Zobacz pełną wersję : Microsoft się czepia
Witam,
Czy dostał ktoś z Was maila z Microsoftu o takiej treści:
----
Drogi Kliencie,
Jeśli mogliby Państwo udzielić nam informacji na temat postępów w przygotowaniu „Wykazu Wdrożonego Oprogramowania”, będziemy bardzo zobowiązani.
------
Już 2 razy mi to wysłali z załącznikiem do którego trzeba wpisać cały soft w firmie razem z kluczami.
Dodatkowo gość dzwonił do mnie czy maila dostałem i czy wszystko jest zrozumiałe. Jak mu powiedziałem
że to straszenie dużo roboty to podesłał mi fragment licencji w której jest właśnie napisane, że Microsoft
może w każdym momencie o taki raport poprosić. Pytam bo mamy oczywiście cały soft legalny i zastanawiam
się jakim cudem padło na mnie?
Pozdr.
darkmajin
17-06-2013, 13:05
jak już napisałeś w umowie jest taki zapis bo mogą.. tylko czy nie proponowali Ci zakupu programu do zrobienia takiego zestawienia automatycznie lub taniej ? ;) ( czego oczywiście nie musisz robić )
10. Kontrola przestrzegania postanowień.
Klient musi przechowywać wszelką dokumentację wymaganą w podobnych sytuacjach i dotyczącą Produktów uruchamianych przez Klienta oraz Podmioty Stowarzyszone Klienta. Microsoft może zażądać, aby Klient przeprowadził audyt wewnętrzny dotyczący wszystkich Produktów Microsoft używanych w organizacji Klienta w celu porównania liczby używanych Produktów z liczbą udzielonych Klientowi ważnych Licencji. Po każdym audycie Klient przekaże Microsoft pisemne oświadczenie podpisane przez należycie upoważnionego przedstawiciela Klienta, w którym potwierdzi, że (1) ma wystarczającą liczbę Licencji zezwalającą na korzystanie z Produktów w zakresie ujawnionym podczas audytu lub że (2) złożył zamówienie na wystarczającą liczbę Licencji, tak aby było możliwe korzystanie z Produktów w zakresie ujawnionym podczas audytu. Wnioskowanie o audyt wewnętrzny nie oznacza zrzeczenia się przez Microsoft możliwości dochodzenia swoich praw na podstawie niniejszej umowy ani rezygnacji z ochrony należących do Microsoft praw własności intelektualnej przy użyciu innych środków przewidzianych prawem, w tym do przeprowadzenia rzeczonej kontroli na miejscu u Klienta.
dla świętego spokoju zrób to, aż tyle roboty z tym nie ma ;)
jak już napisałeś w umowie jest taki zapis bo mogą.. tylko czy nie proponowali Ci zakupu programu do zrobienia takiego zestawienia automatycznie lub taniej ? ;) ( czego oczywiście nie musisz robić )
Nie, nic na razie nie proponowali.
zadzwon do MS na infolinie i zweryfikuj wiarygodnosc osoby jak i maila. Moze ktos ma zamiar sobie wykrasc twoje klucze powołując się na martwy zapis w licencji
Sprawdziłem i nie ma ściemy.
Pozdr.
W licencji jest napisane, że microshit może prosić o taki raport, ale czy jest napisane, że Ty MUSISZ go zrobić dla nich? Ja bym ich olał.
W licencji jest napisane, że microshit może prosić o taki raport, ale czy jest napisane, że Ty MUSISZ go zrobić dla nich? Ja bym ich olał.
No w sumie to można by chyba tak podejść do tematu. Jak na razie to poprosili
o 5 losowo wybranych Seriali z naklejek. Może po tym dają sobie spokój.
Pozdr.
Oby :) Ja metodą "na przeczekanie" potrafię poradzić sobie nawet z Gus-em ;)
Dobre. Ciekawe czy z fiskusem też byś szedł tą drogą? ;-)
Pozdr.
miron19j
18-06-2013, 15:05
a z ZUSem też? :-D