PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zamek Lubovniański

wolnyslimak
19-06-2013, 22:36
Zamek w Starej Lubovni na Słowacji. Niegdyś polska warownia, w której trzymano klejnoty koronne. Zdjęcie wykonałem na Wysokiej, najwyższym szczycie Pienin. Widok z góry jest imponujący, jednak byłby o niebo lepszy gdyby nie jedno mocno przeszkadzające drzewo. Ciekawe czy jest możliwa petycja do PPN o wycinkę tego jednego drzewka, które drastycznie wchodzi w kadr?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/9350/f3fn.jpg)

basket
20-06-2013, 01:07
Cóż. Pięknie jest, bardzo pięknie. Te czarne kropki na dole do usunięcia. Pewnie to ptaki, ale wyszły tak ostro i czarno, że bardzo odwracają uwagę.

moshica
20-06-2013, 08:25
niezła wieloplanowość ! podoba się ...

wolnyslimak
20-06-2013, 08:55
Cóż. Pięknie jest, bardzo pięknie. Te czarne kropki na dole do usunięcia. Pewnie to ptaki, ale wyszły tak ostro i czarno, że bardzo odwracają uwagę.

Dziękuję. Nawet już miałem stemplować te ptaki ale jakoś szkoda mi się ich zrobiło:) Zaczęły mi pasować klimatem do zamku ale rzeczywiście mogą nieco drażnić, bo wyglądają prawie jak syfy na matrycy.

Badyl81
20-06-2013, 08:58
Dziękuję. Nawet już miałem stemplować te ptaki ale jakoś szkoda mi się ich zrobiło:) Zaczęły mi pasować klimatem do zamku ale rzeczywiście mogą nieco drażnić, bo wyglądają prawie jak syfy na matrycy.

Olej.

Olej te ptaki :) Zdjęcie piękne. Najfajniejsze zdjęcie z tym zamkiem jakie widziałem.

nimnull
20-06-2013, 09:42
Pierwszy raz oglądałem wczoraj późnym wieczorem, zastanawiałem się czy muchy nie narobiły mi na monitor:)
Jak dla mnie trochę za mało zamku w zdjęciu, ale z wysokiej ciężko go chyba uchwycić.
Pozdrawiam Mirek

creep
24-06-2013, 22:26
Fajny kadr. Pewnie zamachnąłbym się ze stemplem... nawet nie na ptaki a na słupy.
LD dziwnie ciemny.

ostrytux
24-06-2013, 23:27
Miejscówkę znam i bardzo cenię.
Osobiście zbliżyłbym tytułowy zamek nieco bliżej mocnego punktu, zarazem kadrując tak by pozbyć się nieco nieba.

Co do drzewa, to w Sudetach zostały zapuszczone dziesiątki wspaniałych widokowo miejscówek, wszyscy mają to w du....,
nadleśnictwo, leśne dziadki z pttk-u, gminy, władze parków ... ehhhhh szkoda gadać!

bajcy
25-06-2013, 08:42
Zdjęcie przednie;) kurde tyle razy przejeżdzam tamtedy i zawsze sie zastanawiałem gdzie jest droga żeby popatrzeć na ten zamek z góry:) wiec teraz moje pytanie, gdzie ona jest?:)

wolnyslimak
25-06-2013, 18:22
Miejscówkę znam i bardzo cenię.
Osobiście zbliżyłbym tytułowy zamek nieco bliżej mocnego punktu, zarazem kadrując tak by pozbyć się nieco nieba.

Co do drzewa, to w Sudetach zostały zapuszczone dziesiątki wspaniałych widokowo miejscówek, wszyscy mają to w du....,
nadleśnictwo, leśne dziadki z pttk-u, gminy, władze parków ... ehhhhh szkoda gadać!

Co do kadru to też się zastanawiałem nad cięciem nieba w celu lepszego umiejscowienia zamku. Jednak jakoś mi brakowało ciepła kolorów i przestrzeni nad górami. Jednak dziękuję za uwagę.

Jesteś jedynym, który odpowiedział na pytanie o drzewo i zasłanianie widoku. Naprawdę próbowałeś juz kiedys interweniować w sprawie poprawy widoków? Ja się zacząłem nad tym mocno zastanawiać. Rozumiem jak to jest cały las, bądź grupa drzew. Zazwyczaj są to ścisłe parki przyrody ale JEDNO drzewo, bądź kilka krzaków? Kurcze to naprawdę nie zrobi różnicy a może poprawić turystykę w danym rejonie. Kierownictwo parków, bądź nadleśnictwa powinny się zająć takimi przypadkami. Ile jest łąk, szczytów w Beskidach, które zarastają bo nie ma np. wypasu owiec.

Zdjęcie przednie;) kurde tyle razy przejeżdzam tamtedy i zawsze sie zastanawiałem gdzie jest droga żeby popatrzeć na ten zamek z góry:) wiec teraz moje pytanie, gdzie ona jest?:)

Sądzę, że jest kilka możliwości, kilka szczytów z których możesz oglądać ten zamek. Tutaj jest to Wysoka w Pieninach Małych.

Fajny kadr. Pewnie zamachnąłbym się ze stemplem... nawet nie na ptaki a na słupy.
LD dziwnie ciemny.

Jak na moje umiejętności edycji oraz złożoność tych słupów i lin to wiem, że źle by to wyszło. Lewy Dół ciemny gdyż znajdował sie jeszcze w głębokim cieniu. Wolałem zostawić większe kontrasty.

Nikonozaur
25-06-2013, 19:31
[...] Osobiście zbliżyłbym tytułowy zamek nieco bliżej mocnego punktu, zarazem kadrując tak by pozbyć się nieco nieba. [...]
Dokładnie to samo pomyślałem patrząc na tę fotę, uważam, że taki zabieg wyszedłby wszystkim na dobre.