Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Kooń na plaży.
Koń - Rasa Belgijska.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img825.imageshack.us/img825/9084/pn6d.jpg)
Ja tu Wam piknego koonia, a wy nic :(
witek309
22-06-2013, 21:52
przepraszam Cię, ale dla mnie to jest straszne....
Kartofelinder
22-06-2013, 21:55
Koń ładny. Zdjęciu brakuje w zasadzie wszystkiego. Już o nim zapomniałem.
Próbuj dalej.
przepraszam Cię, ale dla mnie to jest straszne....
dlaczego?
jarekf34
22-06-2013, 22:06
Koń Cię zafascynował ale o horyzoncie to już zapomniałeś ;):)
O w mordę. Miałem dwie wersje tego zdjęcia i w imageshack wrzuciłem z krzywym horyzontem :( Ale obciach :( Nie zwróciłem uwagi.
No tak, ale co jeszcze bo o horyzoncie już wiem ? Przyjmę każdą krytykę ... cały czas uczę się.
PS. Otworzyłem jeszcze raz w stosownym programie i już widzę co można zmienić / poprawić ... chętnie jednak poznam sugestie ponieważ jednak prócz ewidentnej poprawki nie chciałbym niczego zmieniać. Dziękuję.
PS II. WItek 309 - zależy mi na tym byś wymienił co tam "strasznego" widzisz ? Popatrzyłem na "głodną mewę" i kilka innych ... bez emocji ale żeby użyć słowa "straszne" ... przejąłem się tym sformułowaniem. Dzięki za odpowiedź.
Orrszarvu
23-06-2013, 14:12
Zdjęcie wygląda na przypadkowe, niczym się nie wyróżnia. Nie ma tutaj żadnej historii, żadnej opowieści, żadnego punktu, który przyciąga uwagę. Tu nie chodzi o technikalia, bo wyprostowanie horyzontu czy podniesienie kontrastu nie uratuje tego zdjęcia.
Ja bym przede wszystkim albo kadrował zdecydowanie bardziej wąsko, ujął więcej detali konia, może starał się go złapać "od frontu", szedł bardziej w stronę portretu. Drugą opcją, to zdecydowanie szerszy kąt, wtedy zdjęcie byłoby a'la pocztówkowo-standardowe z plażą i morzem, i bardzo fajnym punktem w postaci człowieka z koniem. Można byłoby też ująć jakieś miasto albo domek w oddali, aby pokazać na zdjęciu cel marszu. Brakuje właśnie jakiegoś dopowiedzenia.
Czepiając się można jeszcze zwrócić uwagę na mewę i statki w oddali, które zanieczyszczają odległy plan i odciągają od głównego bohatera zdjęcia.
Dzięki za wypowiedź. Było tak, że siedziałem na plaży, coś tam piłem i paliłem ... nie miałem wpływu na statki, mewy, III bramę morską (takie dwie wielkie pławy na torze wodnym Szczecin-Swinoujście) ... przede mną szedł chłopak i bronował plażę. Po prawej i lewej są trzciny .... miasta nie ma .... Na plaży generalnie niczego nie ma ... mogłem oddalić konia by pokazać historię równania plaży ... a wtedy w kadrze obleśne parasole, kosze na śmieci, kostka brukowa :) Nie bardzo miałem wybór .... chyba :) Jeszcze raz dziękuję za wypowiedź.
Światło fajne, sceneria również, ale widać, że się nie przyłożyłeś do detali. Ja bym to widział w szerszym wydaniu z głównymi bohaterami niekoniecznie w centrum kadru bez mewy i statków.
Może w ten deseń bardziej ? / w sensie kadrowania /
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img811.imageshack.us/img811/7553/nwyy.jpg)
Orrszarvu
23-06-2013, 15:45
Jak dla mnie - zdecydowanie lepiej. Trochę denerwuje, że człowiek się odwrócił i spojrzał w obiektyw. Chyba lepiej by wyglądało jakby się patrzył przed siebie.
Tak, jest szerzej, jest fajniej.
Plaża jest wąska, ledwie kilka nawrotów konikiem więc nie złapałem kadru z gościem patrzącym na wprost. Ujęcie mogłem robić tylko gdy prowadził od lewej (słońce). Gościa zaczepiłem już po wszystkim. Myślę, że jest szansa na projekt: facet w postrzępionym słomkowym kapeluszu w gniecionej białej koszuli, spodnie czarne materiałowe zawinięte powyżej kostek, na bosaka, koń wyczesany, niebo z ciekawymi chmurami itp. Muszę tylko "chcieć" ... mogło by powstać fajne foto.
1 nie dorównuje 2 do pięt, w każdym detalu jest lepsza chodź nie doskonała.
Na pierwszym modele byli uchwyceni w lepszym momencie, a tak to 2 lepsza. Nie tłumacz się z każdej pierdoły. Fotografuj tak jak Tobie się podoba. Opiniami można się jedynie sugerować, a nie kierować.
szymon708
27-06-2013, 14:20
2 jest świetna, a gdyby wyciąć tego dresiarza ....