Zobacz pełną wersję : Stare monitory z listy Nikoniarzy.
Witam,
Zakładam kolejny temat związany z budżetowymi monitorami.
Dawniej używałem trzech ekranów do obróbki (szukałem złotego środka), były to dwa laptopy i jeden monitor stacjonarny, całość skalibrowana spyderem. Nie wiem, czy proces kalibracji przebiegł poprawnie, w każdym razie wszystkie monitory wyświetlały różne kontrasty, kolory etc.
Zastanawiam się jaki jest postęp w tej dziedzinie? Dojrzałem do kupna monitora (co podyktowało między innymi potłucznie dwóch laptopów), nie chcę jedak wydawać pieniędzy tam gdzie nie muszę (jak zwykle).
Pytanie- czy kupując dziś stary monitor za 500zł ze starej listy np za "2500", tracę dużo w stosunku do jakości dzisiejszych monitorów z tego przedziału cenowego?
Dodam, że jestem w stanie dopuścić drobne uszkodzenia.
Lista z Nikoniarzy.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Jest ona dość stara, więc znaczną wiekszość można dostać za "odsetek" ceny.
nec 2170
http://allegro.pl/nec-2170nx-214-3-s-pva-1600x1200-autocad-i3284967755.html
530zł z listy za 2500zl
lub tu z wadą:
http://allegro.pl/nec-2170nx-na-pva-1600x1200-dla-grafikow-f-vat-gw-i3305877457.html
za 490
nec 1970
http://allegro.pl/nec-1970nx-pva-profi-19-cad-grafika-pivot-poznan-i3284579532.html
170zl z listy za 2000zl
21" [4x3] PVA sRGB NEC 2170NX
http://allegro.pl/przecena-nec-2170nx-pva-jak-nowy-4-3-1600x1200-i3300355769.html
http://allegro.pl/nec-2170nx-4-3-s-pva-pivot-sklep-lublin-i3286653095.html
z plamką lub siniakiem
Czy jest sens bawić się w coś takiego? Proszę o uzasadnienie.
Pozdrawiam!
nie tyle co do przodu i wiele z nich może być już nie na czasie, a jak z zakupem samochodu od niemca czy francuza. Taki, co ma przebieg niski i nic w nim nie doskwiera to jednak rzadkość ;)
Dziękuję za odpowiedź:) Rozumiem więc, że stary monitor (z małym przebiegiem) będzie porównywalny jakościowo z nowszymi z tego samego pułapu finansowego.
Dziękuję za odpowiedź:) Rozumiem więc, że stary monitor (z małym przebiegiem) będzie porównywalny jakościowo z nowszymi z tego samego pułapu finansowego.
'powiedzmy' że tak. z tym ze nalezy by wziac poprawkę że skoro te monitory kosztują teraz X zł. to będą raczej lepsze od monitorów dostępnych na rynku za te X zł ;) wyżej trzeba by indywidualnie porównywać egzemplarze i modele. z reguły nawet przy sporym przebiegu korzyść może iść na miarę używanego ;) [coś jak porównać używane merdecesy do nowych... i tu mam dylemat co wrzucić ;) ]
Czy jest sens bawić się w coś takiego? Proszę o uzasadnienie.
Na początek z ofert trzeba odsiać całe "poleasingowe" badziewie, czyli złom, który miał trafić do utylizacji a przyjechał do Polski. Te monitory są warte mniej niż żądają handlarze na Allegro. Szukać trzeba z rąk prywatnych, od kogoś, kto nie zatłukł monitora na śmierć świecąc nim ostatnie 5-8 lat na 100% jaskrawości od rana do nocy. Tyle że takie nie kosztują 150-300 zł, a 1 tys lub lepiej bo są sprawne. Niezajeżdżone rodzynki za 300 zł spotyka się równie często jak kwiat paproci.
Na początek z ofert trzeba odsiać całe "poleasingowe" badziewie, czyli złom, który miał trafić do utylizacji a przyjechał do Polski. Te monitory są warte mniej niż żądają handlarze na Allegro. Szukać trzeba z rąk prywatnych, od kogoś, kto nie zatłukł monitora na śmierć
świecąc nim ostatnie 5-8 lat na 100% jaskrawości od rana do nocy. Tyle że takie nie kosztują 150-300 zł, a 1 tys lub lepiej bo są sprawne. Niezajeżdżone rodzynki za 300 zł spotyka się równie często jak kwiat paproci.
