PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zarządzaniem barwą po raz n-ty.

sokolnik
20-06-2013, 19:19
U mnie wygląda to tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/5780/6s50.jpg)

plugin oraz ręczna zmiana w configu FF nie pomogła. powyższy obrazek proponuję zapisać na dysku i otworzyć w standardowej przeglądarce obrazów w W7

Seś@
20-06-2013, 19:21
Spróbuj z Opery.

sokolnik
20-06-2013, 19:41
Spróbuj z Opery.

ta sama lipa.

wszyscy macie takie problemy? jak temu zaradzić?
Człowiek lata w kosmos, buduje atomowe okręty podwodne, klonuje istoty żywe a nie może ustawić zgodnych profili kolorów w przeglądarce www by zwykły zjadacz chleba widział za każdym razem taki sam swój obrazek wrrr
a nie jakieś wyprane i odwirowane w pralce :/

kolory wszędzie wyprane, tylko w w przeglądarce foto pod win7 jest w miarę ok :) w aparacie mam ustawione sRGB (ale to pewnie na jpg tylko działa) nie znam się.

KTO JEST MĄDRY I POMOŻE ? :)

Alcatraz
20-06-2013, 19:59
Sokolnik sprawa wygląda tak. W przeglądarce Mozilla Firefox (ale nie tylko) profile kolorów są domyślnie ignorowane (m.in. ze względu na wydajność). Możesz to zmienić wpisując w FF w miejsce adresu: "about:config". W wyświetlonej konfiguracji ustawiasz opcję gfx.color_management.enabled na wartość true i restartujesz przeglądarkę. To powinno rozwiązać Twoje problemy z wyświetlaniem. Powoduje to około 10% spadek wydajności ale na współczesnych komputerach nie powinno być to widoczne.

sokolnik
20-06-2013, 20:02
sokolnik sprawa wygląda tak. W przeglądarce mozilla firefox (ale nie tylko) profile kolorów są domyślnie ignorowane (m.in. Ze względu na wydajność). Możesz to zmienić wpisując w ff w miejsce adresu: "about:config". W wyświetlonej konfiguracji ustawiasz opcję gfx.color_management.enabled na wartość true i restartujesz przeglądarkę. To powinno rozwiązać twoje problemy z wyświetlaniem. Powoduje to około 10% spadek wydajności ale na współczesnych komputerach nie powinno być to widoczne.

nie pomogło :) dzięki za chęci :)

Alcatraz
20-06-2013, 20:07
OK, spróbuj jeszcze gfx.color_management.mode - ustaw na 0 (domyślnie jest chyba 2). I pamiętaj zawsze o restarcie przeglądarki (musisz zamknąć wszystkie okna).

sokolnik
20-06-2013, 20:09
OK, spróbuj jeszcze gfx.color_management.mode - ustaw na 0 (domyślnie jest chyba 2).

to ustawiłem już wcześniej - bez zmian :)
nawet kompa resetowałem - bez zmian :)
haa ! :) to jest chooore!

Malika
20-06-2013, 20:16
A jak przeciągniesz obrazek z np pulpitu do okna przeglądarki to też zmienia kolor?

Alcatraz
20-06-2013, 20:17
Coś masz pomieszane w profilach monitora może, u mnie jest tak samo na wszystkich przeglądarkach.

sokolnik
20-06-2013, 20:24
sprawdze wieczorem.masz tak samo wszędzie wyprane kolory?

Alcatraz
20-06-2013, 21:56
sprawdze wieczorem.masz tak samo wszędzie wyprane kolory?

Nie, tak samo ładnie nasycone:-)

ayu
20-06-2013, 22:10
sokolnik ja mam podobny problem. Edytując w PS na win7 jest ok po zapisie kolory sprane. Przestrzeń robocza to sRGB. Na XP wszystko jest ok tak podczas obróbki jak i po zapisie wszędzie jest tak samo. I gdzie jest błąd?

z telefonu

sokolnik
20-06-2013, 22:22
zaraz się okaże że tylko eizo za 5tys jest w stanie rozwiązać problem :) i że to wina beznadziejnego aparatu :) pomocy :)

irek6311
20-06-2013, 22:36
sokolnik ja mam podobny problem. Edytując w PS na win7 jest ok po zapisie kolory sprane. Przestrzeń robocza to sRGB. Na XP wszystko jest ok tak podczas obróbki jak i po zapisie wszędzie jest tak samo. I gdzie jest błąd?

z telefonuProfil kolorów PS i Windows ten sam ?
można też sterowniki do karty graficznej podmienić ,
u mnie kolory jednakowe na win7/PS/Mozilla ale monitor vs hdmi połączony .

ayu
20-06-2013, 22:47
Profil kolorów PS i Windows ten sam ?

