PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] M

dammiz
23-06-2013, 19:30
Poniżej jedno zdjęcie. Proszę o opinie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img844/9082/rl1a.jpg)

Pozdrawiam,
-D.

Ned Stark
23-06-2013, 20:11
Nie ma ostrości na oczach. W moim odczuciu kadrowo też nie jest dobrze tzn. brakuje miejsca od strony twarzy i może ciaśniejszy kadr byłby lepszy. Oczywiście to moje zdanie czyli totalnego amatora ;-) Pozdrawiam.

rozbity
23-06-2013, 23:24
Dokładnie. Kadr zbyt centralny. Trochę za mocno skręcona szyja bo skóra się pozwijała.

qwas
24-06-2013, 10:40
u mnie troszkę za jasno i mdło, brak ostrości i kontrastu trochę mnie razi

dammiz
24-06-2013, 18:47
To może jeszcze jedno:

źródło (http://imageshack.us/a/img9/5706/zlsb.jpg)

luki29
24-06-2013, 19:01
Nie wiem,cz Ty nie radzisz sobie z focusem,czy też sprzęt Ci zawodzi.
Nie widzisz,że nie ''wstrzelasz'' się z ostrością?

dammiz
24-06-2013, 19:05
Nie wiem,cz Ty nie radzisz sobie z focusem,czy też sprzęt Ci zawodzi.
Nie widzisz,że nie ''wstrzelasz'' się z ostrością?
Jeśli chodzi o ścisłość - zdjęcia robione maualem Nikkorem 50 1.2. Na pierwszym ostrość jest na oku dalszym (wiem, błąd, ale mi nie przeszkadza), ale drugie jest trafione w oko bliższe - czyli, że dobrze.
A poza ostrością? Zamknijmy już temat ostrości.

luki29
24-06-2013, 19:20
Nie mam tej 50-tki,więc trudno mi powiedzieć trafnie,ale nie wydaje mi się,by była taka rozbieżność ostrości na odcinku 1,5cm,czyli jednym,a drugim okiem w tym przypadku.
Da się też zauważyć,że na 2 tych samych płaszczyznach są różnej wielkości blury.
Jeśli te zdjęcia są dodatkowo przez Ciebie traktowane blurem,to nie czyń tego więcej,bo chyba dużo przesadzasz.
Tak jak przedmówcy wcześniej napisali,weź do siebie.
Ogólnie na zdjęciach przeszkadza wszystko.
Przepraszam Cię za takie porównanie,ale takie zdjęcia mi nawet nie wychodzą robione na szybko do podglądu telefonem.

rozbity
24-06-2013, 22:14
Tym razem poza już lepsza. Niestety zdecydowanie za jasny pierwszy plan jak dla mnie, zdjęcie jest nieostre lub blurowane. Rozjaśniałeś czy wygładzałeś twarz?

dammiz
25-06-2013, 06:31
Rozjaśniałeś czy wygładzałeś twarz?
Nie. I nic nie blurowane.

Dexter88
25-06-2013, 11:12
Chłopaki piszą o ostrości, bo pewnie nie mają pojęcia co to M Nikkor. :D Tutaj jest bardzo ok.
Nie podoba mi się kontrast pomiędzy tłem, powinieneś go rozjaśnić, żeby pasował do nieco anielskiego pierwszego planu.
Drugi kadr lepszy, ale za dużo ściąłeś, poza tym zrobiłbym go złotym podziałem - skoro model ustawiony na prawy kierunek to sylwetkę puścić na pierwszej pionowej, reszta estetycznie pusta.
No i oczywiście jak zawsze "nie" dla ramek.

josephebeloki
25-06-2013, 11:13
Nom właśnie.... jeśli jesteś blisko (tak 1m) to głębia przy f1.2 to jest to pewno coś 2 cm. Ja rozumiem odcięcie sylwetki od tła, fajby bokeh => no ale kurde bez przesady, żeby oka nie było widać... Jeszcze ręcznie ostrzone no to wygląda to nie ciekawie.

Co do fotki: Tło jest mocne, kontrastowe, "ciemne", natomiast modelka jest przepalona... Patrzyłeś na histogram? Na histogramie widać ewidentnie, że są przepalenia na bluzce ręce i twarzy. Jest to niedopuszczalne !!!
Jak widać fotka nawet nie leżała koło retuszu... w sumie nie ma co retuszować jak jest tak rozjaśniona.

