Zobacz pełną wersję : Aktualizacja oprogramowania D7100
Aktualizację można pobrać ze strony Nikona. Co poprawiono możecie przeczytać na wskazanej stronie - https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/57689
Aktualizację można pobrać ze strony Nikona. Co poprawiono? - https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/57689
Poprawiono:
-Gdy obrazy zarejestrowane przy użyciu lampy błyskowej w trybie manualnym lub w trybie błysku stroboskopowego były odtwarzane z włączonym widokiem „Przegląd”, poziom mocy błysku był wyświetlany w obszarze informacji o kompensacji błysku. Ten problem został rozwiązany.
-W przypadku naciśnięcia przycisku blokady AE/AF w trybie efektów specjalnych z wybraną opcją koloru selektywnego, gdy widok był powiększony i wyświetlane były opcje koloru selektywnego w podglądzie na żywo, obraz nie ulegał zmianie, gdy podgląd na żywo był włączony. Ten problem został rozwiązany.
-Rozwiązano problem, który powodował wstrzymanie działania funkcji wirtualnego horyzontu w wizjerze podczas wykonywania określonych operacji.
-Podczas odtwarzania obrazów zarejestrowanych z opcją braketingu balansu bieli wartość precyzyjnej regulacji balansu bieli 9 (kroków) była wyświetlana nawet dla obrazów zarejestrowanych z wartością precyzyjnej regulacji balansu bieli wynoszącą 10 (kroków). Ten problem został rozwiązany.
-Rozwiązano problem, który uniemożliwiał ruch kursora podczas wykonywania określonych operacji w trybie odtwarzania kalendarza.
Zmodyfikowano rozmiar tekstu w niektórych obszarach w trybie odtwarzania kalendarza.
-Poprawiono sposób wyświetlania ogniskowych w formacie 35 mm [135] zapisanych w danych Exif obrazu.
-Podczas nagrywania filmu z rozdzielczością 1920 × 1080/24p w trybie ekspozycji M jasność obiektu nie ulegała zmianie nawet po dostosowaniu czasu otwarcia migawki. Ten problem został rozwiązany.
@MstrG, wiem co poprawiono, umiem czytać ;-). To było pytanie retoryczne ;-).
PS. Poprawiłem pierwszy wpis aby nie było więcej takich odpowiedzi ;-)
Zbyt wiele poprawek, to może świadczyć tylko o tym że Nikon nie testuje swoich produktów przed wypuszczeniem na rynek.
Dobrze że poprawiono, ale nasuwa się takie spostrzeżenie, że w nowych modelach trzeba ciągle coś poprawiać.
wprowadzono aż tyle poprawek?
A tu na forum nikt nie dostrzegł tych wad? - solidarna cisza?
No dobra, to szybkie pytanie. Nie mam czytnika kart pamięci. Można to zrobić wgrywając ten plik bezpośrednio na kartę znajdującą się w aparacie?
wprowadzono aż tyle poprawek?
A tu na forum nikt nie dostrzegł tych wad? - solidarna cisza?
No poprawki takie raczej w rzadko używanych funkcjach, więc nikt mógł na to nie zwrócić uwagi.
No dobra, to szybkie pytanie. Nie mam czytnika kart pamięci. Można to zrobić wgrywając ten plik bezpośrednio na kartę znajdującą się w aparacie?
Raczej nie, bo nowe modele nie mają funkcji MASS STORAGE.
Raczej nie, bo nowe modele nie mają funkcji MASS STORAGE.
Może i nie mają, ale mi tam się zawartość karty wyświetla pod win7 w eksploratorze.
Edit: Ale niestety nie da się w ten sposób skopiować na kartę... opcja 'wklej' jest nieaktywna.
Nie rozumiem, po co tego typu utrudnienia. Skoro można zgrać zdjęcia na komputer przez Nikon Transfer, to dlaczego nie można w drugą stronę niczego wgrać? Muszę kupić czytnik kart, żeby sobie zaktualizować soft w aparacie? Trochę to śmieszne...
Witam!
