PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - wbudowana lampa się nie otwiera

DaemonX
17-06-2013, 20:08
Witam,
ostatnio zauważyłem dziwny problem z moim body.
Zwykle używam lampy SB-800, więc nie przyuważyłem kiedy zaczął się problem.
Poza tym niezbyt często zmieniam ustawienia w aparacie. Ostatnio jednak potrzebowałem zrobić kilka zdjęć bez zewnętrznej lampy. I zaczęły się schody...
Pierwszy objaw - lampa wbudowana się nie otwiera. Niezależnie od tego co ustawię (lampa on/ lampa off/ red eye) lampa się nie otwiera.
Drugi objaw - zaglądam do menu aparatu i... ustawienia lampy są niedostępne w trybach tematycznych (zawsze były dostępne w większości). W trybach manualnych są dostępne, ale niezależnie od tego co ustawię - lampa się nie otwiera.
Trzeci objaw - resetowanie ustawień aparatu nic nie pomogło.

Proszę o pomoc. Może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć o co tu biega i jak przywrócić działanie lampy?

Dziękuję za uwagę :)

varjo
17-06-2013, 22:07
Jeśli nie otwiera się po naciśnięciu stosownego przycisku na obudowie... i jeśli nie otwiera się samoczynnie w trybie "zielonym" przy niedostatku światła... i jeśli aparat nie uległ mechanicznemu uszkodzeniu... to pozostaje chyba tylko wyjęcie baterii na parę godzin albo reset do ustawień fabrycznych. Nic innego mi do głowy nie przychodzi.

DaemonX
17-06-2013, 23:51
1. Nie...
2. Nie...
3. Nie.
4. Spróbuję...
5. Nie dało nic, tak jak i wgranie na nowo FW...

Dlaczego na programach manualnych ustawienia się odblokowują a na tematycznych i AUTO nie...? No i czemu reset via 2 przyciski nie daje efektu...?

Co prawda wbudowany flash mi tak bardzo nie potrzebny na już ale miło by było wiedzieć, że nie muszę jechać do serwisu...

SerU
17-06-2013, 23:54
A może aparat "myśli", że ma cały czas podpiętą Sabinę?

DaemonX
18-06-2013, 20:03
A jak mam to sprawdzić i ew. "wybić mu to z chipa"? :|

elarco
18-06-2013, 20:17
Jak w zamierzchłych czasach miałem d90 i poznawałem jego autonomię to dało się mu otworzyć lampę ręcznie;) w d80 zapewne też ;) wystarczyło delikatnie poruszać nią na boki delikatnie ściskając i się otwierała;)
może się przyciął ten dzyndzel, popróbuj ;) tylko z wyczuciem :-P

Prezo
19-06-2013, 17:31
Miałem podobny problem w D60.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=220667

Poczytaj, obejrzyj film na YT z linka, może się przyda...

DaemonX
20-06-2013, 15:37
Dzięki, ale link do filmu nie działa...

Forbidden

You don't have permission to access /pl/ogolnie/porady/144-naprawa-wbudowanej-lampy-blyskowej-w-d40-video.html on this server.

Prezo
20-06-2013, 15:41
Dzięki, ale link do filmu nie działa...

Brak uprawnień...
Fajny filmik pokazujący krok po kroku jak naprawić lampkę..

DaemonX
20-06-2013, 17:50
Znalazłem na chomiku: daarre - Aparaty cyfrowe - Service Manual (http://chomikuj.pl/daarre/Service+Manual/Aparaty+cyfrowe+Service+Manual) instrukcje do różnych Nikonów ale niestety nie do D80... Ma ktoś takową na podorędziu?

jacek dr
20-06-2013, 21:43
Mówisz masz:wink:

http://elektrotanya.com/nikon_d80_sm.pdf/download.html

DaemonX
21-06-2013, 09:56
Dziękuję serdecznie :) Zobaczymy co się uda zrobić... bez psucia :|