PDA

Zobacz pełną wersję : SB900 + Yongnuo YN-560 III wyzwalanie

szymon708
25-06-2013, 12:07
Witam!

Chciałbym uzupełnić swój zestaw oświetleniowy o tanią Yongnuo YN-560 III.

Wykorzystanie: Doświetlenie tła oraz kontra przy portretach. Ewentualne doświetlanie w fotografii domowej ( makro, produkty itp )

Z racji posiadania SB900 nie potrzebuje drugiej takiej lampy. Wystarczy prosta, która błyśnie. Wybór padł na Yongnuo YN-560 III ponieważ ma dodatkowo odbiornik radiowy wbudowany. I tu moje pytanie.

Z czego najlepiej wyzwalać ?

Fotocela da sobie rade czy jednak inwestować w nadajniki radiowe ?

kamisz
25-06-2013, 12:28
Najlepiej chyba dokupić komplet RF-603 (kupujesz zestaw 2 nadajników). Wygoda o tyle, że masz pewność, że wszystko ładnie odpala, nie martwisz się by fotocela widziała błysk.

1 nadajnik w sanki aparatu, drugi podpinasz pod SB-900, a lampę ustawiasz w tryb wyzwalania radiowego i wszystko w temacie.

Jedno o czym musisz pamiętać, to wyzwalając RF-603, SB-900 działa jedynie w manualu, i sterowanie z poziomu lampy.

szymon708
25-06-2013, 12:33
Manualem się nie przejmuje. Tak jak mówię potrzebuje to do zastosowania w studio w domu. Mam dużo czasu na poprawki i odpowiednie ustawienie parametrów :-)

kamisz
25-06-2013, 12:39
W pomieszczeniu raczej nie powinno być problemu z wyzwalaniem przez fotocelę. Najprościej kup na razie samą lampę i sprawdź czy będziesz potrzebował wyzwalania radiem.

szymon708
25-06-2013, 12:48
Znalazłem w zestawie taniej dlatego pytam ;-)

kamisz
25-06-2013, 12:57
Jeśli możesz to zainwestuj, jak będziesz pstrykał fotki na zewnątrz to radiówka jest nieoceniona. Fotocela się zwyczajnie nie sprawdza.

W pomieszczeniach też jest wygodniej z RF-603, zawsze jest pewność, że wyzwoli lampę, także jeśli zestaw masz taniej to bym brał zestaw, tylko że w zestawach daja lampę + 1 wyzwalacz jeśli się nie mylę, a Ty będziesz potrzebował jeszcze jeden dodatkowy wyzwalacz do sabiny :)

szymon708
25-06-2013, 13:10
Chyba masz rację. Kupię lampę i zobaczę. Jeżeli nie sprawdzi się kupię wyzwalacze. Na zewnątrz nie planuję tego używać. Dzięki za zainteresowanie.

Muttermal
25-06-2013, 13:21
Witam serdecznie.
Mam właśnie taki zestaw, tj. SB-900 + YN-560 III + RF-603 i z mojego skromnego doświadczenia zaobserwowałem, że Yongnuo generuje bardzo zimne światło. Zdjęcia wykonane Sabinką są cieplutkie, a YN bardzo zimne. Może to wynikać z mojej niewiedzy lub złymi ustawieniami YN :/

Lukasz_85
28-06-2013, 10:22
Wczoraj dostałem paczkę z YN-560 III, chciałem ją wyzwalać z SB-700 :) ale zdjęcia wychodziły ciemne. Sama SB-700 wypadła lepiej :). Muszę zabrać się za lekturę podstaw strobingu.

zieli
28-06-2013, 22:39
Wczoraj dostałem paczkę z YN-560 III, chciałem ją wyzwalać z SB-700 :) ale zdjęcia wychodziły ciemne. Sama SB-700 wypadła lepiej :). Muszę zabrać się za lekturę podstaw strobingu.

Ciekawe :-)
robiłeś zdjęcia w trybie manualnym? Ja używam zestawu 2 lamp YN-560III + SB 900. Zdecydowałem się na nie właśnie ze względu na wbudowany odbiornik. Do tego kupiłem komplet RF-603. Mogę o tych lampach napisać wiele rzeczy, ale nie to, że mają mało mocy. Z perspektywy 2 miesięcy niezbyt intensywnego używania takiego zestawu wnioski mam takie, że jednak manualne ustawienia to sporo uciążliwego biegania, które rozprasza i burzy rytm sesji - trudno się skupić na samym kadrze. Trzeba mieć jednak na uwadze, że cena czegokolwiek sensownie obsługującego iTTL via radio nie jest mała a z drugiej strony pisząc to zastanawiam się, czy nie używam tego zestawu tak rzadko właśnie z racji pewnych uciążliwości - szczególnie w plenerze.
Zauważyłem również, że czasami RF-603 traci kontakt z lampami - po ponownym umieszczeniu go na sankach aparatu i ponownym uruchomieniu lamp jest OK. Nie dzieje się to zbyt często, ale jednak zdarza i nie jest to kwestia przechodzenia lamp w trym stand by jak myślałem na początku. Cóż... traktuję to jako pewną niedogodność rekompensowana przez cenę.

adolfik9501
30-06-2013, 16:13

Kojarzysz, że YN560 III poprawnie wyzwolisz inną lampą tylko za pomocą fotoceli, a nie CLS/AWL (tutaj również się uda, ale nie ma pewności bo działa to raczej na zasadzie przypadku).

Lukasz_85
02-07-2013, 08:45
Kojarzysz, że YN560 III poprawnie wyzwolisz inną lampą tylko za pomocą fotoceli, a nie CLS/AWL (tutaj również się uda, ale nie ma pewności bo działa to raczej na zasadzie przypadku).

Tak kojarzę, dla tego kupiłem lampę "M" do nauki i zabawy. Pierwsze podejście nie wyszło :), muszę po prostu więcej poczytać. na razie używam jej w pomieszczeniu, więc fotocela widzi drugą lampę. Potem dokupię nadajniki radiowe.