Dostałem maila ze wsparcia Nikona, że jest uaktualnienie oprogramowania aparatu D7100 typu C do wersji 1.01
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/57689
Mam wersję 1.00
Czy ktoś już zrobił upgrade?
Chciałem, ale brak u mnie czytnika kart. BTW:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=231688
Alcatraz
25-06-2013, 21:17
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=231688 ...a to nie to samo?
Rzeczywiście, to jest to samo. Zamykam wątek
Domyślam się, że po takim upgrade to wracają ustawienia fabryczne aparatu?
Jesli tak, to raczej sobie daruję. Ktoś już wgrywał sobie do puchy nowy soft?
Alcatraz
25-06-2013, 23:03
Muszę kupić czytnik kart, żeby sobie zaktualizować soft w aparacie? Trochę to śmieszne...
A po kabelku usb nie da rady? Nie ma opcji upgrade firmware lub coś w tym rodzaju?
A tak w ogóle to czytnik kart można kupić za 10 zł więc to chyba jeszcze nie dramat - tym bardziej, że przyda się też do innych rzeczy.
irek6311
25-06-2013, 23:19
A po kabelku usb nie da rady? Nie ma opcji upgrade firmware lub coś w tym rodzaju?
Miałeś jakikolwiek model aparatu cyfrowego ?
nie da się poprzez usb zaktualizować softu aparatu tak dla jasności w domu vs PC bez serwisowego softu ,
~ 10 zł z Tesco najprostszy czytnik załatwi problem .
Alcatraz
25-06-2013, 23:23
Irek, chyba masz jakiś słabszy dzień bo jesteś złośliwy... to przykre. Tak miałem "jakikolwiek model aparatu" i zapewniam Cię, że w starym Panasonicu (nie lustrzanka) aktualizowałem w ten sposób bez serwisowego softu. Zwyczajnie była do tego dołączona aplikacja (nie serwisowa, tylko zwykły, cywilny program). I proszę już bez tych złośliwych wycieczek, ok?
Pamiętam, że w olympusie xz-1 aktualizowało się soft poprzez kabel usb.
W OMD idzie po kablu usb online.
z telefonu
irek6311
25-06-2013, 23:36
W lustrzankach Nikona się nie da ale to nie wada ,
Alcatraz autor napisał że nie dało rady a ty chyba tego nie doczytałeś ...
złość mnie ogarnia tylko wtedy jak ktoś nabija posty bez sensowne i tyle w temacie ode mnie .
Alcatraz
25-06-2013, 23:59
Po pierwsze napisał, że nie dało rady skopiowac z windows 7 do aparatu (to nie to samo co soft z opcją upgrade firmware`u) a po drugie... Patrząc na Twoją ostatnią wypowiedź oraz na ilość Twoich wpisów można nabrać przekonania, że w nabijaniu postów jesteś Mistrzem Świata:-)) Ode mnie również wszystko w temacie.
sokolnik
26-06-2013, 01:38
skopiowałem plik na kartę SD (w laptopie), wgrałem aktualizację i już. Nie wiem gdzie macie problem? Z kopiowaniem plików na kartę :) ???
a jak macie PC to jak używacie kart SD? Nie macie czytnika kart SD (wew lub zew) ? :)
to zauważyłem:
Podczas nagrywania filmu z rozdzielczością 1920 × 1080/24p w trybie ekspozycji M jasność obiektu nie ulegała zmianie nawet po dostosowaniu czasu otwarcia migawki. Ten problem został rozwiązany.
mam nadzieję że to poprawili (nie chce mi się sprawdzać)
W lustrzankach Nikona się nie da ale to nie wada.
W starszych modelach np. D40 była taka możliwość, w aparacie można było wybrać rodzaj połączenia z komputerem, była opcja pamięć masowa i aparat był widziany jako dysk zewnętrzny.
Później z tego zrezygnowano bo dzisiejsze komputery to raczej mają czytnik kart.
Domyślam się, że po takim upgrade to wracają ustawienia fabryczne aparatu?
Jesli tak, to raczej sobie daruję. Ktoś już wgrywał sobie do puchy nowy soft?
