do serwisu wiec Temat D7k zamykam teraz zostaje dylemat taki jak wyzej pisalem
Jutro jade po puszke do sklepu tylko jeszcze sie zastanawiam nad jednym . Co byscie poradzili D5200 czy dolozyc pare groszy i D7100 albo moze D300s ?? Czekam na pomoc :)
Ja pomogę :) Wstrzymaj się choć kilka dni z zakupem. Bo wyraźnie masz wątpliwości, czego bardziej potrzebujesz. Ergonomii czy nowszej matrycy. Nie ma się co napalać. Sprzętu w sklepie nie zabraknie.
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Alcatraz
27-06-2013, 21:11
Glowa słusznie prawi:-)) Daj sobie chwilę czasu, najlepiej odwiedź kilka sklepów i dotknich tych sprzętów na żywo a nie tylko w teorii. Wtedy podejmiesz decyzję D5200 czy D7100. Nowy D300 moim zdaniem dzisiaj mija się z celem - cena prawie jak za D7100 a obrazek jednak już nie ten, choć oczywiście to świetne body. A frustratami wtrącającymi tu swoje bezsensowne trzy grosze się nie przejmuj, przejdzie im:-)
Widzisz Alcatraz, różnica między nami jest taka, że ja użytkuję ten aparat a Ty czytasz opinie.
Pewnie zaraz ktoś rzuci, że trafiła mi się fartowna sztuka albo, że za jakieś 500 klatek zacznę mieć problemy. Być może to prawda ale jak na tą chwilę to dla mnie niezawodny sprzęt, który przetrwał nawet upadek z 1,5m na beton (i jeszcze cyknął fotkę po odbiciu). Nie twierdzę, że to najlepszy korpus na świecie ale nigdy nie wymieniłbym go na polecany tu szeroko d5200 z uwagi na ogromną różnicę w ergonomii użytkowania. Jeśli miałbym do wyboru d7000 a d7100 wybrałbym ten drugi model ale jak widzę autor wątku wyklucza taki ruch. Zrobisz Apollo jak chcesz ale ja osobiście cieszę się, że kupiłem korpus zanim poczytałem o nim na nikoniarzach. Z mojej strony EOT.
Jedź do sklepu weź jeden i drugi do ręki i zobacz, który ci bardziej pasuje.
Ja osobiście też jestem za większymi korpusami.
Kolego najpierw szkła a potem puszka. Kupowanie drogiej puszki i do tego 18-105 to błąd który kończy się zazwyczaj wystawieniem zestawu na Allegro po roku czy dwóch (nie)używania . Bo okazuje się że kompakt kolegi robi lepsze fotki ;-) Stałki Nikkora są super ale kupując 17-55 f2.8 może okazać się że nie potrzebujesz stałek .
Zacznij liczyć budżet od porządnego szkła ( szkła mało tracą na wartości a jak kupisz używane to trzyma cenę odsprzedaży). Puszka traci i 50 % po 2 -3 latach .
W lustrzance szkło jest bardzo ważne - choć mistrzowie sztuki wycisną cuda nawet z kita ;-)
Adam, masz rację ale w kontekście tego tematu to twoja rada trochę bez sensu.
Przecież autor napisał że szklarnię będzie rozbudowywał z czasem.
Żaden kompakt nie będzie robił lepszych zdjęć niż wymienione puszki nawet z podstawowym zumem.
Więc nie mąć bez sensu.
zbyszekD7000
28-06-2013, 12:26
Apollo, jak już rozważasz zakup D7100 to znaczy że Cię stać i tu już nie ma co dywagować czy D5200 czy D7100 bo tu raczej jest spora przepaść na plus D7100, D300 to jednak starsza konstrukcja a technika idzie do przodu. Jak dotychczas D7100 nie wykazuje żadnych przypadłości i bardzo wielu jest zadowolonych. Idź do sklepu pomacaj oba, zrób przykładowe fotki, w domu porównaj i decyduj. Dostałeś tu sporo informacji więc poznałeś za i przeciw. Decyzja jest tylko Twoja ;-)
D7100 to fajny aparat (tak samo jak D7000 gdyby nie ten AF)
Adam, masz rację ale w kontekście tego tematu to twoja rada trochę bez sensu.
Przecież autor napisał że szklarnię będzie rozbudowywał z czasem.
Żaden kompakt nie będzie robił lepszych zdjęć niż wymienione puszki nawet z podstawowym zumem.
Więc nie mąć bez sensu.
Każdy tak mówi ze potem kupi szkła.....
A to już sprawa indywidualna.
