Zobacz pełną wersję : D300 - nieprzyjemne piszczenie podczas wyłączania
incognitus
19-06-2013, 18:13
Witam,
nabyłem dzisiaj używane body D300, podczas testowania go przed zakupem nie zauważyłem niczego niepokojącego i kupiłem sprzęt. Jednak jak na spokojnie w ciszy w domu ponownie zacząłem sprawdzać aparat zaniepokoiło mnie nieprzyjemne piszczenie, może jakieś tarcie w momencie gdy wyłączam aparat. Dotyczy to stanu zarówno z podpiętym obiektywem jak i bez niego. To piszczenie trwa około 0,5 - 1 sekundy od momentu przełączenia włącznika na pozycję off. Co to może być? Czy może to jest normalne?
Devilish_Chaos
19-06-2013, 18:21
normalne. to czyszczenie matrycy
Witam,
nabyłem dzisiaj używane body D300, podczas testowania go przed zakupem nie zauważyłem niczego niepokojącego i kupiłem sprzęt. Jednak jak na spokojnie w ciszy w domu ponownie zacząłem sprawdzać aparat zaniepokoiło mnie nieprzyjemne piszczenie, może jakieś tarcie w momencie gdy wyłączam aparat. Dotyczy to stanu zarówno z podpiętym obiektywem jak i bez niego. To piszczenie trwa około 0,5 - 1 sekundy od momentu przełączenia włącznika na pozycję off. Co to może być? Czy może to jest normalne?
Sprawdź czy masz włączone czyszczenie matrycy podczas wyłączanie, jeśli tak wyłącz czyszczenie matrycy i próbuj wyłączyć aparat, nie powinno nic piszczeć.
Ten dźwięk to czyszczenie matrycy, druga sprawa to masz dobry słuch.
Kolega wyżej był szybszy, tzn. edytował wcześniejszą wypowiedź.
incognitus
19-06-2013, 18:26
Miałem nadzieję, że właśnie taką odpowiedź otrzymam... Dziękuję :)
Czyszczenie wyłączone i już nic nie piszczy :)
Archibald6803
21-06-2013, 22:39
No to jak już wiesz co tak piszczy to teraz WŁĄCZ to czyszczenie na stałe ; pomaga.
DaroD300S
26-06-2013, 07:59
Mam D300s od roku. Akurat gdy skończyła się gwarancja też "usłyszałem" takie dziwne piszczenie (wcześniej go nie było). Po rozmowie pan z serwisu poradził aby wyłączyć czyszczenie i przesłać do nich aparat. Jest to ewidentnie uszkodzenie mechanizmu czyszczenia. Po sezonie pewnie to zrobię
incognitus
26-06-2013, 21:27
A no właśnie, po radach panów kolegów wyżej łatwo udało mi się ustalić, że u mnie to piszczenie to właśnie czyszczenie matrycy. Jednak zdziwił mnie komentarz, że mam dobry słuch skoro to słyszę... u mnie to piszczy prawie tak, że głuchy by usłyszał... i wolę tego na razie nie ruszać, bo nie wiem czym to grozi, a nie jest to przecież niezbędne do używania aparatu...
hostman22
27-06-2013, 00:35
średnio to coś daje. Dźwięk jest krótki (w nocy dobrze słyszalny), ale nie jakoś przesadnie głośny
Rafał_Sz
27-06-2013, 07:47
A no właśnie, po radach panów kolegów wyżej łatwo udało mi się ustalić, że u mnie to piszczenie to właśnie czyszczenie matrycy. Jednak zdziwił mnie komentarz, że mam dobry słuch skoro to słyszę... u mnie to piszczy prawie tak, że głuchy by usłyszał... i wolę tego na razie nie ruszać, bo nie wiem czym to grozi, a nie jest to przecież niezbędne do używania aparatu...
Zrobili to po to, żeby tego używać. Nic się puszce nie stanie.
incognitus
27-06-2013, 12:13
Nawet jeśli mechanizm czyszczenia jest uszkodzony?
Coś mi się wydaje, że każde D300 "piszczy" podczas czyszczenia matrycy. Moje również, a przed chwilą z ciekawości sprawdzałem egzemplarz kolegi, który również "piszczy". Wątpię w to abyśmy wszyscy mieli zepsuty mechanizm czyszczenia lustra ;-). incognitus, daj sobie z tym spokój ;-).
piszczy bo ma piszczeć ;-)
a jak się n ie podoba to można wyłączyć
Rafał_Sz
27-06-2013, 17:58
Nawet jeśli mechanizm czyszczenia jest uszkodzony?Uszkodzony? Jakby nie piszczało, to byłby problem. Ja to piszczenie słyszę zarówno w D300, jak i w D7000. I to bardzo wyraźnie.
incognitus
27-06-2013, 19:55
No dobra, czyli wychodzi na to, że to tylko moje przewrażliwienie, skoro ma piszczeć niech piszczy. Dzięki panowie ;)
Luzik, u mnie również piszczy.
Wojteksw
27-06-2013, 21:21
Ale macie problemy, ma piszczeć i tak ma być.
Archibald6803
27-06-2013, 21:56
Ale macie problemy, ma piszczeć i tak ma być.
Tak jest ! panie kapralu ...... ;-)
Wojteksw
28-06-2013, 15:08
Słusznie, o tym piszczeniu były całe wypracowania, temat pojawiał się co jakiś czas. Tak samo jest z obiektywami z VR, wielu myśli o awarii sprzętu, jak słyszy mechanizm stabilizacji.
incognitus
28-06-2013, 17:52
Słusznie, o tym piszczeniu były całe wypracowania, temat pojawiał się co jakiś czas. Tak samo jest z obiektywami z VR, wielu myśli o awarii sprzętu, jak słyszy mechanizm stabilizacji.
No tak... Ja się spotkałem również z opiniami, że Tamrony z VC są uszkodzone, bo obraz "skacze", a to też przecież normalne działanie redukcji :)