W ramach pomocy, postanowiłem troszkę zjechać ze świateł... ale zbytnich cudów na przejaranej fotce się nie da zrobić. Dodałem troszkę pomarańczu, aby weliminować tą nadmierną ilość światła i nadać modelce chociaz minialny kolor skóry :). Oczywiście nie jest to full prof retusz + obróbka, na szybko zjechałem ze świateł... a i minialnie tak na 40pkt podostrzyłem, aby było widać też te drugie oko. I zrezygnuj z ramki, tak jak kolega wyżej podpowiada

źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/ff.png)

dammiz
25-06-2013, 12:08
@josephebeloki - "przepiękny" retusz. Pozwolisz jednak, że poproszę moda o usunięcie póki moja żona tego nie widziała.

Dexter88
25-06-2013, 12:24
To samo pomyślałem jak to zobaczyłem, katastrofalny retusz. :D
Swoją drogą znajomość regulaminu się kłania - edytowanie wstawionych zdjęć bez zgody autora zabronione.

josephebeloki
25-06-2013, 12:57
@josephebeloki - "przepiękny" retusz. Pozwolisz jednak, że poproszę moda o usunięcie póki moja żona tego nie widziała.

Oczywiście nie jest to full prof retusz + obróbka... na szybko zjechałem ze świateł.

A gdzie ja napisałem, że to był retusz :) ? Tak czytam swoje słowa aż zacytowałem i znaleźć nie mogę. Wręcz przeciwnie... niestety. Jeśli dla Ciebie zjazd ze światłe to retusz no to troszkę nie ta droga. Chciałem Ci pomóc i pokazać, że fotka jest przepalona, a Ty aby mnie poniżyć napisałeś,że jest to retusz. No tak się kolego nie robi... Widać, że nie chcesz sobie pomóc, a przekręcasz czyjeś słowa i próbujesz oczernić osobę która poświęciła czas aby oglądnąć Twoje fotki i powiedzieć co jest w nich złego... trudno, tkwij w tych przepałach... mi histogram aż świeci...

Ale jak Ty wiesz lepiej ... to kurde na co wrzucasz fotki i się pytasz? Ze złymi opiniami się po prostu pogódź, bierz to na klatę jak prawdziwy facet i za naukę i do przodu, a nie jakieś "pyskówki" bo ktoś Ci pisze to co widać gołym okiem. Fotki nadają się tylko do kosza z całym szacunkiem dla modelki... i piszę to po to aby pomóc... ale będę pamiętam, że nie ma sensu oglądać Twoje zdjęcia, bo nie potrafisz przyjąć krytyki.

Pozdrawiam.

dammiz
25-06-2013, 13:17
@josephebeloki - tak, tak... we wszystkim masz rację. A teraz mam dla Ciebie zadanie domowe - spójrz na zdjęcie i powiedz mi skąd te przepały w histogramie :)

cube
25-06-2013, 16:12
plastyka fajna, miękkosc zdjecia super - lubie takie klimaty, postaraj sie natomiast może o inny kadr, tło niewiele opowiada a kontrast między tłem a modelką powoduje, że oko mi się trochę gubi w tej kompozycji.

Długi
26-06-2013, 07:46
A gdzie ja napisałem, że to był retusz :) ?

Tutaj:

W ramach pomocy, postanowiłem troszkę zjechać ze świateł... ale zbytnich cudów na przejaranej fotce się nie da zrobić. Dodałem troszkę pomarańczu, aby weliminować tą nadmierną ilość światła i nadać modelce chociaz minialny kolor skóry :). Oczywiście nie jest to full prof retusz + obróbka, na szybko zjechałem ze świateł... a i minialnie tak na 40pkt podostrzyłem, aby było widać też te drugie oko.

Retusz, to każda ingerencja w wyjściową fotografię. Czy to rozjaśnienie, czy nasycenie, czy kadrowanie. Wszystko, co ma służyć poprawie wyglądu.
Zresztą sam napisałeś, że nie był to full prof retusz. Czyli na szybko, ale jednak retusz.

Samo zdjęcie mi nie leży. Nie moje klimaty, ale nie będę go usiłował poprawiać, nawet za zgodą autora ;-)