Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dojrzewanie chleba
witam i zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/14/wr4x.jpg/)
pozdrawiam wszystkich znajomych, nadal żyję i robię zdjęcia, choć tutaj z pewnych względów ich nie wystawiam
dominikpl72
20-06-2013, 09:03
Pięknie wyważony kadr.
Odwzajemniamy pozdrowienia :)
sokolnik
20-06-2013, 09:07
hmm a na FB wrzucasz :)
świetne zdjęcie
świetne zdjęcie
tak :) miedzy innymi
Bardzo świeży chleb.
Nie ma się do czego czepić, wszystko ładnie, naturalnie i kolorowo.
No może poza tymi małymi garbkami (krzakami) po lewej stronie, ja bym je usunął :)
Pozdrawiam Mirek
Bartekkw
20-06-2013, 09:50
Witaj. Dawno Cię tutaj nie było. A fot zacny - dobry kadr, światło i kolor. Podoba się
Bardzo fajne Janku:), ładny kadr i światełko
Bardzo świeży chleb.
Nie ma się do czego czepić....
....No może poza tymi małymi garbkami (krzakami) po lewej stronie, ja bym je usunął :)
Pozdrawiam Mirek
Witaj, nigdy nie byłem i nadal nie jestem zwolennikiem upiększania natury na siłę, te małe garbki tam były , są elementem tego wycinka krajobrazu, nie zaburzają kompozycji, mz. nie mają też wpływu na estetykę kadru.
Gdybyś mi napisał np. o wystemplowaniu jakiegoś słupa, to na pewno bym się z Tobą zgodził.
Dziękuję za odwiedziny i komentarz, pozdrawiam :)
(...) choć tutaj z pewnych względów ich nie wystawiam
... szkoda, bo milo jest popatrzec na Twoje zdjecia
... szkoda, bo milo jest popatrzec na Twoje zdjecia
jeżeli wystawiając zdjęcia słyszy się od "PRZYJAZNYCH CI LUDZI" o TWA, którzy jednoznacznie Ci sugerują ze dobrą opinię o wystawionej pracy zawdzięczasz tylko kolegom , to wybacz - a na moje foty zawsze zapraszam do galerii, są tam takie które moim zdaniem zasługują na ich pokazanie , choćby było tylko zdjęciami turystycznymi
Pablo 77
20-06-2013, 11:31
Fajnie było Janku wspólnie podeptać kłosy :)
Klon bardzo dobrze znany i także w Twoim wydaniu bardzo dobrze się prezentuje:)
To miejsce w którym często bywam,także i tam robię zdjęcia makro :)
D-600 daje radę,ale bez odpowiedniego operatora nie byłoby tak dobrze :)
Dzisiaj zwiedzamy dalej moje tereny a zaczniemy od wierzb (http://imageshack.us/a/img17/4384/ni0y.jpg) poprzez wiatrak w Ankamatach i skończymy pod Dzierzgoniem na naszych małych Morawach :)
Ech panowie, zazdraszczam!!!
A zdjecie bardzo fajne, szkoda, ze na niebie nic nie zagralo, ale sama podloga robi to zdjecie, ladne swiatlo "tanczace" po klosach.
Pablo 77
20-06-2013, 11:59
Ech panowie, zazdraszczam!!!
A zdjecie bardzo fajne, szkoda, ze na niebie nic nie zagralo, ale sama podloga robi to zdjecie, ladne swiatlo "tanczace" po klosach.
Janek był tak zafascynowany nowym korpusem,że nie patrzył na niebo :)
Może dzisiaj będzie lepiej,jakaś burza by się przydała :)
Zawsze chętnie zerkałem na Twoje prace ,szkoda że ostatnio nie były publikowane tu na forum ,czasem wchodzę na stronę i podziwiam nowe kadry :)
Janek był tak zafascynowany nowym korpusem,że nie patrzył na niebo :)
Mocno mnie przekonuje do tej puszki, wlasnie bawie sie tym RAWem ktory tu ogladamy, elastyczne paskudztwo!
