Zobacz pełną wersję : tokina 11-16 i ostrość po bokach
lothar345
19-06-2013, 06:19
Witam,
Czy któryś z posiadaczy ww szkła mógłby gdzieś wystawić do obejrzenia kilka pełnowymiarowych zdjęć robionych tym obiektywem ze skrajnych ogniskowych i f2.8 i 5.6? Chodzi o to aby ocenić ostrość w całym kadrze.
Oglądałem kilka egzemplarzy i w każdym aby otrzymać ostre boki trzeba było przymknąć przesłonę do co najmniej 5.6
Wydawało mi się, że sens istnienia UWA o f2.8 jest taki że wystarczy przymknąć przesłonę o 1 działkę i mamy już ostre boki. Z moich obserwacji wynika że przymykać trzeba znacznie bardziej co według mnie podważa sens użytkowania tak jasnych obiektywów do zdjęć krajobrazowych/budynków itp.
Jakie są Wasze opinie? Miałem pecha i trafiałem na słabe sztuki?
Każda Tokina 11-16 tak ma. Przejrzyj sobie testy na optycznych, czy DxO.
A co do nieostrych boków - to im szerszy obiektyw, tym o to ciężej.
adrianek32
19-06-2013, 17:01
masz stara tokine? http://www.optyczne.pl/137.4-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_116_PRO_DX_AF_11-16_mm_f_2.8_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html niedlugo powinien byc test nowej, ciekawe jak wypadnie
masz stara tokine? http://www.optyczne.pl/137.4-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_116_PRO_DX_AF_11-16_mm_f_2.8_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html niedlugo powinien byc test nowej, ciekawe jak wypadnie
Zgodnie z tym co piszą o nowej, to tak samo, tylko z silnikiem. Tokina jeszcze twierdzi, że soczewki mają nowe powłoki. Poza tym jest to identyczna konstrukcja.
adrianek32
19-06-2013, 21:52
aha to pewnie optycznie bedzie taka sama moze jedynie pod swiatlo bedzie lepiej pracowala :) cena teraz tez dobra nowej tokiny
adrianek32
21-06-2013, 21:57
a jaki filtr byscie polecili do tej tokiny? jedni widzialem polecaja dobrego polara inni szary połówkowy
adrianek32
25-06-2013, 21:59
ktos sie wypowie?
a jaki filtr byscie polecili do tej tokiny? jedni widzialem polecaja dobrego polara inni szary połówkowy
A taki jak pasuje do sytuacji...
Raz to będzie polar (ale trzeba znać ograniczenia polarów przy UWA)
raz to będzie połówkowy szary, ale nie nakręcany, tylko HiTech 100mm (system Cokin Z-Pro)
jeszcze innym razem GND (szary gradient)
a przydają się jeszcze połówkowe niebieskie i pomarańczowe.
A dlaczego nie nakręcane połówki - bo jesteś wtedy ograniczony do podziału w połowie kadru.
adrianek32
25-06-2013, 22:53
wiem na jakiej zasadzie dziala polowkowy szary, polar znow troche winietuje :/
wiem na jakiej zasadzie dziala polowkowy szary, polar znow troche winietuje :/
Polar nie winietuje, jeśli kupi się odpowiedni. Zwykłe polary winietują, ale to wynika z ich konstrukcji i tego, że przepuszczają mniej światła padającego pod dużymi kątami, niż padającego prostopadle do filtra.
A drugą sprawą przy polarze jest to, że przy UWA łapiesz obszar, w którym światło jest w różnym stopniu spolaryzowane, więc są obszary w których odcina więcej, a w innych mniej światła.