Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy do SB-800
Witam
Posiadam D7K wraz z sabinką 800. Chciałbym trochę poeksperymentować z lampą i zastanawiam się nad wyzwalaczem radiowym. Niestety budżet mocno ograniczony i z tego powodu takie propozycje : Pixel PAWN TF-362 bądź Yongnuo RF-603N3. Chyba, że polecacie coś innego ;) Czy w/w zestaw swpółpracuje z systemowym TTl'em, czy pozostaje mi tylko manual?
Z góry dzięki za pomoc
astramus
18-06-2013, 13:09
Z własnego doświadczenia polecę RF-603 (ale jest to subiektywna ocena). TTL'u nie prześlesz tu drogą radiową. Ja używałem CLS'a. Wyzwalacze bardzo wygodne, niezawodna komunikacja, sprawdzają się jako wyzwalacze oraz odbiorniki, można zastosować je jako pilot do lustrzanki, no i mają dość dobry zasięg "rażenia", no i cena bardzo przystępna. Pixel'a nie miałem, dlatego też zaznaczam że jest to subiektywna ocena.
M.
Pixel pawn nie posiadam, także się nie wypowiem.
CLS fajna sprawa, aczkolwiek jak dla mnie jedynie w pomieszczeniu, poza tym traci prawo bytu. Osobna sprawa, że wolę wszelkie błyski zredukować do minimum, i w tej kwestii YN RF603 sprawdza się idealnie. Z budżetowych wyzwalaczy jest kapitalny, nie miałem sytuacji by były jakiekolwiek problemy z nimi.
Jedyne minusy to brak przenoszenia TTL (także pozostaje jedynie manual), oraz maksymalny czas synchronizacji. Ja maks co uzyskałem to 1/250s z D7000. Jeśli będzie Tobie brakowało ww. rzeczy to jedynnie YN-622N lub Pixel King.
Przy cenie RF-603 nie widzę konkurencji, od siebie mogę jedynie polecić.
TTL'u nie prześlesz tu drogą radiową.
Bzduuraa.
Co do wyzwalaczy radiowych - tanie nie mają przekazania TTL. Droższe tak.
Z tanich również polecam RF-603 (oznaczenia N1-N3 nie tyczą się wyzwalaczy, a dołączonego kabla).
Jak chcesz mieć TTL, to najtaniej dostaniesz Yongnuo YN622N - cena ok 420zł.
Panowie bardzo dziękuję za pomoc. Dobrze, że wypowiadają się osoby które posiadają taki sprzęt :) I to jak szybko :) Myślę, że jakoś obędę się bez tego ttl'a ;) Najważniejsze, że samo urządzenie jest niezawodne i nie narzekacie na nie. Czyli dzisiaj zamawiam Yongnuo RF-603N3 :)
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
astramus
18-06-2013, 14:42
Bzduuraa.
Przeczytaj GonzoG to co napisałem :) "TTL'u nie prześlesz tu drogą radiową" - TU oznacza "w RF-603". W droższych jak najbardziej i dodam, że jest wiele wątków na temat przesyłania TTL'u
M.
YN właśnie wypuścił 622 z TTL do Nikona.
YN właśnie wypuścił 622 z TTL do Nikona.
Sprawdza się TTL w tego typu wyzwalaczach w pracy terenowej (las, teren zabudowany itp.) ? Czy raczej i tak trzeba bardziej na manualnym zasuwać ?
Sprawdza się TTL w tego typu wyzwalaczach w pracy terenowej (las, teren zabudowany itp.) ? Czy raczej i tak trzeba bardziej na manualnym zasuwać ?
Sprawdza się tak samo, jak z lampą na aparacie, tylko trzeba wiedzieć, jak się zachowuje TTL przy większej ilości źródeł światła.
Sprawdza się tak samo, jak z lampą na aparacie, tylko trzeba wiedzieć, jak się zachowuje TTL przy większej ilości źródeł światła.
Nic z tego. Te YN nie obsługują D4 :/ Zamówiłem Pixel King.
A to trochę lipa i nieco dziwne, że nie działają z D4. Czym on się niby różni? Zakładam, że niebawem będą.
Niewątpliwą zaletą YN poza ceną jest to, że każde urządzenie ma te same funkcje. Jak jedno padnie, to się je po prostu zastępuje innym. W Pixelu jeśli nie mylę, jak padnie nadajnik, to odbiorniki można sobie w buty wsadzić?
A to trochę lipa i nieco dziwne, że nie działają z D4. Czym on się niby różni? Zakładam, że niebawem będą.
Niewątpliwą zaletą YN poza ceną jest to, że każde urządzenie ma te same funkcje. Jak jedno padnie, to się je po prostu zastępuje innym. W Pixelu jeśli nie mylę, jak padnie nadajnik, to odbiorniki można sobie w buty wsadzić?
Lipa. Już nawet zamówiłem i zapłaciłem za YONGNUO -YN-622N (oczywiście juz zamówienie anulowałem) bo nie przypuszczałem, że tak zawężą współpracę z puszkami Nikona. Żadnej jednocyfrowej puszki nie obsługują więc z Twoją D3s też nie zagadają. Ja na razie zamówiłem tylko dwie sztuki Pixel King (odbiornik i nadajnik) więc czy padła by mi jedna YN czy PK i tak system bezużyteczny, bo jedną sprawną YN-622N też nic nie zrobisz.