Adam Majchrzak
20-06-2013, 16:48
... nie jestem zwolennikiem upiększania natury na siłę ...
I to jest sekret, o którym wielu zapomina...
Podoba mi się miękkość tej foty, drzewo bardzo ładnie oświetlone, w dobrym miejscu się ustawiłeś Autorze ;)
Pozdrawiam! =]
tadzio89
20-06-2013, 17:20
swietne, b. przyjemnie sie oglada.
jarekf34
20-06-2013, 18:27
Podoba mi się miękkość tej foty
To jest pierwsze co przykuło moją uwagę, bardzo mi się podoba ten zabieg :)
Całościowo na duży plus.
maniak666
20-06-2013, 18:35
No witaj Janku na starych, własciwych smieciach;-) Nadzieję tylko mam, ze nie był to jednorazowy wybryk:smile:
Ludziska zawsze gadali i gadac beda, wiec chyba nie warto kompletnie sie tym przejmowac, robic swoje i dzyielic sie tutaj z nami. Wiecej jest tych co chca ogladac a nie plesc glupoty.
Fajna odslona znanej miejscowki, i owa miekkosc, o ktorej juz tu wspomniano-zachwyca.
Moge chyba wypowiedziec sie w imieniu wiekszosci-CZEKAMY NA WIECEJ.
jarekf34
20-06-2013, 18:43
Moge chyba wypowiedziec sie w imieniu wiekszosci-CZEKAMY NA WIECEJ.
Ja też jestem z tej większości :)
CZEKAMY...
Fotka zacna i to nawet bardzo zacna. I nie ma się co przejmować ludzkim gadaniem tylko pokazywać, chwalić się i cieszyć oczy innych.
Nikonozaur
20-06-2013, 21:13
No witaj Janku na starych, własciwych smieciach;-) Nadzieję tylko mam, ze nie był to jednorazowy wybryk:smile:
Ludziska zawsze gadali i gadac beda, wiec chyba nie warto kompletnie sie tym przejmowac, robic swoje i dzyielic sie tutaj z nami. Wiecej jest tych co chca ogladac a nie plesc glupoty. [...] CZEKAMY NA WIECEJ.
Zdecydowanie godzę się ze słowami Andrzeja. Może ewentualnie podkreśliłbym te "głupoty". ;)
O focie już Ci mówiłem - jest w dechę.
tbogdanowicz
20-06-2013, 21:52
Dobrze że ja mieszkam daleko od Gdańska i nigdy Cię nawet nie spotkałem, także do TWA nie należę i spokojnie mogę napisać że bardzo lubię Twoje zdjęcia i szkoda byś ich nam nie pokazywał. To tyle ogólnie o Twoich zdjęciach.
Co do tego, konkretnie, to dla mnie odrobinę za zółte końcówki kłosów. Może tak było, ale odbieram jakbyś za bardzo nasycił ten kolor. Reszta bardzo przyjemna i ogólnie odbieram zdjęcie bardzo pozytywnie. Pokaż coś więcej z wiosennych/wczesnoletnich kadrów.
ostrytux
20-06-2013, 22:42
Witam Brata Jana :) dawno nie gościłeś!
Ja tradycyjnie powiem to co już od dawna wiesz ;) nie ważne gdzie i co wstawiasz (z całym szacunkiem dla użytkowników forum nikona)
ważne byś czerpał radość z tego co robisz by każde poczynione zdjęcie niosło ze sobą masę wspomnieni i różnorakich przeżyć.
Natomiast co do fotografii – poprawna czysta praca, kadr klasyczny, światło opanowane, niebo jakie jest każdy widzi.
Fajne jest to że zostawiasz exif-a, można wiele z niego się dowiedzieć a każdy początkujący może sporo się nauczyć :)
I tu mogłaby się nasunąć dość proste pytanie, w jakim celu w takich okolicznościach przyrody przysłona f/22 i czas 6sekund?