Taki sam sRGB. Maszyna laptop.

sokolnik
20-06-2013, 22:47
A jak przeciągniesz obrazek z np pulpitu do okna przeglądarki to też zmienia kolor?

tak samo - kolory wyprane.
Sterowniki najnowsze (laptop na nVIDIA)

irek6311
20-06-2013, 23:16
Najnowsze PS przetestujcie może Adobe specjalnie wam zdjęcia psuje byście przeszli na nowy PS ;)
sam testuję ten nowy PS i rewelacyjny jest do zdjęć ale cóż chwilowo $ brak na taki luksus i powrócę do PS 6 ,
można podciągnąć kolory w panelu karty i będzie jednakowo li tam coś żle ustawione macie i kolory blade ,
na Dell nie mam profilu Adobe a ten od Dell i jest ok tak w PS jak Laptop .

Alcatraz
21-06-2013, 00:27
To wszytsko jest dosyć pokręcone. Do sieci najlepiej chyba zapisywac zdjęcia w przestrzeni sRGB z pofilem ICC -wtedy większość osób na większości przeglądarek widzi prawidłowe kolory. Adobe RGB wyświetla się ciut inaczej w przypadku Firefoksa - FF traktuje je automatem jako sRGB i konwertuje do profilu monitora. Jednak 100% powodzenia to oczywiście nie zapewnia, pozostaje jeszcze gamut monitora, jego kalibracja itd. ale to już inny problem.

moshica
21-06-2013, 11:31
tylko mi nie chodzi o ustawienia kolorów w puszce (jpg?) tylko w przeglądarce www. Wołam Nefa i na www kolory wyprane.

pod jaką przeglądarką tak masz ? FF ?

Sokolnik sprawa wygląda tak. W przeglądarce Mozilla Firefox (ale nie tylko) profile kolorów są domyślnie ignorowane (m.in. ze względu na wydajność). Możesz to zmienić wpisując w FF w miejsce adresu: "about:config". W wyświetlonej konfiguracji ustawiasz opcję gfx.color_management.enabled na wartość true i restartujesz przeglądarkę. To powinno rozwiązać Twoje problemy z wyświetlaniem. Powoduje to około 10% spadek wydajności ale na współczesnych komputerach nie powinno być to widoczne.

z tego co wiem to about:config i klucz gfx.color_management.mode przestawia się na 1

sokolnik
21-06-2013, 11:35
z tego co wiem to about:config i klucz gfx.color_management.mode przestawia się na 1

pod każdą, safari, FF, Opera, Chrome, IE10 :)

moshica
21-06-2013, 11:36
a profil monitora icc wrzuciłeś do zarządzania kolorami w systemie ?
pytam bo nie czytałem całego wątku...
srgb w PS, w FF to co napisałem i profil monitor w systemie, te 3 rzeczy.

TOP67
21-06-2013, 11:40
Proponuję użyć szukajki i przejrzeć wątki o profilach. Tak na szybko to co poniżej, ale pamiętam długi wątek dokładnie opisujący problemy w FF.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199326
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192779
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216754

sokolnik
21-06-2013, 11:40
a profil monitora icc wrzuciłeś do zarządzania kolorami w systemie ?
pytam bo nie czytałem całego wątku...
srgb w PS, w FF to co napisałem i profil monitor w systemie, te 3 rzeczy.

właśnie nie wiem czy mam wrzucony czy nie, nie umiem tego zweryfikować.
panel sterowania - zarządzanie kolorem i tu są już dla mnie schody :)

w Camera Raw ustawiam sRGB, w FF przestawiłem na 1

swider
21-06-2013, 11:41
wiedziałem że nikt nie wie o co chodzi z tymi kolorami :/ szkoda
Jeśli w PSie masz ustawioną przestrzeń roboczą jako sRGB i tagujesz (ważne!) obrabiane zdjęcia, włączone zarządzanie barwą w FF, skalibrowany i oprofilowany monitor -- wszystko powinno działać bez zarzutu.
Możesz jeszcze ew. pokombinować i w przeglądarce podać pełną ścieżkę do profilu monitora w gfx.color_management.display_profile.

