PDA

Zobacz pełną wersję : D3000 i obiektywy manualne

akow
20-06-2013, 15:34
Jak w temacie posiadam d3000 i chciałem popróbować z obiektywami manualnymi różnej maści do nikona. Kupiłem nawet takie cudo - Sigma 80-200/3.5-4 ale nie chce to współpracować z moim body. Nie otwiera przesłony i nie wiem czy wynika to z tego że obiektyw jest uszkodzony czy po prostu d3000 nie będzie w żaden sposób działał z manualnymi obiektywami.
Spodziewałem się, że jak założę manuala do tego body to będzie się to jedynie wiązało z takimi niedogodnościami że wszelkie parametry będę ustawiał na obiektywie (przesłona, focus, ogniskowa) ale zasadniczo body będzie śmigało. Niestety po założeniu tej Sigmy jak już pisałem przesłona nie otwiera się mimo że w samym body języczek od przesłony unosi się przy pstrykaniu przy zdjętym obiektywie i w samym obiektywie przesuwając ten dzyndzel przesłona się otwiera. I tu zastanawiam się czy stare manuale mają inaczej skonstruowany bagnet?
Proszę o podpowiedź.

GonzoG
20-06-2013, 16:12
D3000 w pełni pracuje tylko z obiektywami z elektroniką (stykami). Przy obiektywach bez elektroniki nie ma pomiaru światła.
A co do samych obiektywów - każdy do nikona powinien poprawnie pracować. Jak przesłona się nie otwiera, to znaczy, że coś jest nie tak z obiektywem.

puciek
20-06-2013, 19:06
Przy obiektywach bez elektroniki nie ma pomiaru światła.
W pewnym stopniu ma. W odróżnieniu od D80/D90 wszystkie lustrzanki amatorskie taki pomiar mają. Opisywałem to już kilka razy na forum

akow
21-06-2013, 09:27
Oczywistym było dla mnie, że jak kupuję szkło do d3000 i szkło jest bez styków to wszystko ustawiam manualnie, ale jak się domyślam i GonzoG mnie potwierdza w przekonaniu całość powinna współpracować.
Dzięki Panowie za pomoc. Szkło do zwrotu :( a takie fajne...