Zobacz pełną wersję : Powiedzmy ze mam 2tys. Co kupić ? Jakie lampy polecicie
astramus
17-06-2013, 20:58
No fajnie, że masz 2 tysiące ale co Cię w życiu kieruje ? Jakiś cel ? Do czego te lampy ? Możesz kupić sobie żyrandol do salonu.
Doprecyzuj pytanie.
M.
Do portretu statycznego ;) nie wiem czy kupować dwie o słabszej mocy czy może jedna mocna i potem cos jeszcze , do tego jakie firmy wchodzą w grę ?
astramus
17-06-2013, 21:24
Firmy, firmy, to możesz sobie znaleźć w googlach. Są droższe i tańsze. Lepsze i gorsze. Ja bym kupił dwie słabsze lampy + modyfikatory światła. Ewentualnie jak masz parcie to jakieś reporterkie. Polecam watek o strobbingu na forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69091&page=311
Quantuum PT200 albo PT300 chociaz do portretow to te pierwsze beda lepsze, bo zjedziesz mocno z moca na nich. Do tego wystarczy ci na softboxy i jakiegos snoota lub disha co kto woli. No i oczywiscie jakies zdalne wyzwalanie np YongNuo 603. Calosc powinna sie zmiescic w 2000 :)
digitaltee
28-06-2013, 12:14
Do portretu weź dwie ok 200-300 Ws z dużą regulacją (np. często wspominane tutaj DM2 FREEPOWER z reg. do 1/64) będziesz mieć duży zakres by podziałać na otwartych przysłonach.
Do takich zastosowań mocniejsza lampa nie będzie Ci potrzebna, po prostu.
Do tego modyfikatory - oktę 120-150cm (najlepiej jakiś szybki montaż, chyba, że będziesz mieć studio na stałe) lub beauty-dish z 50cm - ale co lepiej to już nikt Ci nie powie - inna charakterystyka światła, więc musisz sam zdecydować co Ci odpowiada.
Plus jakiś soft np. prostokątny
Plus ew. gridy do softów (też zależy jakie chcesz foty w sumie robić)
Plus najlpiej cosik do doświetlenia tła - może trzecia lampa z tej samej serii, albo chociaż taka żarówka do tła, chociaż trzecia lampka daje więcej możliwości i możesz ją wykorzystać na kilka sposóbów.
To wszystko jest jakaś tam klasyka... jeśli nie wiesz w sumie czego oczekujesz konkretnie...
?? Jakieś porady ?
wloz to na lokate i kup sobie ksiazke o fotografii studyjnej. idz pare razy do studio, gdzie za pare groszy bedziesz mogl popracowac ze swiatlem. a jak jzu bedizesz wiedzial czego chcesz, wyciagnij te kase i zainwestuj w to czego potrzebujesz.