Zobacz pełną wersję : Zakup lampy - Metz 52 vs. YN-568ex vs. ?
czarus90
23-06-2013, 15:06
Witam.
Planuję zakup lampy. Fundusz to jakieś 850zł. Na początku myślałem o SB-800 w dobrym stanie lecz zacząłem zastanawiać się nad jakąś nową, nieużywaną lampą. Rozważam zakup Metz 52 af-1 lub YongNuo YN-568EX. Czy ktoś z Państwa ma jakieś porównanie co do tych lamp, mógłby mi coś doradzić bądź zaproponować jakąś alternatywę? Lampa będzie mi potrzebna głównie do relacji z imprez (ciemne pomieszczenia, ciemne ściany i sufity).
Z góry dziękuję i pozdrawiam ;)
A co myślisz na temat (używanej) SB 700?
Ja posiadam Metza i jestem bardzo zadowolony. Nie miałem do czynienia z YN, ani, co powinieneś również uwzględniać w swoich rozważaniach, Nissinem Di866 Mark II.
- Metz ma najsłabszą moc maksymalną ze stawki (LP52), natomiast od userów YN słyszałem, że ich lampy gdzieś tą moc gubią gdy nie błyskają z całą siłą. Nie wiem za to jak Nissin. Można więc w przybliżeniu założyć, że lampy mają podobną moc.
- Jeśli chodzi o jakość wykonania, Metz ma na środku dumne Made in Germany, ale w sumie wcale tego nie widać. Podejrzewam że wszystkie trzy lampy są równie plastikowe. Nie miałem w ręku YN ani Nissina, więc nie mogę powiedzieć na 100%.
- Jeśli chodzi o sterowanie, ten ekranik dotykowy może się podobać lub nie, ja się osobiście już przyzwyczaiłem i jak dla mnie jest OK. Strzelam, że operowanie YN byłoby pewnie łatwiejsze (patrząc na przyciski z tyłu)
- Jeśli chodzi natomiast o funkcje i kompatybilność, pewnie skłaniałbym się w stronę YN. Oni oprócz robienia lamp robią też nadajniki radiowe (nie wiem jak Metz - nie widzialem), i jakbyś chciał się w przyszłości bawić w strobing to wiedziałbyś na pewno że wszystko będzie chodziło należycie. Metz ma np problemy z Phottix Odinem. Nie wiem jak YN ale Nissin na pewno ich nie ma.
Jakbym miał polecić mojego Metza - pewnie - jestem w 100% zadowolony z zakupu. Szukam natomiast drugiej lampy do zdalnego błyskania i jeśli bym kupował to pewnie właśnie YN.
EDIT: aa co do ciemnych pomieszczeń z czarnymi sufitami (strzelam - pokazy mody, koncerty?), mnie życie nauczyło że lepiej chyba podpiąć szkło 1.8 i ustawić ISO na 3200, niż próbować błyskać w takich warunkach. Lampa będzie zawsze chciała ustawić w TTL średnią szarość, a jak jest ciemno i kontrastowo, to w strzelanie tym sposobem to w zasadzie loteria, nie mówiąc już o konieczności walenia na wprost (bo gdzie odbijesz?). Jedyne dobre rozwiązanie to softbox reporterski, na monopodzie i wyzwalanie bezprzewodowe, ale to już wymaga angażowania dodatkowych sił
shelby89
23-06-2013, 19:44
YN 568 wykonana jest bardzo ładnie, sprawia wrażenie bardzo solidnej. Niestety nie mam porównania do innych, ale jestem z niej zadowolony. Jestem początkujący, ale jest łatwa w obsłudze, moc wystarczająca myślę, AutoFP. Może trochę duża i z D90 bez gripa tworzy trochę nieporęczny zestaw, z gripem jest idealnie. No i Eneloopy zdecydowanie poprawiają szybkość ładowania w porównaniu do markowych baterii.
czarus90
24-06-2013, 00:45
Dziękuję bardzo! Na pewno wezmę pod uwagę Państwa opinie! Zastanawiam się jeszcze nad proponowaną przez @cajara SB-700 ;)
lampa systemowa jest najlepszym rozwiązaniem, czyli sb700 w Twoim przypadku
Metz 52 AF-1 i SB-700 to lampy o podobnej funkcjonalności. Metz ma nawet większą, bo ma pełny tryb CLS Master.
SB-700 za to ma w zestawie filtr CTO i do zdjęć przy świetle jarzeniowym.
Poza tym lampy Nikona lepiej pracują w TTL od lamp innych firm.
Natomiast w YN-568EX już brak CLS Master. Biorąc pod uwagę jej cenę, to jest to mało atrakcyjna propozycja. A mocy przy lampach TTL zazwyczaj aż tyle nie potrzeba.
W zakładanej kwocie można w promocji kupić nissina 866 mkII.
MichaLxD
25-06-2013, 20:28
Można też Nissina Di866 mark I za 640 na fotozakupy.pl
Między 866 mkI a mkII jest spora różnica w jakości.
Między 866 mkI a mkII jest spora różnica w jakości.
Nie tylko jakości, ale i funkcjonalności.
mk II ma poprawiony TTL, CLS Slave, CLS Master, większy zakres sterowania mocą drugiego palnika, znacznie zwiększony zasięg przy zdalnym wyzwalaniu, szczególnie jako CLS Slave.
A obecnie przy cenie z gazetki jednej z sieci foto (888zł) nie ma konkurencji. Oczywiście wybór nie należy do mnie, ale gdybym obecnie miał ponownie kupować lampę, to nawet bym się nie zastanawiał tylko brał nissina.
Sylwek_ch
26-06-2013, 11:23
ja szukam lampy od jakiegoś czasu, zwiększam budżet i chyba kupię nissina 866 :)myślę że jak na amatora posiadajacego aparat pół roku i pierwszą lampę będzie wystarczająca i rozwojowa :)
Bedzie, sam taka kupilem i nie sprzedawalbym jej teraz gdyby nie to ze nie mam budzetu zeby kupic pare lamp
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
mam sb700 i n 866 mkII i współpraca ttl z systemową lampą to bajka, w nissinie dobija mnie beznadziejny wyświetlacz i jego zamulone menu...
Mając przez jakiś czas u siebie swojego Nissina i pożyczoną SB-700 jakoś nie zauważyłem zamulania się wyświetlacza. zmiany ustawień zajmowały tyle samo czasu. Może to kwestia przyzwyczajenia do innego menu w 866. Nie mówię, że Nissin jest najlepszy ze wszystkich lamp, ale w tej cenie nie ma niczego innego z kompletem funkcji i w dobrej jakości wykonania. W SB-700 nie bardzo podeszły mi przełączniki na boku wyświetlacza i zabezpieczenie przełączania w tryb CLS.
A tak swoją drogą, bawił się ktoś tymi Nissinami? Jak współpracują z wyzwalaczami YN?