Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Mój pierwszy portret na forum...
Pantherka
17-06-2013, 18:48
Witam serdecznie, śledzę umieszczane na forum prace od jakiegoś czasu, czytam, oglądam i staram się wyciągać wnioski które mogą mi pomóc w tworzeniu własnych zdjęć. Jestem tymczasem osobą zupełnie nie związaną zawodowo z fotografią, traktuję to jako hobby choć są chwile w których zastanawiam się nad jej poważnym potraktowaniem... Chcę poddać się Waszej opinii aby przekonać się czy moje ambicje nie są jednak zbyt wygórowane. W tym właśnie celu umieszczam tą fotografię i mam nadzieję, zachęcona opiniami na umieszczenie z większą śmiałością pozostałych... Pozdrawiam.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/3213/6qq.jpg)
Światło z dołu w portretach potrafi karykaturalnie namieszać... Tutaj na szczęście się to nie przytrafiło (aż tak mocno) ale radzę się wystrzegać takiego światełka. ;)
ja bym nieco inaczej kadrował, tj. mniej góry, mniej dołu... więcej kontrastu...
Pantherka
17-06-2013, 19:50
Z tym kadrowaniem, odrobinę ciaśniejszym jest trochę racji :) Zrobiłam i jest lepiej...
piotru89
18-06-2013, 12:42
Modela/modelkę można odsunąć trochę od tła/ściany żeby widoczna była Głębia Ostrości
Więcej kontrastu i oczy całkowicie zniknęły w tym zdjęciu.
żeby widoczna była Głębia Ostrości
Możesz mnie oświecić, jak uwidocznić głębię ostrości? Gdzie ją będzie widać?
ranbir kapoor
18-06-2013, 16:50
moze schowala sie za modelem
a zdjecie proste ale bardzo pozytywne
Choćby cień który rzuca głowa. Koledze chyba bardziej chodziło o rozmycie faktury tła.
bardzo fajna fota - tak po prostu. Aż się morda mi ucieszyła wieczorną porą. I o to w fotografii chodzi - dawać ludziom radość. Technikaliów się nie czepiam bo i po co :) Good Job
errantesse
22-06-2013, 14:14
modelka ma śliczną twarz :) kadr mi nie za bardzo pasuje ramiona nieładnie wyglądają
Pantherka
22-06-2013, 20:10
modelka ma śliczną twarz :)
"modelka" to mój syn, ma 12 lat :)
ja bym nieco inaczej kadrował, tj. mniej góry, mniej dołu... więcej kontrastu...
Dół ok 1-2 cm mniej i faktycznie jest inna fota.
errantesse
22-06-2013, 20:26
ooo to jestem zaskoczona :D w takim razie zazdroszczę ślicznego i fotogenicznego synka ma przyciągające spojrzenie < ale kadr i tak mi nie leży > :)))
Pantherka
22-06-2013, 21:05
ooo to jestem zaskoczona :D w takim razie zazdroszczę ślicznego i fotogenicznego synka ma przyciągające spojrzenie < ale kadr i tak mi nie leży > :)))
Z tym przycięciem, które nawet zrobiłam i wcześniej przyznałam rację, to jednak po głębszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że po pierwsze, oko wtedy ucieka z "mocnego punktu" a po drugie, robi się z tego trochę zdjęcie "legitymacyjne", więc postanowiłam zostawić je w formie niezmienionej :) Ale za sugestie dziękuję - prowokują do przemyśleń...
irek6311
22-06-2013, 21:12
Kadrowo ładnie i model też ładnie pokazany :D
remiksson
24-06-2013, 13:19
A dla mnie cała kompozycja się ze sobą kłóci. Skóra jasna, gładka, oczy za to jak smoła, a do tego ta jasna odwrócona winieta wokół zdjęcia. Moim zdaniem kompletnie nietrafione połączenie.