Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Epson L800 papier

meu
24-06-2013, 23:04
Witam,
Kupiłem tytułowego Epsona ale teraz nie wiem jaki papier stosować do niego, żeby uzyskać dobry kompromis pomiędzy ceną a jakością z lekkim plusem na jakość.
Mam Color Munki Photo więc mogę sobie oprofilować papier jeśli będzie trzeba. Zamierzam używać oryginalnych tuszy.

Jaki papier polecacie i gdzie najkorzystniej go kupować?

witus
24-06-2013, 23:19
... z tanich próbowałem noname z media i saturna, efekty ok. Czasami papier o dobrej gramaturze bywa w Lidlu. Dobre ceny mają papiery Epsona kupowane na allegro.

meu
24-06-2013, 23:24
Coś czytałem kiedyś o Tetenalu ale nie pamiętam o którym (widzę, że jest ich wiele). Gdyby ktoś miał doświadczenie i może porównywał (niekoniecznie Tetenal) to proszę o podanie konkretnego modelu. Zależy mi, żeby zdjęcia były trwałe. Może któryś z tańszych Ilfordów?

azaz44
25-06-2013, 00:08
Jesteś z Poznania? Matowy / błyszczący?

meu
25-06-2013, 00:10
Nie. Błyszczący.

azaz44
25-06-2013, 00:36
To nie pomogę, bo zostałem fanem matowych..

meu
25-06-2013, 00:53
Nie wykluczam matowych. Podpowiedz proszę.

Rafał_Sz
25-06-2013, 14:09
Tu masz papiery Epsona, popatrz co jest w ofercie. (http://www.epson.pl/pl/pl/viewcon/corporatesite/products/consumables/list/paper/gphp). Głównie drukuję na Epson Premium Semigloss, a jak potrzebuję naprawdę wybitnej jakości to używam Premium Glossy. Jak dobrze poszukasz w necie, to znajdziesz tanie dwupaki Epsona, tak tanie, że nie warto się męczyć z podłymi zamiennikami udającymi papier.

HYPER
25-06-2013, 14:22
Coś czytałem kiedyś o Tetenalu ale nie pamiętam o którym (widzę, że jest ich wiele). Gdyby ktoś miał doświadczenie i może porównywał (niekoniecznie Tetenal) to proszę o podanie konkretnego modelu. Zależy mi, żeby zdjęcia były trwałe. Może któryś z tańszych Ilfordów?

hej.
uzywalem w zyciu wielu roznych papierow, ale moim ulubionym jest Tetenal Lustre Photo 290b/m2
Ten papier jest rewelacyjny. Ma fakture skorupki jajka i jest polblyszczacy. Zdecydowanie Ci go polecam. Nalezy do grupy papierow fine art i to naprawde widac i czuc jak sie wezmie w reke wydrukowana fotke.

Ja tez mam do dyspozycji Munki Photo i powiem Ci, ze swietne efekty uzyskuje zarowno na profilu firmowym jak i zrobionym samodzielnie (tyle, ze ja drukuje na R2880)

Jesli celujesz w jeszcze szlachetniejsze podloza to bardzo fajne sa plotna Hahnemuhle (swoje kosztuja).

Jak chcesz cos wiecej sie dowiedziec to pisz.

PS. rewelacyjne sa tez niektore papiery Lysona, tyle, ze trudno je kupic w Polsce i trzeba samemu robic pod nie profile.

meu
26-06-2013, 19:15
Dziękuję za podpowiedzi.
Epsona można znaleźć w wielu sklepach.
Ale nie mogę nigdzie znaleźć Tetenala o którym piszesz HYPER. Mógłbyś zdradzić gdzie kupujesz?

Mam jeszcze pytanie: jakie ustawienia w sterowniku drukarki stosujesz podczas drukowania w PS? Nie mogę znaleźć ustawienia rozdzielczości i nie wiem jaki typ papieru wybrać - są tam dostępne tylko papiery epsona. Na razie wyłączam zarządzanie ICM (potem w PS wybieram profil) i wybieram papier Epson premium glossy to wszystko. Nie wiem czy to wystarczające ustawienia.

grzegorzant
15-03-2015, 16:00
odkopuję :)

Czy ktoś z Was, posiadających L800 próbował druku na papierach ILFORD
Są tam profile pod L800 (niestety nie ma pod Gold Fibre Silk :( )
Czy warto w to wchodzić przy założeniu, że Epson to raczej klasa powiedzmy to budżetowa (barwnik)
Może ktoś ma jakieś inne "papierowe" sugestie ?
Czy po prostu zostać przy papierach Epsona

axik
15-03-2015, 16:09
GFS jest mało kompatybilny z tuszami do L800. Robiłem próby i profil na jego bliźniaczym odpowiedniku - Fomei Collection Baryta Silk 310. Wnioski - bardzo długi czas stabilizacji i schnięcia tuszu, kolory i kontrast bardzo daleko od tego co daje ten papier z tuszami pigmentowymi, nie polecam. Zaskakująco, znacznie lepiej wypadają z L800 baryty Sihl Masterclass Satin Baryta i Fomei Collection Baryta Mono 290. To wciąż nie jest pigment, ale moim zdaniem to najlepsze papiery do L800. Z profilami dają rewelacyjną, jak na możliwości L800, zgodność kolorów przy fotach kolorowych oraz przyzwoitą neutralność fot czb. Profile znajdziesz na stronach Medikon.

wist
15-03-2015, 16:18
Witam.
Po przetestowaniu różnych tańszych zamienników na L800, pozostałem przy 2 papierach: AktiveJet Photo Glosy ( kupuje w formacie A4 i przycinam do potrzebnego formatu, oraz znalazłem w Auchanie Premium Quality - (A6) też daje akceptowalne poprawne rezultaty. Te 2 mogę polecić. Reszta to już chyba tylko papiery Epsona, ale tu cena kilkakrotnie wyższa. Ustawienia profili dla tych papierów stosuję epsonowskie - z płyty instalacyjnej. Nie testowałem papierów matowych, jakoś wydruki mi nie pasują.
Pozdrawiam i życzę rewelacyjnych wydruków

tomek s
25-03-2015, 14:12
Używał ktoś papieru Fomei pro gloss z profilami Medikonu?
Jak to wygląda w porównaniu z epson premium glossy?
Pozdr

axik
06-04-2015, 12:08
Używałem, jest ok. Z tym że jestem mało obiektywny, bo kręciłem te profile ;). Napisz do mnie na PW to wyślę Ci sample jak to wychodzi :).

araru
16-04-2015, 14:23
Jak chodzi o wybór papierów to polecam Tecco. Szczególnie perłowy Luster PL250 i satynowy Pearl Gloss PPG250. Dla miłośników błyshu jest High Gloss PHG260
Faktura papieru wygląda tak:
PL250 - http://tecco.pl/uploads/89b56871edcd9d491ca056bddfc6f637cf6a0d7d.jpg
PPG250 - http://tecco.pl/uploads/bc74253de32d6fd10a471074ec7d0d7a8eacdd50.jpg

Do wzięcia pod uwagę jest też sam Epson Premium Glossy, w całkiem dobrym stosunku jakości do ceny

Mój tekst, będący przeglądem podstawowych papierów znajdziecie tu http://blog.centrumpapieru.pl/blog131,papiery-10x15-czyli-standard-pocztowkowy-dla-kazdego-cz2.html

Również nie jestem obiektywny, ale za Tecco ręczę swoim doświadczeniem w druku