Zobacz pełną wersję : Wstęp do obróbki RAW
Jeszcze nigdy nie wywoływałem RAWów i pora zacząć. Pora zmierzyć się z tym wyzwaniem :)
Na początek pytanie, jakie dodatkowe możliwości obróbki daje mi RAW w porównaniu do Picasy (z google.com), której teraz używam. Używam jej do wyostrzania, przycinania, prostowania, ocieplania kolorów i zmniejszania nasycenia barw. Chyba tyle.
Z tego co czytałem podczas wołania RAWa można zmienić WB i skorygować ekspozycję? Czy to prawda bo trochę trudno mi uwierzyć szczególnie w to drugie. Wiem, że teoretycznie każde zdjęcie ma aż 7 poprawnych ekspozycji, ale czy te wszystkie informacje są w tym pliku i można manipulować +/- 5 EV ?
Proszę o podanie jakiegoś darmowego programu na początek (tylko nie wersję Trial) i napisanie kilku słów jak zacząć, właśnie szczególnie intersuje mnie WB (jest jakiś suwak z temperaturą barwową, byłoby super) oraz właśnie korekta ekspozycji.
Pozdrawiam (nomen omen) gorąco :)
Skoro masz Nikona, to sprawdź ViewNX - do takiej podstawowej obróbki wystarczy.
Raw Therapee jest darmowy. I działa :) A WB w wołarkach faktycznie można sobie dowolnie zmieniać, jest ten suwaczek ze skalą temperatury i sa gotowe presety do wybrania, hulaj dusza :)
mirekkania
19-06-2013, 20:04
Obejrzyj sobie po kolei http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/68-wolanie-rawow-podstawy-czyli-szkolka-55279/#post733441
To co pokazane w filmach możesz odnieść do każdego programu do RAWów
Kilka tygodni temu też zdecydowałem się na taki manewr, tzn przeszedłem na NEF'y. Posiadając View NX2, możesz sobie korygować ekspozycję i WB - szczególnie fajną opcją jest "Use Gray Point": wskazujesz pipetą próbkę (najlepiej 18% szarości) gdzieś z obszaru zdjęcia i wtedy WB koryguje się rewelacyjnie. Jestem bardzo zadowolony z możliwości tego softu: wyciąganie cieni, szczegółów z cieni, prostowanie, przekadrowywanie, poprawianie ostrości, światła i kontrastu. Dla mnie BOMBA! W każdym bądź razie, dużo więcej czasu potrzeba na obróbkę ale za to efekty są bardzo zadowalające. Z jpg'a już nie poprawisz tak błędów jak z NEF'a. Ale bez mocnego kompa to do takiej zabawy nie podchodź, bo chociażby sama konwersja jednego NEFa do JPGa trwa ok 50sek czyli 100 zdjęć to 1h40min
cezary-k
25-06-2013, 17:37
...Dla mnie BOMBA! W każdym bądź razie, dużo więcej czasu potrzeba na obróbkę ale za to efekty są bardzo zadowalające. ...
"bardzo zadowalające" - jak to należy rozumieć? Ja się zgubiłem ;)
Żartujesz, prawda?
Czego nie rozumiesz kolego? To jest prosty soft do obróbki zgrubnej której możliwości Ci opisałem. Jeśli chcesz więcej wyciskać ze zdjęć (np. malowanie nieba, trawy, oczu, itp.), to kup LR albo Photoshopa
Polecam pobrać sobie Capture One 6 - zwłaszcza, że teraz za damo ;)
Cytat kolegi dżejmsa ;):
Digital Camera World (issue 140) are offering version 6 of this photo editing software for free. The write up mentions it produces some of the sharpest RAW conversions and some extremely efficient exposure, dynamic range and colour correction tools.
the instructions in the issue are:
access www.phaseone.com/dcm
click add to cart
checkout
create an account - note your address isn't needed
add voucher code DCM2013
click confirm voucher
click next
click save & next
click process this order
then click on the link to download the software (make sure you choose version 6 as version 7 has just been released
only one download per "reader" although it didn't ask me for a subscription or anything that identified me as a reader.
Mam takie jedno pytanie techniczne:
Jeśli zdjęcie jest niedoświetlone, to lepiej podkręcać światło poprzez zmianę ekspozycji na +, czy suwakiem Brightness?
Czym technicznie różnią się od siebie te parametry?
zbyszekD7000
26-06-2013, 18:09
Kilka tygodni temu też zdecydowałem się na taki manewr, tzn przeszedłem na NEF'y. Posiadając View NX2, możesz sobie korygować ekspozycję i WB - szczególnie fajną opcją jest "Use Gray Point": wskazujesz pipetą próbkę (najlepiej 18% szarości) gdzieś z obszaru zdjęcia i wtedy WB koryguje się rewelacyjnie. Jestem bardzo zadowolony z możliwości tego softu: wyciąganie cieni, szczegółów z cieni, prostowanie, przekadrowywanie, poprawianie ostrości, światła i kontrastu. Dla mnie BOMBA! W każdym bądź razie, dużo więcej czasu potrzeba na obróbkę ale za to efekty są bardzo zadowalające. Z jpg'a już nie poprawisz tak błędów jak z NEF'a. Ale bez mocnego kompa to do takiej zabawy nie podchodź, bo chociażby sama konwersja jednego NEFa do JPGa trwa ok 50sek czyli 100 zdjęć to 1h40min
A gdzie to w VNX masz pipetkę do szarości ?
Tak jak już napisałem: opcja White Balance i z pola kombi wybierasz ostatnia pozycję: Use Gray Point
Wtedy uaktywnia Ci się zamiast kursora pipeta - a możesz ją ustawić jako: Point sample, 3x3 average lub 5x5 average (czyli tylko pojedynczy punkt, średnia z 3x3 lub 5x5)