Autor wymienia modele, ktore nie sa przecietnymi modelami biurowymi, a wiec raczej kupowane byly z pewna swiadomoscia (tak tak, zaraz mi powiesz ze to guzik prawda, firmy lubia wydawac kase bezsensownie na monitory z lepszej polki dla pani Krysi co klepie faktury, zeby miala lepsze katy widzenia lub odwzorowanie kolorow :) )
Naprawde twoja "bezinteresowna" pomoc az wylewa sie z kazdym watkiem, w ktorym ktos pyta o monitory uzywane. Masz reklame na forum, nie wystarczy Ci ?
ps
Ciekawe w ktorej firmie moniotry pracuja od rana do nocy :) W twojej ? Ustawione na 100 jaskrawosci oczywiscie, bo kazdy potencjalny uzytkownik to idiota, szczegolnie ww modeli, ktore nie sa (byly) z reguly przeznaczone do biura ;)
Autor wymienia modele, ktore nie sa przecietnymi modelami biurowymi
Na "zachodzie" są.
a wiec raczej kupowane byly z pewna swiadomoscia
Oczywiście, ale to nie oznacza że ktoś pracował na nim 2 godziny dziennie, jak domowe. Tego typu sprzęt kupuje się do pracy i zaiwaniają rzeczywiście od rana do nocy. A że w biurowcach jest jasno to monitory się ustawia jasno. Fabrycznie jest 100% i tego prawie nikt nie przestawia. Dziś robiłem monitory w Poczcie Polskiej. Jest dokładnie tak samo. Dziewczyny pracujące przy monitorach nawet czasem zauważają że obraz jest za jasny, ale się nawet nie zainteresują gdzie jest regulator jaskrawości. To jest norma. Takie użytkowanie przekłada się na zużycie i jest bezpośrednim powodem wymiany. Stąd się bierze sprzęt "poleasingowy". To jest złom przeznaczony do utylizacji, zużyty, nie żaden poleasingowy. A my, biedni Polacy, nabieramy się że to cud miód i orzeszki bo handlarz umiejętnie opowiada bajki.
PS. A tak w ogóle, proponuję sprawdzić jakieś starsze materiały NECa gdzie znajdzie Pan, seria 70 to monitory KORPORACYJNE.
Na "zachodzie" są.
Zgadza się, są, ale wtedy jak twój szef zatwierdzi Ci POR'a, czyli purchase order request'a :) W każdym innym przypadku masz budżetowy monitor, bo lepszy Ci jest niepotrzebny i to nie ty decydujesz o wyposażeniu stanowiska tylko dział IT lub twój szef. Jeżeli twój zawód wymaga lepszego monitora, to wtedy świadomie korzystasz z takiego sprzętu. Zachodnie firmy nie są tak rozrzutne jak Ci się wydaje. Do tego na "zachodzie" ludzie pracują mniej więcej 35 h/ tygodniowo i w piątek o 13 idą do domu. Żeby było jeszcze śmieszniej, to mają coś takiego jak flexible working hours, a wiec często siedzą w domu i używają laptopa oraz VPN'a, aby się podpiąć do sieci firmowej i nie ma ich nawet w biurze.
Oczywiście, ale to nie oznacza że ktoś pracował na nim 2 godziny dziennie, jak domowe. Tego typu sprzęt kupuje się do pracy i zaiwaniają rzeczywiście od rana do nocy.
Mam nadzieje, ze nie zatrudniasz nikogo i nie każesz mu "zaiwaniać" od rana do nocy :)
O "zachodzie" już Ci napisałem, wiec nie będę się powtarzał. To, ze Polska to "Chiny Europy", to zupełnie inny temat.
Fabrycznie jest 100% i tego prawie nikt nie przestawia. Dziś robiłem monitory w Poczcie Polskiej. Jest dokładnie tak samo. Dziewczyny pracujące przy monitorach nawet czasem zauważają że obraz jest za jasny, ale się nawet nie zainteresują gdzie jest regulator jaskrawości. To jest norma. Takie użytkowanie przekłada się na zużycie i jest bezpośrednim powodem wymiany.
Dziewczyny w Poczcie Polskiej to naprawdę dobry przykład :) (nie mam nic do dziewczyn z Poczty Polskiej) Napisz tylko ile z nich używało monitorów wspomnianych wcześniej przez autora wątku ??
Stąd się bierze sprzęt "po-leasingowy". To jest złom przeznaczony do utylizacji, zużyty, nie żaden po- leasingowy. A my, biedni Polacy, nabieramy się że to cud miód i orzeszki bo handlarz umiejętnie opowiada bajki.
