Zobacz pełną wersję : Awaria lampy - symbol na wyświetlaczu
remiksson
23-06-2013, 20:49
Na ostatniej sesji moja SB900 nagle przestała błyskać. Zgasł też wyświetlacz, zamiast normalnych wartości na środku ekranu wyświetla się mała ikonka lampy z napisem WARNING. Cały czas świeci się również przycisk do wyzwolenia błysku, ale naciśnięcie go nic nie daje. Czy ktoś spotkał się już z czyms takim i potrafi mi powiedzieć co mogło paść? Konkretnie chodzi mi o oszacowanie kosztów naprawy...
Dziekuję z góry :)
remiksson
24-06-2013, 02:42
61 wyświetleń i nikt nic nie napisze? Nie wierzę abym był jedynym, który ma taki problem.
Dwie kwestie, czy dużo błyskałeś zanim padła i czy miałeś wyłączone zabezpieczenie termiczne? To wygląda na uszkodzony czujnik termiczny i lampa cały czas wykazuje przegrzanie.
remiksson
24-06-2013, 10:11
Dwie kwestie, czy dużo błyskałeś zanim padła i czy miałeś wyłączone zabezpieczenie termiczne? To wygląda na uszkodzony czujnik termiczny i lampa cały czas wykazuje przegrzanie.
Dużo błyskałem, ale czujnik termiczny nigdy nie był przeze mnie wyłączany. W zaprzyjaźnionym serwisie powiedzieli mi, że to może być awaria elektroniki.
Bo to właśnie wygląda na awarię elektroniki. Podejrzewam, że bez serwisu się nie obejdzie, a i naprawa tania nie będzie. Nie sądzę aby serwis grzebał się w elektronice. Prawdopodobnie podmieni płytę główną w lampie - koszt ponad 400zł z robocizną.
ps. Jak się zdecydujesz na naprawę i będą chcieli wymienić elektronikę, to koniecznie proś o zwrot uszkodzonej. Na niej masz tranzystor IGBT, który jest w Polsce nie do dostania - zawsze może się przydać.
remiksson
24-06-2013, 12:10
Bo to właśnie wygląda na awarię elektroniki. Podejrzewam, że bez serwisu się nie obejdzie, a i naprawa tania nie będzie. Nie sądzę aby serwis grzebał się w elektronice. Prawdopodobnie podmieni płytę główną w lampie - koszt ponad 400zł z robocizną.
ps. Jak się zdecydujesz na naprawę i będą chcieli wymienić elektronikę, to koniecznie proś o zwrot uszkodzonej. Na niej masz tranzystor IGBT, który jest w Polsce nie do dostania - zawsze może się przydać.
A serwis Nikona ma obowiązek zwrócić mi uszkodzoną płytkę na żądanie? Bo mój serwis się lampą nie zajmie - brak części. Lampa musi pojechać do Warszawy.
A dlaczego nie? Płyta jest Twoja, a nie serwisu. Każdy serwis powinien na życzenie klienta odesłać uszkodzony element chyba, że klient sobie tego nie życzy.
remiksson
24-06-2013, 13:05
A dlaczego nie? Płyta jest Twoja, a nie serwisu. Każdy serwis powinien na życzenie klienta odesłać uszkodzony element chyba, że klient sobie tego nie życzy.
Teoretycznie tak, ale w praktyce nigdy się z tym nie spotkałem aby serwis Nikon oddał klientowi wymienianą uszkodzoną część. Więc nie wiedziałem, że mam prawo tego zażądać. Dziekuję za informację :) Nie mam pojęcia co do za tranzystor, ale skoro nie do dostania w Polsce, to faktycznie, może być kiedyś potrzebny.
Powinien zwrócić jeżeli tego sobie zażyczysz. Ten tranzystor steruje mocą błysku i potrafi paść przy uszkodzeniu/wystrzale palnika. Serwis wtedy wymienia całą płytę główną i bierze za to ponad 400zł.
ps. Może serwis Nikona takich praktyk nie stosuje, ale ilekroć miałem do czynienia z serwisami firm komputerowych, to uszkodzone części zawsze oddawali przy odbiorze sprzętu. O ile sobie tego życzyłem. Uszkodzona część jest Twoją własnością, a za nową płacisz więc też jest Twoja. Serwis nie ma prawa przywłaszczać sobie części uszkodzonych.