Co ciekawe, na liście nie ma też nowych puszek z niższych półek, D5200 i D7100, ale D800 już jest. Hm.
Co ciekawe, na liście nie ma też nowych puszek z niższych półek, D5200 i D7100, ale D800 już jest. Hm.
Ciekawe o co chodzi ? Nikon coś im blokuje ? Czegoś nie udostępnia ?
Ciekawe o co chodzi ? Nikon coś im blokuje ? Czegoś nie udostępnia ?
Nikt nikomu nic nie daje. W tym problem. Ani nikon, ani canon nie udostępniają protokołów komunikacji osprzętu z aparatem.
Wszystko co działa i nie ma loga Nikon na obudowie jest dziełem inżynierii wstecznej.
Nikt nikomu nic nie daje. W tym problem. Ani nikon, ani canon nie udostępniają protokołów komunikacji osprzętu z aparatem.
Wszystko co działa i nie ma loga Nikon na obudowie jest dziełem inżynierii wstecznej.
Tym bardziej dziwi brak takich modeli jak D5200 i D7100 i wersji jednocyfrowych skoro do D800 potrafili zrobić.
Tym bardziej dziwi brak takich modeli jak D5200 i D7100 i wersji jednocyfrowych skoro do D800 potrafili zrobić.
A mnie czasami dziwi, że ludzie nie potrafią czytać i samemu wyciągać wniosków.
1. Skoro nikt nikomu nic nie daje, to jak brak obecności najnowszych modeli na liście kompatybilnych dziwi ?? Myślisz, że mieli czas kupić je rozebrać na części, podpiąć aparaturę testową i robić tysiące prób w celu sprawdzenia, czy są zgodne ze starymi, a jeśli nie, to kolejne dziesiątki tysięcy prób, aby móc rozszyfrować co jest innego
2. brak modeli jedno cyfrowych - przeczytaj choć jedną pełną informację o YN-622N - podłączając go do aparatu z trybem CMD w body, aparat przełącza się w ten tryb - w skrócie - YN-622N wymaga menu lampy błyskowej w aparacie.
Seria jednocyfrowa go nie ma, więc nie działa.
Temat z YN-622N jest ciężki. Pisałem do kilku firm sprzedających i opinie o współpracy z d3s były sprzeczne. Dziś otrzymałem maila z jednej z firm , że posiadają informację dystrybutora, że jest kompatybilny i niebawem ma być test z d3
Słyszałem na jakichś warsztatach (chyba Phottixa), że o ile Canon jeszcze jakoś tam podobno współpracuje z niezależnymi firmami, to Nikon z definicji w ogóle. Dlatego między innymi (podobno) wszelkie urządzenia w stylu radiowych wyzwalaczy pojawiają się na Canona dość szybko, a na Nikona bardzo długo albo wcale. Podobno :-)
Mnie tylko dziwi, że Nikon nie robi wobec tego np. własnych wyzwalaczy radiowych. Być może ma je w planach, ale to inna sprawa.
Słyszałem na jakichś warsztatach (chyba Phottixa), że o ile Canon jeszcze jakoś tam podobno współpracuje z niezależnymi firmami, to Nikon z definicji w ogóle. Dlatego między innymi (podobno) wszelkie urządzenia w stylu radiowych wyzwalaczy pojawiają się na Canona dość szybko, a na Nikona bardzo długo albo wcale. Podobno :-)
Mnie tylko dziwi, że Nikon nie robi wobec tego np. własnych wyzwalaczy radiowych. Być może ma je w planach, ale to inna sprawa.
Canon współpracuje identycznie jak Nikon. Różnica jest w systemach aparatów (oprogramowaniu).
Canon używa otwartego systemu opartego na linuxie, jako bazy dla własnego oprogramowania, a tym samym można łatwiej prześledzić co aparat robi, co i gdzie wysyła, jak i w niektórych przypadkach, można to wyciągnąć bezpośrednio z oprogramowania.
Nikon natomiast używa własnego systemu, gdzie już nic nie dograsz i nie zmienisz, a tym samym nie możesz programowo prześledzić działania, dodatkowo oprogramowanie wgrywane do aparatu jest tylko w wersji binarnej, co oznacza raczej niemożliwej do zcrackowania. Więc trzeba się wpiąć z kabelkami między lampę a aparat i dokładnie badać co i kiedy aparat wysyła, a następnie szukać dla tej całej masy sygnałów algorytmu.
Tu jest różnica w czasie potrzebnym do opracowania akcesoriów.
Canon używa otwartego systemu opartego na linuxie, jako bazy dla własnego oprogramowania [...]
Możesz coś więcej na ten temat? Skąd ta informacja?
Możesz coś więcej na ten temat? Skąd ta informacja?
Z ogólnie dostępnych informacji.
Pocesory Canona DIGIC kiedyś były zgodne z x86 i korzystały z systemu VxWorks, od chyba wersji III jest to ARM i korzystają z systemu DryOS Canona, który powstał na bazie linuxa lub podobnego systemu.
Co do otwartości DryOS'a Canon się spiera, ale znaleźli w kodzie systemu elementy, które były udostępnione na bazie GNU/GPL, a więc i system powinien być dostępny na tej samej podstawie.
Czy Canon usunął to w nowszych wersjach - nie wiem, ale tak było, gdy powstawała pierwsza wersja ML.