Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Anka
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/2364/gves.jpg)
wszelka krytyka mile widziana
Moim zdaniem ramka jest tragiczna a zdjęcie nieostre...
sruba dzięki za twoja opinię
Moim zdaniem ramka jest tragiczna a zdjęcie nieostre...
ale czy portret w takiej miekkiej tonacji jest do przyjęcia ?
Pytanie czy ta "miękka" tonacja to efekt postprocesu (wtedy to kwestia gustu) i zamierzonego działania autora, czy też jest to wynik długiego czasu/poruszenia aparatem lub nietrafienia z ostrością... oczywiście mała głębia ostrości na portrecie jest nawet pożądana, gdyż "wycina" obiekt główny/modela z tła... ale najważniejsze w portrecie są oczy i przynajmniej one powinny być ostre...
Dexter88
18-06-2013, 23:13
Gdyby AF sobie nie poleciał, a autor darował ramkę to fotka by była niezła.
Trafne spostrzeżenia panowie, oko was nie zawodzi. Jest to jedna z pierwszych fot robiona heliosem 44. Przy pełnej dziurze nie łapie ostrości i stąd jej brak. Ta miękkość na focie wyszła trochę mimochodem. Pewnie czeka mnie zakup opisywanej i wychwalanej wszędzie 35-tki. I będzie spokój z trafianiem z ostrością tam gdzie trzeba.
Co do ramki:
1. wywalić całą ?
2. zostawić białą ?
3. użyć innej ?
Robson_zg
18-06-2013, 23:50
wywalić całą !!
Gdyby AF sobie nie poleciał, a autor darował ramkę to fotka by była niezła.
niezła? a jaki wysiłek trzeba włożyć w wykonanie takiego zdjęcia? jak dla mnie to zwyczajny albumowy pstryk jakich sto można zrobić codziennie na każdym spacerze.
niezła? a jaki wysiłek trzeba włożyć w wykonanie takiego zdjęcia? jak dla mnie to zwyczajny albumowy pstryk jakich sto można zrobić codziennie na każdym spacerze.
Wiedziałem, że na tym forum można czegoś się nauczyć. Poznałem oto definicję niezłego zdjęcia! Krew, pot i łzy to gwarancja sukcesu :smile: . Dzięki cube za twoją opinię. I żeby nie było - nie uważam tej fotki jako dzieła wybitnego, to naprawdę jest spacerowy pstryk. Nikoniarze.pl to m.in. wielki album, dlatego pozwoliłem sobie na pokazanie fotki tutaj. Każdy z użytkowników tego forum ma swój gust, swoje widzenie świata, swój zakres tolerancji na błędy innych.
Jedni zachwycają się kwiatkami, robalami a inni focą widoczki lub akty. Ja robie spacerowe fotki i mi z tym dobrze.
Po to tu jestem aby się czegoś nauczyć, poznać opinię innych. Liczę na kolejne uwagi przy następnych popełnionych przeze mnie zdjęciach.
Skoro jest jak piszesz to zdjęcie powinno się znaleźć w albumowej...
Skoro jest jak piszesz to zdjęcie powinno się znaleźć w albumowej...
albumowej... ?