Adobe RGB wyświetla się ciut inaczej w przypadku Firefoksa - FF traktuje je automatem jako sRGB i konwertuje do profilu monitora.
Nie ma sensu wrzucać do sieci zdjęć w aRGB z dwóch powodów.
Primo. 99% ludzi przeglądając internet korzysta z wąskogamutowych wyświetlaczy i ni hu hu nie zobaczą subtelnych niuansów w kolorach na zdjęciu. I tak standardem w sieci jest sRGB, nie sensu od tego standardu odbiegać. :)
Drugie primo. Większość przeglądarek niestety nie ma zaimplementowanego CMS’a.

moshica
21-06-2013, 11:49
właśnie nie wiem czy mam wrzucony czy nie, nie umiem tego zweryfikować.
panel sterowania - zarządzanie kolorem i tu są już dla mnie schody :)

w Camera Raw ustawiam sRGB, w FF przestawiłem na 1

w PS w zarządzaniu barwą - preferencje tam musisz na stałe srgb też ustawić...

sokolnik
21-06-2013, 11:49
Jeśli w PSie masz ustawioną przestrzeń roboczą jako sRGB i tagujesz (ważne!) obrabiane zdjęcia, włączone zarządzanie barwą w FF, skalibrowany i oprofilowany monitor -- wszystko powinno działać bez zarzutu.
Możesz jeszcze ew. pokombinować i w przeglądarce podać pełną ścieżkę do profilu monitora w gfx.color_management.display_profile.

działam na laptopie (nie oczekuję cudów od tego ekranu) ale w www chciałbym widzieć tak samo jak w podglądzie zdjęć pod win7.
Zapisuje zdjęcia z profilem ICC i nic. Do tego, takie zdjęcie gdy otworzę w PS to wyprane kolory. Zauważyłem że wywołany NEF w CR jest wyprany a w podglądzie bardziej kontrastowy i nasycony.
Może to wina podglądu zdjęć w win7 a nie problem w PS, ACR i przeglądarkach www?
ehhh

źródło (http://img845.imageshack.us/img845/369/r65g.jpg)

swider
21-06-2013, 11:51
Wydzieliłem osobny temat żeby nie śmiecić w dziale o puszkach.

moshica
21-06-2013, 11:52
a sprawdzałeś jak wygląda obrobiony nef zapisany w srgb z dołączonym profilem pod PS w przeglądarce typu : IrfanView, nxView, AcdSee itp ?

swider
21-06-2013, 11:59
źródło (http://img845.imageshack.us/img845/369/r65g.jpg)
Zaznacz jeszcze checkboxy „Pytaj przy otwieraniu” w obu przypadkach -- braku i niezgodności profilu. Teraz spróbuj otworzyć jakieś zdjęcie i zobacz czy wyskoczy jakiś komunikat.

sokolnik
21-06-2013, 12:10
a sprawdzałeś jak wygląda obrobiony nef zapisany w srgb z dołączonym profilem pod PS w przeglądarce typu : IrfanView, nxView, AcdSee itp ?

w IrfanView dalej tak samo jak w www - wyprane. w podglądzie win7 foto fajnie nasycone. miniatury zdjęć w folderze win7 tak samo fajnie nasycone.
Najgorzej że wyszło mi co innego z ACR :)
może zdjęcie z ACR zgadza się z www? jednak są inne wg mnie bo powoli od przyglądania się dostaje oczopląsu

moshica
21-06-2013, 12:13
czyli tak, w PS obrabiasz tam jest ok wg. Ciebie natomiast pod www oraz np. w IrfanView wyprane tak ?