Pytanie może wynikać z prostego powodu, otóż każdy obiektyw po przymknięciu powyżej f/8-11 traci bardzo na jakości obrazu do tego dochodzi dyfrakcja, a jakość obrazu spada drastycznie, niemal dwukrotnie.
Przykład dla Nikkora 12-24:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/4427_roz_centr-2.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/4427_roz_centr.jpg)
.......I tu mogłaby się nasunąć dość proste pytanie, w jakim celu w takich okolicznościach przyrody przysłona f/22 i czas 6sekund?
Pytanie może wynikać z prostego powodu, otóż każdy obiektyw po przymknięciu powyżej f/8-11 traci bardzo na jakości obrazu do tego dochodzi dyfrakcja, a jakość obrazu spada drastycznie, niemal dwukrotnie.
odpowiedz jest bardzo prosta , nie mam big stopera, a dwa filtry - szary ND 0.9 oraz połówka ND 0.9 i ISO 100 przy ilości światła jakie było w tym momencie (słonce już się chowało za horyzont) nie pozwalało uzyskać takiego czasu który posłużył mi do lekkiego "poruszenia" kłosów, a taki efekt osiągnąłem bo o to mi chodziło, stąd przymkniecie do F22, i osiągnięcie czasu 6 sek. Jak widać i matryca i szkło, poradziły sobie bdb
ostrytux
20-06-2013, 23:30
... nie pozwalało uzyskać takiego czasu który posłużył mi do lekkiego "poruszenia" kłosów, a taki efekt osiągnąłem bo o to mi chodziło, stąd przymkniecie do F22, i osiągnięcie czasu 6 sek...
Jeśli efektem miało-być poruszenie kłosów to rozumiem powód zastosowania f/22 :) niemniej jak bym wolał te kłosy ostro :) ale to rzecz gustu ;)
irek6311
20-06-2013, 23:45
Piękny kadr i obróbka :D
szkoda że tak mało wystawiasz na Forum .
Z niedowierzaniem czytałem pana post. Myślałem ze takie rzeczy zdarzają się wyłącznie wśród ,,młodych wilków" którzy oczekują namaszczenia na ,,wielkich twórców" a nie doczekawszy się oskarżają wszystkich o TWA. Panie Janie, dzisiaj każdy może być ,,twórcą artystą " bez warsztatu a nieliczni rzemieślnikami artystami a pan nim jest. :)
Panie Janie - wiele zdrówka, wspaniałych kadrów na Forum :). W brew pozorom na tym Forum jest wielu normalnych ludzi których pańska fotografia cieszy, uczy i inspiruje. Proszę więc zamieszczać zdjęcia dla nas - a oszołomami się nie przejmować - chociaż wiem że to trudno :)
serdecznie pozdrawiam :)
Miło "Cię" znów widzieć/oglądać. Jak zwykle w dobrej formie.
Żeby się do czegoś przyczepić.... dolne partie zboża w cieniu troszkę za mocno wpadają w niebieski. ;-)
Widziałem na FB, robi wrażenie ten Fot ;)
jacekz40
25-06-2013, 18:10
świetne zdjęcie
Echhh chłopy chłopy takie stare a jak dzieci, bawią się w FB ;) To nie portal dla prawdziwych fotografów, tu jest miejsce Janka i jego zdjęć :) Gdzie Ty się Janku podziewasz? Gdzie Ci będzie lepiej jak nie na takich portalach jak Nikoniarze? :-D
Mam nadzieję, że wróciłeś na dobre i będziesz regularnie wrzucał swoje fotki. Masz co pokazywać ludziom, ja tam zawsze Twoje foty oglądam z prawdziwą przyjemnością :)
Pozdrowionka i na Chałupy coś trzeba zaplanować, zabieramy Cię po drodze ;) Także szykuj się, bo nie znasz dnia ani godziny :mrgreen: a godzina musi być bardzo wczesna...