Apollo-13
28-06-2013, 17:48
Bylem w sklepie narazie sie wstrzymalem poczekam do nastepnego tygodnia trzeba wszystko przemyslec teraz ale jak tak wrocilem to te D7100 jest mega musze sie przespac z tym z 2-3 noce :) jak to mowia nie mozna byc w goracej wodzie kapany :D Pomacalem i D5200 i D300s i D7100 kazdy z nich jest inny w dloni ale teraz juz sie bardziej zastanawiam miedzy D300S albo D7100 choc D300s taki troszke zbyt masywny jak dla mnie nie wiem przespie sie z tym tak jak mowilem i jakas decyzje bede musial podjac ;)
zbyszekD7000
28-06-2013, 19:37
I słusznie ;-)
Andrzej1974
28-06-2013, 19:47
przespie sie z tym tak jak mowilem i jakas decyzje bede musial podjac ;)
W takim razie spokojnych snów ;-)
D300s to zacny sprzet i pewny. Da się kupić nowy?
Da się - dziś widziałem w zaprzyjaźnionym sklepie foto w Londynie za bodaj 840 funtów. Sprzedawca powiedział, że miał 3 i w dwa dni tylko jeden mu się ostał, więc zapotrzebowanie nadal jednak jest.
I do autora wątku:
Jak się już położysz spać skreśl z listy D300s, bo skoro to Twoje pierwsze w życiu body, to jak go kupisz wpadniesz do bardzo głębokiego oceanu. W nim nie ma trybu zielonego, czyli Auto, a tym bardziej tematycznych. SPAM i nic więcej (to tryby pracy tego body jakby co :) ).
I żeby nie było: sam mam D300s i to rewelacyjna pucha, ale dla kogoś, kto zaczyna przygodę w życiu go nie polecę.
Bierz ten, który nalepiej Ci leży dłoniach (poza D300s :) ) i ruszaj w plener.
Trochę nie rozumiem tego niepolecania początkującym korpusów bez trybów tematycznych i Auto. Wielu z tego forum zaczynało od prostych analogowych lustrzanek pokroju Zenita i jakoś każdy dochodził do poziomu poprawnego naswietlania.
A D300s ma tryby polautomatyczne, które są świetne. Przynajmniej ja dość często z nich korzystam. I osobom początkującym wystarczą te tryby. Poza tym zrozumienie podstaw działania lustrzanki nie jest jakąś tajemna wiedzą. Kolega poczyta i mu się rozjaśni.
Glowa - wszystko się zgadza. Ja zaczynałem od Ami-ego (pamięta to ktoś? :) ), Smena 8M, Zenit ET, XP, Praktica MTL3/5, po drodze jeszcze Welta Reflekta i inne wynalazki. Do tego przeszedłem przez domową ciemnię i robienie odbitek na zamówienie zanim ktokolwiek pomyślał o cyfrówkach.
Jeśli ktoś kupuje pierwsze body w swoim życiu, to po zobaczeniu kilku fotek na tym forum może (choć nie musi) oczekiwać podobnych rezultatów. Rzeczywistość może być jednak taka, że na pierwszym zdjęciu nie zobaczy nic (mimo, że dekiel zdjęty z obiektywu), a na drugim zarys tego, co fotografował na tle walącej po oczach białej plamy.
Nie oszukujmy się, ale D300(s) to aparat, który wymaga od użytkownika więcej, niż tylko podstaw. Ktoś sobie zapoda Auto-Iso i będzie narzekał na mega szumy, źle ustawi przysłonę w trybie A i będą cyrki. Stanie przed koniecznością przeczytania od deski do deski ponad 300 stron instrukcji z aparatem w ręku, żeby to ogarnąć, a to raczej zniechęci na początku. Przy D3xxx/D5xxx/7xxx wystarczy "quick start guide" i "off you go!".
Nie twierdzę, że Apollo jest mało obeznany w temacie, ale jeśli to Jego pierwsze body, to niech zacznie od czegoś, co mu ułatwi start, a nie go utrudni. Porobi na Auto, czy tematycznych, nauczy się "czytać" EXIF i dojdzie (albo i nie) do programu M :)
Ami66? Jakiś czas temu wyrzucilem, bo stwierdziłem, że muzeum z pokoju robić nie będę ;)Toporny sprzęt. AutoISO można wyłączyć, dodatkowo stosować na początku centralnie-ważony tryb pomiaru, może np. dynamiczne pole AF etc. Choć prawdą też jest, że mniej zaawansowany korpus wystarczy.
Apollo-13
02-07-2013, 23:25
Tak wiec dzieki waszej pomocy stalem sie posiadaczem D7100 na poczatek z kitem 18-105 VR . Zamykam temat i dziekuje bardzo za pomoc :)
Alcatraz
02-07-2013, 23:44
Gratulacje Apollo:-) Mam nadzieję, że w innych wątkach podzielisz się wrażeniami no i oczywiście swoimi fotografiami. Miłego i spokojnego użytkowania:-)
Rafał_Sz
03-07-2013, 08:24
Tak wiec dzieki waszej pomocy stalem sie posiadaczem D7100 na poczatek z kitem 18-105 VR . Zamykam temat i dziekuje bardzo za pomoc :)
Temat wyczerpany, więc na życzenie autora wątku zamykam.