Zapomniałeś, ze ty tez jesteś handlarz i umiejętnie opowiadasz bajki, oczywiście mając na względzie interes biednych rodaków, bo przecież nie swój, prawda ;) ?
PS. A tak w ogóle, proponuję sprawdzić jakieś starsze materiały NECa gdzie znajdzie Pan, seria 70 to monitory KORPORACYJNE
Znajdź mi firmę, która zamiast padliny w postaci TN kupuje 2 lub nawet wiecej razy droższego nec'a dla Pani w okienku pocztowym :)
Po raz kolejny tak lawirujesz w temacie, żeby twoje było na wierzchu. Mówisz o "zachodzie" i jako przykład podajesz dziewczyny z poczty polskiej, które {dam sobie głowę uciąć} nie widziały w życiu porządnego monitora i raczej nie zobaczą, biorąc pod uwagę ich poziom wynagrodzeń.
Czyli nic nowego. Jak dla mnie EOT.
DO AUTORA
Jak się postarasz i poświecisz trochę czasu, spokojnie jesteś w stanie znalezc używany monitor z wyższej polki, na którym spokojnie da się pracować. Na twoim miejscu nie ograniczałbym się tylko do allegro, ale poszukał na ebay de i uk.
Dziewczyny w Poczcie Polskiej to naprawdę dobry przykład :) (nie mam nic do dziewczyn z Poczty Polskiej) Napisz tylko ile z nich używało monitorów wspomnianych wcześniej przez autora wątku ??
Chyba Pana zaskoczę: EIZO CG, Lacie proton, iMac 27".
Jak się postarasz i poświecisz trochę czasu, spokojnie jesteś w stanie znalezc używany monitor z wyższej polki, na którym spokojnie da się pracować. Na twoim miejscu nie ograniczałbym się tylko do allegro, ale poszukał na ebay de i uk.
Da się, tylko ile takich jest? Mniej więcej tyle co "niebitych" samochodów, używanych przez kobietę, najlepiej księdza, emeryta, w niedzielę do kościoła. ;)
Autor wymienia modele, ktore nie sa przecietnymi modelami biurowymi
W firmie w ktorej pracuje sa monitory NECa na ktorych pracuja graficy, glownie AutoCad, te monitory sa wlaczone 24h z otwartymi projektami a firma znajduje sie na "zachodzie", co kilka miesiecy jakis starszy jest utylizowany choc dziala z kilkoma "badami" to do AC sie juz nie nadaje...
...
Znajdź mi firmę, która zamiast padliny w postaci TN kupuje 2 lub nawet wiecej razy droższego nec'a dla Pani w okienku pocztowym :)
...
Można przytaczać wcale pokaźną listę DUŻYCH firm, które z punktu widzenia laika, w sposób nieracjonalny dokonują zakupów sprzętu, co przekłada się właśnie na nabywanie drogiego, profesjonalnego hardware, choćby jedynie do prac biurowych.*
I nie jest to rzeczywistość "zachodnia", tylko stricte Polska.
Zalecałbym jednak, tak jak Tom01, szczególną ostrożność przy zakupach z drugiej ręki.
----------------------------------------------------------------------------------
*- kto kiedykolwiek prowadził własną działalność, ten w przybliżeniu wie o czym mowa.
W firmie w ktorej pracuje sa monitory NECa na ktorych pracuja graficy, glownie AutoCad, te monitory sa wlaczone 24h z otwartymi projektami a firma znajduje sie na "zachodzie", co kilka miesiecy jakis starszy jest utylizowany choc dziala z kilkoma "badami" to do AC sie juz nie nadaje...
Mozesz mi powiedziec po jaka cholere sa wlaczone 24h, o ile to w ogole mozliwe, bo zarzadzanie energia (czy to xpek czy 7mka) nawet przy domyslnej instalacji przelacza monitor w tryb standby po ilus tam minutach bezruchu. Ludzie z biura pracuja na 3 zmiany ? ;) Coz pozostalo sie cieszyc, ze nie pracuje "na zachodzie". Graficy zapewne jada na 100 % jaskrawości, bo sa idiotami i nie wiedza jak obslugiwac sie swoim podstwawym narzedziem pracy.
