PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Capture NX 2.4.3 - opinie

paveu
21-06-2013, 14:58
Używa ktoś już najnowszego CNX-a ? Jeśli tak to proszę o Wasze opinie.

Marcin_gda
22-06-2013, 00:26
Generalnie, jeżeli chodzi o funkcjonalność, to program w wersji 2 praktycznie ma taka samą funkcjonalność, dla wszystkich podwersji.
Jedyną istotną zmainą jest nowy moduł odszumiania w sekcji wywoływania.
Od momentu pojawienia się wersji 64-bitowej jest to jeden z najszybszych, moim zdaniem, kowerterów raw. Jeżeli chodzi o jakość obrazu, to daje znakomity kolor - imo lepszy od acr/lr. Słabością programu są jego mechanizmy wyostrzające, odszumiające i brak czegoś takiego jak "clarity" aka "przejrzystość".
Jeżeli chodzi o retuszowanie i korekcję kolorystyczną oraz korekcje lokalne, to lepszy jest tylko photoshop, i to z pluginami Viveza :)

Greg77
22-06-2013, 06:54
korekcje lokalne

Jezeli myslisz o korekcji takiej jak kolor point, czy "pedzelek" (NXowe maski) to tutaj NX moim zdaniem wygrywa z adobe LR/ACR

Marcin_gda
22-06-2013, 10:58
Jezeli myslisz o korekcji takiej jak kolor point, czy "pedzelek" (NXowe maski) to tutaj NX moim zdaniem wygrywa z adobe LR/ACR

Tak, jak napisałem: z CNX2 może tu wygrać tylko photoshop, i to z filtrami viveza :)

paveu
23-06-2013, 14:14
Jak macie ustawione opcje zarządzania kolorem w CNX-ie (Edit/Preferences/Color Management) ?
Chodzi mi o ustawienia w sekcji "Default RGB Color Space" i "Intent" oraz czy macie zaptaszkowaną opcję "Use black point compensation".

aro272
24-06-2013, 09:05
Jak macie ustawione opcje zarządzania kolorem w CNX-ie (Edit/Preferences/Color Management) ?
Chodzi mi o ustawienia w sekcji "Default RGB Color Space" i "Intent" oraz czy macie zaptaszkowaną opcję "Use black point compensation".

Mam ptaszka przy "Intent". Od kiedy nabyłem CNX2 PS jest zbędny. Do kilku trików rzadko używam mniejszego PSe.

paveu
24-06-2013, 14:22
Mam ptaszka przy "Intent". Od kiedy nabyłem CNX2 PS jest zbędny. Do kilku trików żadko używam mniejszego PSe.

A jaką masz ustawioną przestrzeń kolorów w "Default RGB Color Space" i jaką metodę w "Intent" ?
Pytam, bo po instalacji CNX-a mam domyślnie ustawioną przestrzeń : Nikon sRGB 4.0.0.3002 zamiast starej, poczciwej sRGB IEC61966-2.1. Czy jest ktoś na tyle mądry, żeby mnie oświecić czym się różnią te 2 przestrzenie, bo chyba jest jakaś różnica, skoro Nikon wprowadził takie rozróżnienie ?

hostman22
24-06-2013, 19:58
reguła jest prosta do dzielenia się w necie używaj sRGB IEC61966-2.1, będziesz mieć pewność, że niezależnie od przeglądarki na skalibrowanym monitorze ludzie będą widzieć to samo co Ty. Z profilami zabawa się zaczyna później przy wydrukach (w odpowiednim dziale na forum znajdziesz wyczerpującą odp :) )

T&T
24-06-2013, 20:21
Polecam jeszcze przeczytać to (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/51886/~/wyb%E3%B3r-procesu-odwzorowania-kolor%E3%B3w-u%E5%BCywanego-w-programie-capture-nx-2).

hostman22
24-06-2013, 21:24
chyba Soft Proof ;)

Intent - to metoda konwersji (emulacji) obrazu pod dany profil ICC. w 90% przypadków powinno być --> Relative Colormetric z kompensacją punktu czerni

Jolania
30-06-2013, 09:35
Właśnie zainstalowałem upgrade do NX2 i nie mogę zaltualizować, bo serwer niby nie odpowiada. Próbuję od kilku godzin i nic. Poza tym nie mogę ustawić ręcznie WB, pozostają mi tylko ustawienia zdefiniowane. Każda zmiana suwakiem dowolnym wymaga oczekiwania ok 2-3 sekund na reakcję. Procesor nie najgorszy (chyba) - AMD Phenom IIx2 545 3.00GHz, ram 16 GB system 64 bit Może ktoś coś poradzi...

Marcin_gda
30-06-2013, 11:31
Właśnie zainstalowałem upgrade do NX2 i nie mogę zaltualizować, bo serwer niby nie odpowiada. Próbuję od kilku godzin i nic. Poza tym nie mogę ustawić ręcznie WB, pozostają mi tylko ustawienia zdefiniowane. Każda zmiana suwakiem dowolnym wymaga oczekiwania ok 2-3 sekund na reakcję. Procesor nie najgorszy (chyba) - AMD Phenom IIx2 545 3.00GHz, ram 16 GB system 64 bit Może ktoś coś poradzi...

