Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret
Portret ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img543/9002/bzbi.jpg)
remiksson
24-06-2013, 18:49
Co się stało z uchem modelki?? Masakra...
Andrzej1974
24-06-2013, 19:15
Poprzednie zdjęcia były dużo bardziej ciekawe. To "ziarenko" i kolor w ogóle do mnie nie przemawiają...
Z uchem nic się nie stało, co się miało stać??? ;)
Chyba coś się ze mną złego dzieje, bo lubię ten portret ;)
Portret fajny, ale obróbka mi się nie podoba. Zdjąłbym zafarb i ziarno.
A mi się ten portret podoba. Podoba mi się kadr i kolory. No i światło mi pasuje.
Nie podoba mi się jedynie skóra, która wygląda jak - przepraszam najmocniej - papier ścierny. A jeżeli jakieś ziarenko jednak, to nie takie ostre i nie takie drobniutkie, a większe i bardziej rozmyte, coś na zasadzie starej fotografii z szumem :) Wtedy tak.
Kwestia gustu jak zwykle, ale ogólnie kupuję ten obrazek :)
Dzięki za cenne uwagi, może faktycznie przesadziłem z ziarenkiem ;)
Pozdrawiam.
mi się podoba, tutaj przynajmniej nie ma kilograma blura na cm kwadratowy, jak u niektórych:)
Dexter88
25-06-2013, 00:18
Też mam wrażenie, że coś się stało z uchem. Ziarno przesadzone, dziwny kolor. Źrenice jak dla mnie za duże jak i w poprzednich portretach - dishem po oczach trza było przejechać. No i format ni to 1:1, ni 2:3...
Co wy z tym uchem :)
Disch był.
Ziarno przesadzone... Zabrakło mi w Twojej wypowiedzi " jak dla mnie".
;)
I pierwsze słyszę, żeby były ustalone sztywne proporcje boków w fotografii, najdziwniejszy zarzut, jaki kiedykolwiek czytałem.
Ja własciwie też nie za bardzo kumam co tym uchem. Czy lata o światło na policzku? Mnie się portret podoba i ziarno nie przeszkadza. Ale chyba bym wolał ''normalne'' BW.
Też sie dziwie co z tym uchem przecież AVATAR tak ma :mrgreen:
Dexter88
25-06-2013, 11:06
Dlaczego dziwny argument, ja tam robie bardzo często własne wydruki, nawet prywatnie, bo mi się porostu fotka podoba. W sumie w książkach, z którymi się spotkałem też o tym pisali
Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2
Nie tylko Ty robisz własne wydruki, tak, dla mnie dziwny argument.
Gdzie można te "reguły" przeczytać, jakieś tytuły???
;)
Dexter88
25-06-2013, 11:41
Bodajże była to Scott Kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej, ale miałem pożyczone dwie, drugiej już nie posiadam i nie pamiętam tytułu.
edit. Zadzwoniłem do znajomego i druga książka to Fotografia od A do Z - Michael Langford
Pozdrawiam
I co tam jest napisane? Że inne proporcje boków niż wymienione przez Ciebie są niedopuszczalne???
Pozdrawiam
Jasny obszar na lewym policzku, to jest ucho czy światło? Bo jak to jest ucho, to ono w ogóle nie ma detali. Wygląda jak taka zlana jednolita masa. Nie chcę Cię denerwować, bo ogólnie foto bardzo mi się podoba, ale wytłumacz się z tego :D
Ale lewy od patrzącego czy modelki??? :D
Mnie?? ZDENERWOWAĆ??!!! :)
Dexter88
25-06-2013, 12:11
Ot tyle, że LEPIEJ trzymać się ogólnie przyjętych stosunków boków, tak samo jak żeby zachowywać złoty podział, nigdzie nie napisałem, że coś jest niedopuszczalne, tyle w temacie, bo widzę, że nie masz ochoty na zrozumienie o czym piszę.
Eeeee no bez spinek, mam ochotę na zrozumienie :)
Ale jak napisałem wcześniej takie zasady są śmieszne. Jeżeli wszelkie podziały kadru uważam za rozsądne i prawie zawsze uzasadnione o tyle proporcje boków uważam za rzecz indywidualną. No chyba, że kierujemy się rozmiarami ramek z Ikei ;)
nied0bry
25-06-2013, 12:18
pgaik: wiesz czego mi brakuje na fotce? Kasku górniczego i czołówki... Dzięki obróbce dziewczyna wygląda, jakby wyszła po dniówce na przodku - jakby trochę umorusana i z czarnymi paznokciami ;) Ale jak dla mnie bomba. No, może trochę za mocny ten zafarb, ale to Twoja wizja...
PS. O co kaman z tym uchem? Panie, Panowie: kłania się okulista, odrobina anatomii, zmiana monitora... Lewe ucho modelki widoczne (a właściwie jego płatek z kolczykiem), a prawe schowane pod włosami...
pozdr,
kris
Potwierdzam, że (od strony patrzącego) lewe ucho jest schowane za włosami. Podświetlony jest policzek przez kontrę. Twarz jest lekko przekręcona w prawo...
Mi się podoba. Pierwsze wrażenie jak z filmu. Nie jest oklepane. Jest fajne w odbiorze