Teoretycznie tak, ale w praktyce nigdy się z tym nie spotkałem aby serwis Nikon oddał klientowi wymienianą uszkodzoną część.
oddają, przynajmniej mi ;-)
remiksson
24-06-2013, 16:07
oddają, przynajmniej mi ;-)
Powinien zwrócić jeżeli tego sobie zażyczysz. Ten tranzystor steruje mocą błysku i potrafi paść przy uszkodzeniu/wystrzale palnika. Serwis wtedy wymienia całą płytę główną i bierze za to ponad 400zł.
ps. Może serwis Nikona takich praktyk nie stosuje, ale ilekroć miałem do czynienia z serwisami firm komputerowych, to uszkodzone części zawsze oddawali przy odbiorze sprzętu. O ile sobie tego życzyłem. Uszkodzona część jest Twoją własnością, a za nową płacisz więc też jest Twoja. Serwis nie ma prawa przywłaszczać sobie części uszkodzonych.
Z pewnością więc poproszę ich o zwrot tej części. Teraz tylko pytanie, ale to już raczej retoryczne, jak długo potrwa naprawa. Środek sezonu a ja bez lampy.
Tu już wypada zadzwonić do serwisu. Jakbym miał podzespoły, to rozebranie lampy, wymiana płyty głównej i złożenie lampy trwało by z 1h, ale Nikon to żółty król i nikt nie wie, jaka jest teraz kolejka sprzętu do naprawy. Jak nie masz zapasu, to lepiej kupić jakąś używkę (np. SB600 lub Metz 48) a potem ją sprzedać.
remiksson
24-06-2013, 18:53
Tu już wypada zadzwonić do serwisu. Jakbym miał podzespoły, to rozebranie lampy, wymiana płyty głównej i złożenie lampy trwało by z 1h, ale Nikon to żółty król i nikt nie wie, jaka jest teraz kolejka sprzętu do naprawy. Jak nie masz zapasu, to lepiej kupić jakąś używkę (np. SB600 lub Metz 48) a potem ją sprzedać.
No właśnie, ale muszę nieć coś z pełną współpracą z CLSem :) A tego nigdy nie mogę być pewien. Jeśli wywalę kasę na drogą (bo i dobrą) uzywkę, może zabraknąć na pokrycie kosztów naprawy :) A jeśli kupię kiepską uzywkę to taki zakup w ogóle nie ma sensu.
Jak chcesz mieś lampę z trybem master, to ani SB600 ani Metz 48 tego nie ma, ale jeżeli slave wystarczy, to obie się nadają. Po naprawie będziesz mógł sprzedać za podobną kwotę. To kwestia czasu.
remiksson
24-06-2013, 20:38
Jak chcesz mieś lampę z trybem master, to ani SB600 ani Metz 48 tego nie ma, ale jeżeli slave wystarczy, to obie się nadają. Po naprawie będziesz mógł sprzedać za podobną kwotę. To kwestia czasu.
Wystarczy mi slave, da się wyzwalać wbudowaną, a z D700 nie ma z tym problemu. Byle była pełna współpraca z AutoFP :)
Metz 48 ma AutoFP i jest mocniejszy od SB600 i od SB700. Ja bym zainteresował sie właśnie tą lampą. Dodatkowo można sprawdzić jej przebieg.
remiksson
26-06-2013, 00:20
Metz 48 ma AutoFP i jest mocniejszy od SB600 i od SB700. Ja bym zainteresował sie właśnie tą lampą. Dodatkowo można sprawdzić jej przebieg.
Fantastycznie, tyle, że lampa nie do dostania :( ehhh
mensajero
26-06-2013, 01:12
Jak to nie do dostania? Sprawdzales na zagranicznych serwisach aukcyjnych/w zagranicznych sklepach internetowych? Moze da sie jakas uzywke w dobrym stanie wyrwac.
remiksson
26-06-2013, 01:52
Jak to nie do dostania? Sprawdzales na zagranicznych serwisach aukcyjnych/w zagranicznych sklepach internetowych? Moze da sie jakas uzywke w dobrym stanie wyrwac.