sokolnik
21-06-2013, 12:13
Zaznacz jeszcze checkboxy „Pytaj przy otwieraniu” w obu przypadkach -- braku i niezgodności profilu. Teraz spróbuj otworzyć jakieś zdjęcie i zobacz czy wyskoczy jakiś komunikat.

przyt jpg i nef nie wyskakuje komunikat - nic.

czyli tak, w PS obrabiasz tam jest ok wg. Ciebie natomiast pod www oraz np. w IrfanView wyprane tak ?

wg mnie w podglądzie zdjęć w win7 są kolory bardziej nasycone.
w przeglądarkach (efekty wszędzie takie same) i camera raw efekt (na 99%) taki sam.

Bardziej podobają mi się zdjęcia z podglądu win7.

coś mam pomieszane z tymi kolorami.

moshica
21-06-2013, 12:17
wskazuje mi to brak profilu icc pod win7, musiałby być wrzucony na próbę albo srgb, albo z monitora, ale że to laptop to będzie z tym ciężko, chyba że oprofilować monitor, stworzyć profil i go dołączyć. Wiadomo to jest koszt...
Swoją drogą sam wiem że pod XP sam też nie miałem takiej jazdy jak pod Win7 ;-(

sokolnik
21-06-2013, 12:31
nie wiem, może się coś poprawiło. ślepy jestem. Później do tego wrócę. Porównuje nef, jpg w podglądzie, jpg w mozilli... idę coś zjeść.

Dzięki za pomoc - pewnie jeszcze się odezwę tutaj :)

źródło (http://img42.imageshack.us/img42/719/fqt.png)
widzi ktoś tutaj różnicę ?

moshica
21-06-2013, 12:41
Prawe okno leciutko bardziej nasycone, ale widoczne tylko w lewym górnym narożniku czyli w błękicie nieba. Różnica w zasadzie subtelna, jeśli tak masz to przyjmij że jest ok ! Problemem byłby np. wydruk wielkoformatowy, gdzie tam się już płaci za perfekcję.
Zostaw jak jest, dla mnie wyznacznikiem jest PS i ACR, wydruki z niego idą więc jest miarodajny...

sokolnik
21-06-2013, 12:44
no właśnie też mi się wydawało że po prawe zdjęcie ma lewy górny bardziej nasycony (różnica minimalna).
jednak zdjęcie z 1 postu - dalej inne kolory. Może to ten przeklęty zielony ? :)

moshica
21-06-2013, 12:49
sprawdź jak się zachowuje przy w miarę pełnej palecie barw.
choć wydaje mi się że ani na 1 ani na 2 wycinku zdjęcia nie można powiedzieć że kolory wyprane ?
Wiec co zrobiłeś ?

sokolnik
21-06-2013, 12:55
dodaję na imageshack fotkę która w podglądzie wygląda ok.
oto ona:

źródło (http://img706.imageshack.us/img706/2609/wgyx.jpg)

robię porównanie (zdjęcie w FF i obok w podglądzie win7)

źródło (http://img832.imageshack.us/img832/5906/8o2g.png)

I JAK TO WYGLĄDA NA "WASZE OKO"?

biegly
21-06-2013, 12:57
A jak zapisujesz np. save for web z zaznaczonym profilem też masz różnicę?

moshica
21-06-2013, 12:59
fotka z pod FF i z pod Win7 wyglądają identycznie ...

sokolnik
21-06-2013, 13:08
a mi się wydaję że prawa fotka bardziej (ciemna?) cienie bardziej ciemne :)

moshica
21-06-2013, 13:12
Na moje oko są takie same, niech ktoś 3 się wypowie.
Na pewno jest różnica miedzy pierwszymi dwoma a ostatnimi które teraz zamieściłeś, więc zadałem pytanie co zrobiłeś bo teraz różnic nie widzę.

swider
21-06-2013, 13:14
przyt jpg i nef nie wyskakuje komunikat - nic.
Czyli profil załączony jest poprawnie.

