Zobacz pełną wersję : Trasa Warszawa --> Pomorze Gdańskie
Proszę o szybką poradę: którą trasę lepiej wybrać:
do Torunia 10-tką i potem autostradą
cały czas 7-ką na Gdańsk
Dystans porównywalny. Będę jechał w sobotę. Zależy mi na tym, aby minimalizować czas spędzony w samochodzie (z powodu małych dzieci) ;)
Macie propozycję? I dlaczego akurat tą trasą? Dzięki :D
Jezdzilem zarowno jedna jak i druga trasa - 7-ka jest ok 20-30min dluzej, przy zalozeniu ze na autostradzie sie cisnie. Jesli ma to byc spokojna jazda, zdecydowanie 7-ka
Robiłem w miarę niedawno trasę Warszawa-Gdańsk, pojechałem przez Toruń a wracałem siódemką. Zdecydowanie siódemka, czas prawie taki sam a taniej i spokojniej.
O, dzięki za info. Wstępnie myślałem właśnie o 7-ce, więc chyba tak się zdecyduję :)
A mieliście problemy z zapychaniem się obwodnicy Trójmiasta? Potrzebuję dojechać do Karwi i myślałem o przejechaniu przez Rumię, ale słyszałem, że tak się czasem potrafi na parę kilometrów korek zrobić. Jak się jedzie samemu to można poczekać, ale dzieci nie zawsze są tak wyrozumiałe ;)
O, dzięki za info. Wstępnie myślałem właśnie o 7-ce, więc chyba tak się zdecyduję :)
A mieliście problemy z zapychaniem się obwodnicy Trójmiasta? Potrzebuję dojechać do Karwi i myślałem o przejechaniu przez Rumię, ale słyszałem, że tak się czasem potrafi na parę kilometrów korek zrobić. Jak się jedzie samemu to można poczekać, ale dzieci nie zawsze są tak wyrozumiałe ;)
Oczywiście zdarzają się wypadki drogowe i wtedy Obwodnica się zatyka. Warto mieć włączone CB-Radio na K. 19 i zawołać stację: Krzysztof Karwiny - to bardzo rzetelny i uczynny Człowiek, więc napewno coś doradzi.
Pozdrawiam!
W sobotę obwodnica jest ok..myślę, że 7 wystarczy i dojedziesz, 7 to newralgiczny punkt, kiedyś ulubiona trasa debili na warszawskich blachach (celowo nie piszę warszawiacy), od kiedy więcej jest patroli lotnych jest lepiej.
Proszę o szybką poradę: którą trasę lepiej wybrać:
do Torunia 10-tką i potem autostradą
cały czas 7-ką na Gdańsk
Dystans porównywalny. Będę jechał w sobotę. Zależy mi na tym, aby minimalizować czas spędzony w samochodzie (z powodu małych dzieci) ;)
Macie propozycję? I dlaczego akurat tą trasą? Dzięki :D
Hehe.. Nieźle, też wybieram się do Karwi, tyle że 30tego. :) Byłem tam 4 razy, zawsze siódemką, zawsze na wysokości Rumii w korku. Wyjeżdżam o 6:00 i średnio 5-6h jadę, a z korkami i godzinkę dłużej mi się trafiało. A z dzieciakami o bladym świcie przynajmniej mam ten spokój, że mi zaraz za Nowym Dworem usypiają.. ;) Znajoma jechała dwa razy przez Toruń, po czym ''wróciła na stare śmieci'' i jeździ siódemką.
P. S. Można by założyć wątek ''Nikoniarze na wakacjach''. :)
adolfik9501
22-06-2013, 18:15
Z tego co pamiętam to można bokiem śmignąć i wyjechać na wysokości Pucka. Kiedyś, końcem wieku tak jechałem z miejscowym kolegą, jak i busem z Gdyni. O szczegóły nie pytać, sklerozę mam. ;)
Ja nie wiem, czemu tak koledze tę 7 doradzacie. Chyba wygodniej jechać autostradą, gdzie tylko się da. Bez TIRów, wyprzedzania, uważania na kierowników, co na trzeciego grzmocą itd. Wiele lat jeździłem nad morze właśnie 7 i za każdym razem dojeżdżałem zmordowany i wypluty. Odkąd czynna jest jedynka od Torunia, a teraz też od Strykowa do Włocławka, jazda jest o wiele przyjemniejsza. Może jest ciut dalej, może ciut drożej, ale za to ile bardziej komfortowo i bezpiecznie. Tak prawdę mówiąc, to z Radomia, jadąc przez Żyrardów obwodnicą, później A2 do Strykowa, dalej A1 do Włocławka, naddaję raptem 40 km. Za to jadąc w miarę przepisowo, dojeżdżam ponad godzinę wcześniej. Z Warszawy bilans będzie podobny. Tyle samo tłuc się 7 do Nidzicy, co dojechać do Torunia, wlecieć na A1 i sobie te 200 km do Trójmiasta spokojnie jechac, jak biały człowiek.
O dziwno po otworzeniu autostrady do Gdanska, ruch na 7-demce dziwnie zmniejszyl. Dodatkowo zostalo otwartych kilka odcinkow eSki, wiec jest gdzie przycisnac w razie potrzeby
Do Torunia jedzie sie jakies 3-3,5h, szybciej sie po prostu nie da
Siódemka z Warszawy nabrała sensu właśnie od kiedy otwarta jest autostrada, wcześniej faktycznie był tam trochę dziki zachód.
Korki od obwodnicy w strone Karwi mozna ominac:
http://maps.google.pl/maps?gs_rn=17&gs_ri=psy-ab&suggest=p&cp=0&gs_id=13&xhr=t&q=karwia&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48293060,d.eWU&biw=1280&bih=832&bs=1&wrapid=tljp1372098771114024&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&sa=N&tab=wl
Dystans prawie ten sam, bardziej kreta droga ale biorac pod uwage co sie dzieje na odcinku od zjazdu z Obwodnicy do Redy (czyt. 1.5 godziny w korku) oszczedza sporo czasu. Czesto korzystam.
Ostatecznie pojechalem 7ka. DoNowego Dworu Gdanskiego bylobardzo spokojnie i pusta trasa. Potem sie zagescilo, ale i tak bylo luzno, nawet w Redzie i Rumii. Wiec dzieki za Wasze podpowedzi :)
Aby podsumować temat dodam tylko, że drogę powrotną jechałem w niedzielę też 7-ką i było już bardzo niemiło. Oprócz tego, że ciasno, to jeszcze dużo nieodpowiedzialnych ludzi na drodze.
Niedziela, piątek - to normalne na tej trasie cieżki ruch (w jedna lub w drugą stronę).