Nie, ustawienia pozostają na poziomie sprzed aktualizacji.
Tak, wgrałem nowy soft. Kawy nadal nie zaparza, ale poza tym wszystko jest OK ;-).
Kawa z rana by się przydała :-D
Ale skoro ustawienia zostają nietknięte, to go sobie dzisiaj załaduję
Dzięki za info!
pozdrawiam
No miałem już ze 2 czytniki kart i każdy z nich przestawał działać bardzo szybko, mimo delikatnego obchodzenia się z nimi. Nabrałem awersji do tego sprzętu, a poza tym do niczego (no prawie - bo jak widać do aktualizacji softu aparatu - tak) nie był mi potrzebny.
Polecacie jakąś konkretna markę/model?
No miałem już ze 2 czytniki kart i każdy z nich przestawał działać bardzo szybko, mimo delikatnego obchodzenia się z nimi. Nabrałem awersji do tego sprzętu, a poza tym do niczego (no prawie - bo jak widać do aktualizacji softu aparatu - tak) nie był mi potrzebny.
Polecacie jakąś konkretna markę/model?
ja parę czytników przerobiłem, w końcu kupiłem zywkłą hamę w media markt (taki niebieski czytnik, chyba najbardziej popularny) i działa bardzo dobrze, nic się nie zawiesza, szybko
Ja ostatnio zakupiłem SanDiska na USB3 i sprawdza się choć jest trochę tandetnie wykonany. Poza nim mam już kilka lat ze sklepu jak wyżej jakiś czytnik na SD czarno srebrny z czerwoną diodą i spisuje się bardzo dobrze. Nie pamiętam marki ale to chyba nic znanego.
Z telefonu
Andrzej1974
27-06-2013, 17:08
Ja ostatnio zakupiłem SanDiska na USB3
Mam nadzieję, że masz komputer z systemem operacyjnym, który go odpowiednio "wykorzysta" ;-)
Mam nadzieję, że masz komputer z systemem operacyjnym, który go odpowiednio "wykorzysta" ;-)
Ja też mam czytnik z USB 3.0, ale nie wiedziałem że trzeba mieć jakiś "specjalny" komputer z jakimś czarodziejskim systemem żeby odpowiednio go "wykorzystać"... ;-)
Gorzej jak wykorzysta i zostawi ;)
Alcatraz
27-06-2013, 22:30
USB3 jest zgodny "w dół" więc kontroler USB2 w komputerach bez problemu sobie z nim poradzi (będzie tylko wolniej niż przy USB3).
Kupiłem to usb3 na wyrost na przyszłość.
Z telefonu
Andrzej1974
30-06-2013, 08:56
Ja też mam czytnik z USB 3.0, ale nie wiedziałem że trzeba mieć jakiś "specjalny" komputer z jakimś czarodziejskim systemem żeby odpowiednio go "wykorzystać"... ;-)
Gwoli wyjaśnienia...
1. Jeśli masz w swoim komputerze starsze porty USB (w wersji np. 2.0) to nie podłączysz do nich nowszych urządzeń, które zostały zaprojektowane dla standardu USB 3.0. Odwrotnie jest to możliwe.
2. System operacyjny, który jest zainstalowany na komputerze, musi obsługiwać standard USB 3.0.
Nie do końca prawda. Wtyczka USB 3.0 jest zaprojektowana tak, że ma 2 komplety styków. Wszystkie znane mi czytniki, dyski, pendrive USB 3.0 działają w gniazdach USB 2.0. Doskonale to widać na dyskach zewnętrznych, które mają podwójne gniazdo. Można je nawet połączyć zwykłym kablem USB 2.0.
Problem może być dopiero, jak zaczną montować USB 3.0 w telefonach. Wtedy z uwagi na miejsce pewnie wytną USB 2.0.
Andrzej1974
30-06-2013, 10:21
Ups, ciut się zagalopowałem ;-) Oczywiście można podłączyć dysk z interfejsem USB 3.0 do interfejsu USB 2.0 w komputerze ale nie zostanie on - o czym już wcześniej pisałem - odpowiednio "wykorzystany".