no właśnie też mi się wydawało że po prawe zdjęcie ma lewy górny bardziej nasycony (różnica minimalna).
jednak zdjęcie z 1 postu - dalej inne kolory. Może to ten przeklęty zielony ? :)
Podejrzewam, że winna jest strasznie paździerzasta matryca laptoka, która może nawet nie kryć przestrzeni sRGB i stąd cyrki. Żeby uzyskać zgodność przy wyświetlaniu obrazków, powinieneś korzystać z oprogramowania, które ma wbudowany CMM, a że niestety więcej aplikacji nie ma niż ma… :-?

a mi się wydaję że prawa fotka bardziej (ciemna?) cienie bardziej ciemne :)
U mnie podobnie jak u @moshica -- zdjęcia podobne.

sokolnik
21-06-2013, 13:24
Na moje oko są takie same, niech ktoś 3 się wypowie.
Na pewno jest różnica miedzy pierwszymi dwoma a ostatnimi które teraz zamieściłeś, więc zadałem pytanie co zrobiłeś bo teraz różnic nie widzę.

nie wiem co zrobiłem :) na grzebałem coś znowu znając życie :)
chyba profil warunków wyświetlania - profil WCS dla warunków wyświetlania ICC (a było sRGB)

cuda na kiju :)

moshica
21-06-2013, 13:28
cuda Panie cuda ;-)

biegly
21-06-2013, 13:32
Jak zawsze, samo się ;)

ayu
23-06-2013, 14:05
Fajnie ze to ktoś wydzielił. Ale niestety nic mi te rozważania nie pomagają i ja musze sobie sam poradzić z tym problemem. Napiszę jeszcze raz w czym rzecz.
- Win 7 , laptop oprofilowany
- w PS i LR podczas obróbki ustawiamy sobie kolorki jak chcę zapisuje w sRGB i ....
- efekt w faststone i przeglądarce - kolorki wyprane

-W PS jest ustawione sRGB
-dla systemu w zarządzaniu kolorem sRGB a pod monitor wygenerowany profil icc i przydzielony do monitora

I GDZIE JEST BŁĄD?

sokolnik jak możesz to napisz jak u ciebie jest to wszystko teraz ustawione.

z telefonu

ThomasVoland
23-06-2013, 14:12
Niestety ten temat nie ma sensu, bo porównania były robione w podglądzie systemowym w Windows 7. Windows jak to Windows, a przy okazji jego aplikacje - są do niczego. Zarządzanie kolorem leży, a że MS uważa że jest OK to inna sprawa. Raz działa, raz nie. Dodam że w Windows 8 też jest tragedia i dramat. Jak porównywać, to tylko z aplikacją, która faktycznie zarządza barwą, jak np. Photoshop.

Jeszcze napisz czy profil koloru po kalibracji zapisałeś w wersji 2 czy 4. Windows robi problemy z 4.

w IrfanView dalej tak samo jak w www - wyprane. w podglądzie win7 foto fajnie nasycone. miniatury zdjęć w folderze win7 tak samo fajnie nasycone.

Bo podgląd ci wyświetla bez zarządzania barwą, czyli można powiedzieć że rozciąga wszystko do gamutu monitora. Jak wyłączysz zarządzanie barwą w photoshopie to będzie tak wyglądało.

PS. Jaki masz monitor? wąski gamut? Wspominałeś że może jedynym rozwiązaniem będzie Eizo za 5000zł. Tam różnica po wyłączeniu zarządzania barwą będzie dużo większa, bo gamut zapewne znacznie szerszy niż w Twoim monitorze.

swider
23-06-2013, 15:30
- efekt w faststone i przeglądarce - kolorki wyprane
Bo faststone i przeglądarka z której korzystasz ma dziadowsko działający CM (o ile mają w ogóle). Pisałem wyżej -- trzeba korzystać z programów, które posiadają zaimplementowany porządny CMM, jak np. PS, LR, Bridge, Firefox (trzeba włączyć samemu i przypominam, że nie działa dla profili w wersji 4).

