PDA

Zobacz pełną wersję : Zrolowane negatywy 35 mm

piotrromanowski
25-06-2013, 09:41
Witam
W końcu zacząłem skanować swoje negatywy b&w. I mam problem. Skaner płaszczak z przystawką. A część negatywów z braku innych pomysłów przechowywałem w pudełeczkach po filmach. I teraz oczywiście przyjęły
ksstałt naczynia, w którym były, czyli rolka. A teraz pytanie. Jak można rozpłaszczyć film, by można je schować w koszulki i oczywiście by je wygodnie zeskanować?

zdyboo
25-06-2013, 09:52
Naparuj w kabinie prysznicowej i zawieś je rozwinięte obciążając dolny koniec. Zostaw na kilak godzin.
Ewentualnie możesz je wymoczyć przez kilka minut w płynie zmiękczającym lub w wodzie demineralizowanej. Potem zawiesić i zostawić do wyschnięcia.
Jest jeszcze opcja taka, że zwijanie się wzdłuż nie przeszkadza, bo ramka rozprostuje, a potem w koszulkę i do segregatora w końcu same się wyprostują.

donkiszot
25-06-2013, 10:46
Można też zwinąć w drugą stronę, na dobę(?) i będzie płaski jak stół.

Nie wiem czy doba wystarczy, jest to czas w którym właśnie wywołany i wysuszony negatyw się prostuje elegancko, te mogą wymagać dłuższego oczekiwania.

varjo
25-06-2013, 11:20
Jeśli negatywy leżały dłuższy czas, to kąpiel w płynie zmiękczającym im nie zaszkodzi. Ale jeśli są mocno zrolowane, to myślę, że i tak trzeba będzie je po wysuszeniu przewinąć w drugą stronę albo włożyć do segregatora na jakiś czas.