PDA

Zobacz pełną wersję : Tworzymy ubezpieczenie na sprzęt fotograficzny

MattA3s
17-06-2013, 23:58
Cześć,

Mam pytanie do wszystkich forumowiczów. Czy jesteście zainteresowani ubezpieczeniem na sprzęt fotograficzny ? Współpracuje w chwili obecnej z jedną z większych firm brokerskich na rynku w sprawie ubezpieczenia dla sprzętu fotograficznego.

Chciałbym w tym wątku zapytać Was czego dokładnie potrzebujecie w takim ubezpieczeniu. Wszelkie sugestie i pomysły będą bardzo pomocne przy tworzeniu oferty. Jeśli ktoś jest poważnie zainteresowany tym tematem niech pisze też na priva - dzięki temu będę mógł określić potencjalną grupę zainteresowanych.

RobertMiernik
18-06-2013, 00:10
Odpowiedź oczywiście prosta.

Pełen zakres ubezpieczonych zdarzeń, niewielka kwota składki i pełna kwota zwrotu ;)

varjo
18-06-2013, 00:42
Wydaje mi się, że oprócz oczywistych kwestii jak ubezpieczenie od kradzieży, rozboju, czy wypadków losowych, taka polisa powinna również obejmować awarię sprzętu wynikającą z jego normalnej eksploatacji. A konkretnie chodzi mi o jak najmniejszy udział własny w naprawach pogwarancyjnych z możliwością uznania "szkody całkowitej" jak w przypadku samochodu.

Opcja sprzętu zastępczego byłaby bardzo kusząca, ale jest raczej nierealna.

No i przede wszystkim możliwość ubezpieczenia sprzętu używanego, a nie tylko fabrycznie nowego.

piotru89
18-06-2013, 02:10
Maksymalna kwota na jaką można ubezpieczyć, bo ostatnio broker wycenił mi uwzględniając ubezpieczenie całego sprzętu do wysokości 6tys...

gregory_21
18-06-2013, 08:13
Zacznijmy od tego, że z łaski swojej napiszesz co to za "jedna z największych firm brokerskich na rynku", bo nie wiem czy warto zabierać głos i szarpać klawiaturę ;)

freefly
18-06-2013, 10:00
Kiedyś zakłady ubezpieczeń ubezpieczały od ryzyka. Dzisiaj w większości przypadków chcą mieć pewność, że szkoda nie wystąpi. W przypadku sprzętu fotograficznego ryzyko jest zbyt duże, żeby brać odpowiedzialność.
Wiadomo, że najchętniej od powodzi ubezpieczają nieruchomości tam, gdzie w okolicy nie ma żadnej rzeki.

MattA3s
18-06-2013, 10:37
Zacznijmy od tego, że z łaski swojej napiszesz co to za "jedna z największych firm brokerskich na rynku", bo nie wiem czy warto zabierać głos i szarpać klawiaturę ;)

Jeśli Ci to coś mówi to z firmą brokerską Gras Savoye.

MC_
18-06-2013, 11:18
Ciekawy pomysł, czekam na szczegóły. :)

piotru89
18-06-2013, 11:46
Kiedyś zakłady ubezpieczeń ubezpieczały od ryzyka. Dzisiaj w większości przypadków chcą mieć pewność, że szkoda nie wystąpi. W przypadku sprzętu fotograficznego ryzyko jest zbyt duże, żeby brać odpowiedzialność.
Wiadomo, że najchętniej od powodzi ubezpieczają nieruchomości tam, gdzie w okolicy nie ma żadnej rzeki.

Smutna prawda ;) a jeśli już szkoda wystąpi do rękami i nogami się bronią... ale to o to chodzi z tym "biznesem"

JAP
18-06-2013, 13:46
Mi wystarczy jak będzie to ubezpieczenie od kradzieży/rozboju obejmujące pracę w terenie ze składką roczną np. 2-3%...
Wielu już próbowało; ktoś tam kiedyś podawał firmę, która mu ubezpieczyła, ale ta sama firma w moim mieście już nie była zainteresowana.
Kumpel ubezpieczyciel próbował mi stworzyć coś takiego, ale opierało się to na małym oszustewku..

No ale skoro za granicą się da to może u nas też coś ruszy w temacie.
Powodzenia i dawaj znać jak postępują rozmowy.

krzysiek17-18
07-07-2013, 20:11
za granica np w DE możesz ubezpieczyć sprzęt od razu w sklepie gdzie go kupujesz, ja np miałem tak z telefonem koszt 5 euro miesięcznie i po roku oddałem telefon z porysowanym wyświetlaczem, po tygodniu wyświetlacz był nowy oraz inne części takie jak obudowa itp w sumie zrobili remont telefonu, nie orientuję się jak to jest w przypadku ubezpieczenia sprzętu używanego

hobbits
16-09-2014, 20:31
Czy temat się jakoś rozwinął? Miałem już doświadczenia z tym brokerem. Pozytywne doświadczenia :)

GonzoG
16-09-2014, 21:30
Czy temat się jakoś rozwinął? Miałem już doświadczenia z tym brokerem. Pozytywne doświadczenia :)

Takie ubezpieczenia świadczą już bezpośrednio firmy ubezpieczeniowe, np. Warta czy Compensa.

hobbits
18-09-2014, 22:05
OK, dzięki za info. Pytałem jakiś czas temu agenta ubezpieczeniowego i w ogóle nie udało mu się znaleźć nic konkretnego.

mattm
06-10-2014, 16:54
Jeśli sprzęt jest kupiony na firmę, nie będzie większego problemu z polisą. Ubezpiecza się sprzęt jako sprzęt elektroniczny z rozszerzeniem o ochronę poza miejscem ubezpieczenia (pracownia/biuro/miejsce rejestracji firmy) plus dodatkowo odpowiedzialność w pojazdach. Oczywiście jest trochę wyłączeń, nie można np. zostawić aparatu na ławce w parku i zgłosić kradzież jak zniknie, ale to logiczne. [...]

pwaos
06-10-2014, 17:13
A co w przypadku jednorazowego ubezpieczenia sprzętu na okres wakacyjnego wyjazdu? Myślę że tym też niektórzy byli by zainteresowani.

mattm
06-10-2014, 18:17
W tym przypadku średnio. Ubezpieczenie kosztów leczenia/nw/oc można rozszerzyć o bagaż podróżny, ale w tym przypadku jest więcej wyłączeń niż ochrony ;)

Generalnie sprzęt fotograficzny oraz inny sprzęt elektroniczny (laptopy/tablety itd) mogą ubezpieczyć firmy. Klienci indywidualni mogą wykupić ubezpieczenie w sklepie, przy fabrycznie nowym sprzęcie i właściwie prawie na tym się kończy. Jeśli sprzęt buchną z domu (włamanie) wchodzi w skład ruchomości domowych i wtedy odszkodowanie dostaniemy.