-dla systemu w zarządzaniu kolorem sRGB a pod monitor wygenerowany profil icc i przydzielony do monitora
Profil wyświetlania monitora ma być ustawiony ten, który wygenerował Ci program przy kalibracji. To jest Twój domyślny profil systemowy i z niego korzystaj. No chyba, że kalibrowałeś tak ot, dla żartu… ;)

Niestety, w chwili obecnej, sprawnie i w pełni działający system zarządzania kolorów na Windowsie to utopia.

moshica
25-06-2013, 08:19
To inne pytanie. Jeśli zlecę wydruki wielkoformatowe na ploter atrementowy, ustawię w PS sRGB i u siebie wszystko mi pasi pod PS, zawiozę do fotolabu, tam wczytają z osadzonym moim profilem pod PS to wszystko powinno być ok ?
Czyli dwa photoshopy z punktem odniesienia osadzonego profilu pod wydruk powinny załatwić sprawę ? Nie powinno być rozjazdu kolorów ? Wg. mnie nie...

ThomasVoland
25-06-2013, 11:27
Jeśli mowa o sytuacji w jakiej masz wczytany aktualny profil z labu w Photoshopie (Proof Colors), skalibrowany porządny monitor pod oświetlenie w jakim będzie oglądany wydruk i pod odpowiedni kontrast, oraz oczywiście przystosowane pomieszczenie, w którym obrabiasz zdjęcie (oświetlenie odpowiednie), to będzie OK. Jak któryś z punktów nie jest spełniony, to trzeba to zmienić i wtedy się zabierać za robotę. Niestety zdecydowana większość fotografów nie ma pojęcia nie tylko o tym jak ważna jest kalibracja, ale i jak istotne jest oświetlenie podczas retuszu (zresztą dotyczy to też 90% maxmodelsowych "retuszerów":)).

EDIT. Jesteś pewny, że to ma być RGB a nie CMYK? Zresztą Lepiej obrabiać w adobeRGB, wtedy masz uniwersalny plik, który możesz sobie skonwertować do jednego i do drugiego.

moshica
25-06-2013, 12:05
Masz rację, ale w renomowanym labie gdzie wołam wielkoformatowe wydruki z plotera w oprawę jako obrazy z folią UV + passpartou (nazwy labu nie podam) raz że nie chcą lub nie potrafią oprofilować swojego sprzętu a dwa przyjmują tylko w sRGB. Abym nie wymyślał rzeczy nie stworzonych to napiszę, że odbywa się to tak, że zapisuję do TIFFa swój materiał w sRGB, jadę do nich, konwertują na jpega, robią rozbiegówki i próbne wydruki, potem wizualnie poprawiam sam kolor, kontrast, nasycenie etc (czyli doszlifowuję sam wizualnie różnice).
Zabawa w ich profil, ich wczytany w mój system itd, dawał najgorsze rezultaty, nie dało się poprawnie wykonać wydruku, rozjazd w każdą stronę.
Po tej praktyce wyjedżam mega zadowolony z jakości ich prac i wydruków. Tylko jedno ale, sam muszę na ich monitorze i próbnych wydrukach przed finalnym wykonaniem wszystko poustawiać. Niestety ale taka jest rzeczywistość.

R
25-06-2013, 12:09
Zabawa w ich profil, ich wczytany w mój system itd, dawał najgorsze rezultaty, nie dało się poprawnie wykonać wydruku, rozjazd w każdą stronę.\

to znaczy ze cos bylo do... bani... albo profil, albo operator...
jesli zjecie jest poprawne i skonwertowane do PROFILU PAPIERU dla danej maszyny... to efekt koncowy musi byc idealny.

moshica
25-06-2013, 12:15
Nie mówię że nie, ale podkreślam ze tylko metoda własnego dopasowania wg. moich ustawień na ich sprzęcie + próbne wydruki (mały format) daje zadawaląjący rezultat. Dodam że to lab z dobrą kilkudziesięcioletnią tradycją a nie byle co.
Inny przykład też podam, kiedyś w katowicach na 3 maja, też zanim "dotarłem" ścieżkę o zadawaląjącej jakości, gość nie dał rady oprofilować maszyny, poprostu na zdjęciach tam gdzie były mocne przepały kolory szły w las, to tak w mega skrócie.
Konkluzja z tego taka, że nawet w renomowanych labach często jest z tym problem a w domu przy wczytaniu ich profilu i braku nieoprofilowania własnego sprzętu, to dzieją się cyrki, ale tu Ameryki nie odkryłem.
Aczkolwiek uważam że metoda wypracowana przez mnie (za zgodą i grzecznością laboranta) jest najwłaściwsza - niestety !