Mozesz mi powiedziec po jaka cholere sa wlaczone 24h, o ile to w ogole mozliwe, bo zarzadzanie energia (czy to xpek czy 7mka) nawet przy domyslnej instalacji przelacza monitor w tryb standby po ilus tam minutach bezruchu.
ostatnio na PKP wrocław w peronowej dyżurce [chyba nomen-omen nie czynnej jeszcze] zauważyłem dwa monitory nec 3090wqxi [chyba, może któryś inny model, ale na pewno 30 cali] powieszone, jeden z nich był wyłączony, a drugi z nich na ekranie logowania świecił się dobre 30 minut jak tam byłem. Dyżurka nie wyglądała jakby ktokolwiek do niej zaglądał, zweryfikuje jak się zjawię znów na dworcu ;)
Mozesz mi powiedziec po jaka cholere sa wlaczone 24h, o ile to w ogole mozliwe, bo zarzadzanie energia (czy to xpek czy 7mka) nawet przy domyslnej instalacji przelacza monitor w tryb standby po ilus tam minutach bezruchu. Ludzie z biura pracuja na 3 zmiany ? ;) Coz pozostalo sie cieszyc, ze nie pracuje "na zachodzie". Graficy zapewne jada na 100 % jaskrawości, bo sa idiotami i nie wiedza jak obslugiwac sie swoim podstwawym narzedziem pracy.
Po co się tak gotować? Tak jest i koniec. My tylko rozważamy sensowność zakupu monitorów w taki sposób użytkowanych.
Po co się tak gotować? Tak jest i koniec. My tylko rozważamy sensowność zakupu monitorów w taki sposób użytkowanych.
Gotować ? Tom01, nawet twój mentorski styl mnie nie zagotuje, bo za długo tu już siedzę i wiem czego można się spodziewać po twoich wypowiedziach :) Tekst typu "tak jest i koniec" napisany przez kogoś, kto zajmuję się sprzedażą (nowych) monitorów jest naprawdę obiektywny i prawdziwy ;)
Gotować ? Tom01, nawet twój mentorski styl mnie nie zagotuje, bo za długo tu już siedzę i wiem czego można się spodziewać po twoich wypowiedziach :) Tekst typu "tak jest i koniec" napisany przez kogoś, kto zajmuję się sprzedażą (nowych) monitorów jest naprawdę obiektywny i prawdziwy ;)
szkoda tylko że nie stosunkujesz się przy okazji do zdań i opowieści innych, a ograniczasz się sam do wypowiedzi Toma ;) [btw. sam niezbyt lubię powyższego kolegę, jednak w kwestii wiedzy nie można zbyt wiele zarzucić]
szkoda tylko że nie stosunkujesz się przy okazji do zdań i opowieści innych, a ograniczasz się sam do wypowiedzi Toma ;) [btw. sam niezbyt lubię powyższego kolegę, jednak w kwestii wiedzy nie można zbyt wiele zarzucić]
Proszę o dokładne czytanie moich wypowiedzi. Odniosłem się do wpisu Grega, nie raczył odpisać, dlaczego w jego firmie monitory pracują 24h/dobę (z chęcią poznam wyjaśnienie tego fenomenu).
Co do wiedzy Toma01, to nigdzie w tym wątku jej nie zanegowałem, nie sadzisz? Zaś to, że nie zgadzam się z opiniami w sprawie używanych monitorów i dość śmiałych teorii, nie podpartych żadnymi konkretami, poza lakonicznym stwierdzeniem "tak jest i koniec" to już całkiem inna "para kaloszy" i chyba mam do tego prawo ?
...
Zaś to, że nie zgadzam się z opiniami w sprawie używanych monitorów i dość śmiałych teorii, nie podpartych żadnymi konkretami, poza lakonicznym stwierdzeniem "tak jest i koniec" to już całkiem inna "para kaloszy" i chyba mam do tego prawo ?
Nie tylko do tego, masz nawet prawo nabyć używane monitory i to bez zasięgania na ten temat opinii Kol. Tom01.
Twoja kasa, Twoje ryzyko i ... Twoje prawo.
Proszę o dokładne czytanie moich wypowiedzi. Odniosłem się do wpisu Grega, nie raczył odpisać, dlaczego w jego firmie monitory pracują 24h/dobę (z chęcią poznam wyjaśnienie tego fenomenu).
ja za to dałem Ci przykład firmy w której nie ma żadnego sensownego zastosowania tego typu monitorów jakie są, oraz, pracy 24 na dobę mimo braku przygotowania stanowiska pracy... nie uważasz tego za bardziej ekstremalny przypadek, który jednak potwierdza regułę że to się zdarza ? ;)
Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam!
Ładna pogoda, wszyscy na dwór!:)