Czy masz w systemie NX1?
Jeżeli tak, to nie jest to najlepszy pomysł.
Ja bym odinstalował wszystko - czyli CNX1 i NV1, a także to co masz z wersji 2, następnir wyczyścił pozostałości - na stronie Nikona był programik do czyszczenia.
Po wszystkim zainstalowałbym na nowo, ew. Za pomocą plików ze strony Nikona.

Jolania
30-06-2013, 18:26
Ja bym odinstalował wszystko - czyli CNX1 i NV1, a także to co masz z wersji 2, następnir wyczyścił pozostałości - na stronie Nikona był programik do czyszczenia.
Po wszystkim zainstalowałbym na nowo, ew. Za pomocą plików ze strony Nikona.
Jak dotrę do swojego komputera spróbuje się pobawić. Co to jest NV1? Wersja 2 chodzi o NX2? Piszesz o instalacji na nowo, czy trzeba ponownie zainstalować też CNX1? Nie za bardzo mogę teraz siedzieć w Internecie. Gdybyś miał jakiś link do wspomnianego programu, byłoby pięknie.
Póki co dziękuję za pomoc.

Marcin_gda
01-07-2013, 08:51
Jak dotrę do swojego komputera spróbuje się pobawić. Co to jest NV1? Wersja 2 chodzi o NX2? Piszesz o instalacji na nowo, czy trzeba ponownie zainstalować też CNX1? Nie za bardzo mogę teraz siedzieć w Internecie. Gdybyś miał jakiś link do wspomnianego programu, byłoby pięknie.
Póki co dziękuję za pomoc.

Program do czyszczenia nazywa się regsweeper. Link https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/54883
Cnx to Nikon Capture, Nv to nikonview.
Sugeruję, żeby nie instalować wersji 1 i 2 w/w na tym samym kompie.

Jolania
02-07-2013, 08:52
Program do czyszczenia nazywa się regsweeper. Link https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/54883
Cnx to Nikon Capture, Nv to nikonview.
Sugeruję, żeby nie instalować wersji 1 i 2 w/w na tym samym kompie.
Dziękuję. Wszystko jakby już jest dobrze. Przede mną nauka programu. Przypuszczam, że na nim pracujesz, zatem możliwe, że czasami będę wołać do Ciebie o pomoc.

Jolania
02-07-2013, 09:47
Szukałem i bez rezultatu. czy jest jakieś narzędzie które pozwoli mi dokładnie ustalić neutralny punkt szarości - chyba najlepiej sprawdza się przy ustawianiu WB. Brak mi suwaka który obejmował mi cały możliwy zakres fine adjustment, albo mam coś nie tak z programem.

biegly
02-07-2013, 13:04
W NX czy Ps wartość szrości jest 128 i takiej warto szukać na zdjęciu. W LR jest to np. 50 . Nie ma narzędzia (bynajmniej się nie spotkałem) które pokaże wartość neutralnie szarą na zdjęciu. W PS mozna zrobić to na kilka sposobów, ale bez 100% pweności że masz neutralny szary. Podobnie w NX, szukasz jak najbardzie zbliżonego koloru lub wartości 128 na zdjęciu.
Jednak, czasmi ta neutralna szarość obiega od tego co widzieliśmy.

Jolania
03-07-2013, 00:10
W zakładce adjust wybieram color > LGH > chroma. Po dokonaniu pewnych zmian w nasyceniu wybranego koloru, gdy ponownie najeżdżam kursorem na obrazek pojawia się komunikat: "please restart the application for the changes to take effect" Jak rozumiem sugeruje się mi restart programu by zachować wprowadzone zmiany. Czyżby mój komputer nie dawał rady?

Jolania
04-07-2013, 00:58
I jeszcze jedno. Dokonuje korekty zdjęcia z poziomu develop poprzez camera settinga, quick fix itd. Potem wprowadzam zmiany z poziomu adjust. Gdy wracam do wcześniejszych ustawień z poziomu develop i zmienim je ustawienia z adjust się wyłączają. Czy jest na to jakiś sposób?

QuadMan
04-07-2013, 03:04
Witam,

I jeszcze jedno. Dokonuje korekty zdjęcia z poziomu develop poprzez camera settinga, quick fix itd. Potem wprowadzam zmiany z poziomu adjust. Gdy wracam do wcześniejszych ustawień z poziomu develop i zmienim je ustawienia z adjust się wyłączają. Czy jest na to jakiś sposób?

W zakładce "Preferences/General musisz zaznaczyć opcję "Keep All Steps Active in Edit List ( Requires Fast Processor )", ale tak jak jest napisane w nawiasach, ze słabszymi procesorami może być słabo, bo to trochę spowalnia program.

Pozdrawiam, QuadMan.

Jolania
04-07-2013, 15:44
Dziękuję. Trochę lepiej już to wygląda, ale kiedy się przekonam na sto procent...