R
25-06-2013, 12:22
Dodam że to lab z dobrą kilkudziesięcioletnią tradycją a nie byle co.

Inny przykład też podam, kiedyś w katowicach na 3 maja, też zanim "dotarłem" ścieżkę o zadawaląjącej jakości, gość nie dał rady oprofilować maszyny, poprostu na zdjęciach tam gdzie były mocne przepały kolory szły w las, to tak w mega skrócie.
Konkluzja z tego taka, że nawet w renomowanych labach często jest z tym problem a w domu przy wczytaniu ich profilu i braku nieoprofilowanai własnego sprzętu, to dzieją się cyrki, ale tu Ameryki nie odkryłem.
Aczkolwiek uważam że metoda wypracowana przez mnie (za zgodą i grzecznością laboranta) jest najwłaściwsza - niestety !

kolego, przepraszam ale to co piszesz nijak nie trzyma sie kupy. z Twojego postu wynika ze RENOMOWANY = DO DUPY. to ze ktos labuje od 40 lat w zaden sposob nie jest wyznacznikiem tego, ze radzi sobie podstawowa rzecza jaka jest znajomosc i umiejetnosc obslugi dostepnych urzadzen.

Powtarzam, ze nie ma mozliwosci, zeby dobry papier, dobra maszyna, oryginalne nosniki i dobry (wykonany specjalnie dla tej maszyny i danego papieru) profil nie daly idealnego efektu... MUSI byc dokladnie to samo co na oprofilownaym monitorze i proofie w photoshopie. Jesli jest cos innego, to znaczy ze ktos nie ma pojecia o tym co robi... i wyglada na to, ze niestety obsluga tych "renomowanych" labow...

Moze warto zapytac, np czornego albo przejrzec watki na forum i poszukac naprawde dobrego labu a nie "wydajenamsiezejestesmysuper" labu. Moze wtedy problemy z kolorami znikna.

Nawet jesli to jest sRGB i zostanie przekonwertowane do profilu papieru... inaczej MUSI BYC przekonwertowane do profilu papieru jestli to druk inkjetowy, to kolory beda takie jak na monitorze (jesli skalibrowany). jesli drukuje sie z srgb czy adobergb czy jakiekgokolwiek profilu ogolnego, nie profilu danego papieru, to zawsze wynik koncowy bedzie loteria... chocby dlatego, ze kazdy papier ma inny kolor, inaczej oddaje swiatla, cienie i kontrasty.

tylko ze o tym mozna ksiazki pisac.

moshica
25-06-2013, 13:11
Wiem że głupot nie piszesz a konkrety.
Nie mówię że to dobre że lab ma problem ze stworzeniem profilu lub go nie praktykuje. Natomiast jeśli efekt końcowy dla mnie jest akceptowalny (banan na twarzy) dzięki mojemu zaangażowaniu w postprocessing na labie to co mogę zmieniać w tej materii ?
Zaletą dla mnie jest to że sam nie muszę się bawić w profile, i kalibrowanie kolorymetrem monitora i odkrywanie Ameryki czemu coś jest nie teges !

R
25-06-2013, 13:14
dzięki mojemu zaangażowaniu w postprocessing na labie to co mogę zmieniać w tej materii ?
Zaletą dla mnie jest to że sam nie muszę się bawić w profile, i kalibrowanie kolorymetrem monitora i odkrywanie Ameryki czemu coś jest nie teges !

mozesz to wszystko uproscic i miec jeszcze wiekszy banan na buzi. bo tak naprawde dostajesz tylko jakas mizerna namiastke tego co moglbys otrzymac robiac to porzadnie. polecam jednak glebiej zainteresowac sie tematem. wysilek wart efektu.

moshica
25-06-2013, 13:25
to proszę o propozycję dobrego labu (bezkompromisowa jakość) na terenie śląska, wydruki na ploterze atramentowym + ofoliowywanie UV (różne powierzchnie) + passpartou + oprawa jako obrazy (wiele ramek do wyboru).
Nie upieram się przy swoim labie, ale jeśli mam płacić ok 400zł za obraz własnego autorstwa to MUSZĘ mieć pewność jakości.