Na zagranicznych nie sprawdzałem :) Potrzebuję lampy pilnie, co z tego, że wyrwę za granicą za dobrą cenę, jak mi naprawią sabinę zanim Metz do mnie dotrze? ;)
Remik a jesteś w stanie powiedzieć ile błysków na swoim liczniku ma Twoja sb900? tak mniej więcej oczywiście?
Ja licząc szybko mam na swojej ok 35tys błysków i się zastanawiam czy to nie dobry czas na noszenie ze sobą zapasowej by uporać się z ewentualną niespodzianką jaka Ciebie spotkała ;)
Odnośnie awarii to nie spotkałem się nigdy z takim problemem ale doradzić mogę, że im szybciej dostarczysz lampę do serwisu tym szybciej będziesz mógł z niej ponownie korzystać ;) a na czas kiedy jej nie będzie może ktoś z okolicy pożyczy na czas zdjęć? może w zamian podszkolisz kogoś z obróbki czy coś ;)
remiksson
26-06-2013, 20:42
Remik a jesteś w stanie powiedzieć ile błysków na swoim liczniku ma Twoja sb900? tak mniej więcej oczywiście?
Ja licząc szybko mam na swojej ok 35tys błysków i się zastanawiam czy to nie dobry czas na noszenie ze sobą zapasowej by uporać się z ewentualną niespodzianką jaka Ciebie spotkała ;)
Odnośnie awarii to nie spotkałem się nigdy z takim problemem ale doradzić mogę, że im szybciej dostarczysz lampę do serwisu tym szybciej będziesz mógł z niej ponownie korzystać ;) a na czas kiedy jej nie będzie może ktoś z okolicy pożyczy na czas zdjęć? może w zamian podszkolisz kogoś z obróbki czy coś ;)
Lampa dzis pojechala do serwisu w Poznaniu :) Jako jedyni po telefonicznym opisie objawow nie odeslali mnie do Nikona, tylko zgodzili sie podjąć naprawy, wiec jestem dobrej myśli.
Co do ilości błysków, to myślę, że spokojnie dorównałem Twojemu przebiegowi, błyskam dużo, prawie na każdej sesji. Ale to tylko orientacyjna wartość, w sabince niestety nie da się sprawdzić przebiegu. Poza tym w międzyczasie dwukrotnie miała wymieniany palnik (rozbicie w wyniku upadku) i raz tzw. płytkę wyzwalania (spalona z winy serwisu, który pokrył koszta jej wymiany) , więc nie wiem jak to ma się do jej przebiegu :)
ok dzięki ;)
fajnie, że z tym serwisem jednak się udało, daj znać co, jak i za ile gdy lampa wróci :)
remiksson
04-07-2013, 02:19
ok dzięki ;)
fajnie, że z tym serwisem jednak się udało, daj znać co, jak i za ile gdy lampa wróci :)
Niezależny serwis z Poznania orzekł, że spaleniu uległy conajmniej 2 płytki elektroniki, a dopiero ich wymiana spowoduje, że będzie można stwierdzić czy pozostałe elementy są sprawne, czy może też wymagają wymiany. Problem w tym, że wycenili wymianę owych 2 płytek na 1200-1400 zł, a to prawie koszt nowej SB910. W efekcie lampa wraca do mnie bez naprawy, a ja zastanawiam się czy jest sens wysyłać ją teraz do serwisu Nikona po ich diagnozę czy lepiej dać sobie spokój i zakupić nową lampę. Jak sądzicie?
Nikon nie wyceni tego taniej. Płytka z tranzystorem IGBT to około 400 z wymianą, a jak dochodzi do tego jeszcze ta druga, to koszt może wzrosnąć jeszcze x1.5 Wysłać możesz ale ja na niższą kwotę bym nie liczył.
remiksson
04-07-2013, 11:51
Nikon nie wyceni tego taniej. Płytka z tranzystorem IGBT to około 400 z wymianą, a jak dochodzi do tego jeszcze ta druga, to koszt może wzrosnąć jeszcze x1.5 Wysłać możesz ale ja na niższą kwotę bym nie liczył.
Czyli dylemat się rozwiązał, trzeba kupić nową.