PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix s 4150- problem z ładowaniem.

myllenne
18-06-2013, 16:59
Jako że na aparatach się nie znam, postanowiłam zwrócić się o pomoc do ludzi mądrzejszych :)
Posiadam aparat jay=k w tytule Coolpix s4150, po dłuższym czasie nieużywania, chciałam go włączyć i naładować pojawił się komunikat "Bateria wyczerpana", podłączyłam do ładowarki, ale lampa ładowania się nie zaświeciła, podłączyłam do komputera, ten aparatu nie widzi. Nie da się go włączyć, ani naładować. Wyciągałam baterię, kartę pamięci, ale to nie przyniosło skutku. Moje pytanie czy to problem z baterią wyładowała się w ciągu nieużywania aparatu, czy też może być to problem z samym aparatem.
Z góry dziękuję za pomoc.

limal
19-06-2013, 12:31
Wydaje się że to bateria. Komputer nie ma prawa "widzieć" aparatu kiedy ten jest niezałączony. Miałem kiedyś podobny problem z baterią w telefonie który nie był używany ponad rok. W serwisie tel. kom. potraktowali ją podobno jakimś impulsem i ładowanie ruszyło. Podłącz baterię do ładowarki i zostaw, może sama się wzbudzi.
Pozdrawiam!

nied0bry
20-06-2013, 12:55
Weź aparat, ładowarkę i kabelek w łapkę i idź do najbliższego MM, SP, FJ, AB. Uśmiechnij się ładnie do Pana/Pani sprzedawcy i poproś o sprawdzenie Twojego aparatu na ich akumulatorze. Jak się włączy, to poproś o sprawdzenie Twojej ładowarki na ich akumulatorze. Jak będzie ładować ich akumulator, to poproś o sprawdzenie Twojego akumulatora na ich ładowarce. Jak już będziesz wiedzieć, co jest niesprawne, podziękuj ładnie za pomoc i daj Panu na piwo/Pani na waciki. A Ty zdecyduj, czy kupujesz nowy aparat, nową ładowarkę/kabelek, czy nowy akumulatorek. Uważaj na zamienniki - stare modele nie zawsze działają z zamiennikami. Mogą uruchomić aparat, ale mogą się nie dać naładować...

pozdr,
Kris

zgera
21-06-2013, 10:13
Inteligentne ładowarki z procesorem mogą nie wykryć akumulatora który się rozładował poniżej bezpiecznej wartości.
Włóż akumulator do ładowarki lub podłącz ładowarkę do aparatu, nie wiem jaki typ ładowania w tym modelu występuje, odczekaj 30 min, jeśli ładowarka nie podejmie pracy to należałoby podładować aku zwykłą ładowarką aby go wzbudzić a następnie ładować tą dedykowaną.
Być może ten akumulator ma własny procesor i on uległ uszkodzeniu, sprawdź aparat na innym akumulatorze, w ten sposób dowiesz się gdzie tkwi problem.