R
25-06-2013, 13:29
to proszę o propozycję dobrego labu (bezkompromisowa jakość) na terenie śląska, wydruki na ploterze atramentowym + ofoliowywanie UV (różne powierzchnie) + passpartou + oprawa jako obrazy (wiele ramek do wyboru).
Nie upieram się przy swoim labie, ale jeśli mam płacić ok 400zł za obraz własnego autorstwa to MUSZĘ mieć pewność jakości.

czornyj na pewno podpowie rozsadnie. zna dobre laby ktore sa w stanie to ogarnac.

ofoliowanie UV zabija to co w wydruku najpiekniejsze - papier. zainteresuj sie papierami fine-art i olej laminowanie. przy dobrej jakosci druku laminowanie w niczym nie pomoze, sam druk jest b. trwaly.

donkiszot
25-06-2013, 13:41
to proszę o propozycję dobrego labu (bezkompromisowa jakość) na terenie śląska
Polecić to nie mogę, bo nie sprawdzałem, ale dobre słowa słyszałem o: fotosilesia (http://www.fotosilesia.pl/).

Gdybyś się zdecydował być królikiem doświadczalnym ;) to daj znać co i jak, bo nadal mało jest konkretnych miejsc, w których można bez zająknięcia się zlecań wydruki.

moshica
25-06-2013, 14:06
no właśnie nie chcę nim być, bo stracić powyżej tysiaka na eksperymentach to trochę boli ;-)

donkiszot
25-06-2013, 14:30
Oj, wiem coś o tym. :)

R
25-06-2013, 14:32
przesadzacie... mozna zamowic na poczatek jakis maly format... wystarczy zeby miec pelen wglad w kolory, dzialanie profilu, jakos druku itp... a to koszt niewielki.

moshica
25-06-2013, 14:36
to jest jedyne rozsądne wyjście...

donkiszot
25-06-2013, 14:45
przesadzacie... mozna zamowic na poczatek jakis maly format... wystarczy zeby miec pelen wglad w kolory, dzialanie profilu, jakos druku itp... a to koszt niewielki.

Pod warunkiem, że trafisz za pierwszym razem. Przy dziesiątej drukarni to już nie jest tak fajnie. ;)
Na szczęście mogę tracić czas zamiast pieniądze -- na pytaniach się najczęściej kończy, bo wymagania mam niecodzienne -- ale jak sobie pomyślę o kwocie, gdybym w każdej drukarni, w której byłem wydrukował choć próbki, to wolę poprzeglądać ceny drukarek :lol:

R
25-06-2013, 14:49
jak bedziecie testowac liche laby "bo taniej", "bo renomowany", "bo sRGB starcza"... to rzeczywiscie mozecie pojsc z torbami. ale takie rzeczy mozna zalatwic "od strzala" zadajac pytanie komus kto sie na tym zna. albo inaczej... zarzadzaniebarwa.pl - 100% pewnosci i jakosci.

moshica
25-06-2013, 14:54
tylko jak przychodzisz 1 raz do labu to wszystko jest cacy, zazwyczaj po walce z profilami i straconym czasem (często kasą) na dyskusjach i eksperymencie się kończy ;-(
temat nie jest taki prosty do ugryzienia...
zanim zacząłem korzystać z obecnego w kilku stwierdziłem że to porażka...

R
25-06-2013, 14:57
temat jest bardzo prosty, ale jak sie staje na z gory obranej pozycji to rzeczywiscie wszystko sie wydaje trudne. Uderzaj do Czornego. Na pewno pomoze i zobaczysz co mozna uzyskac na dorbym papierze, dobrych materialach dobrej maszynie obslugiwanej przez ajatollaha koloru.

donkiszot
25-06-2013, 15:09
[...]zarzadzaniebarwa.pl - 100% pewnosci i jakosci.

Sprawdzałeś? ;)

R
25-06-2013, 15:11
Sprawdzałeś? ;)

tak ;)