Zobacz pełną wersję : O Ile ściemnia Konwerter ????
speedway
05-04-2007, 11:01
MAM SZKŁO NIKKOR 55-200 4/5.6 ORAZ 28-80 3.5/6.-5.6 O ILE ŚCIEMNI MI SZKŁO KONWERTER ???
DO ZDJĘĆ STANDARTOWYCH ,RODZINA ,GRILL,PRZY SŁONECZNEJ POGODZIE LUB LAMPIE sb-600?? CZY WARTO ??
Jaki jest sens stosowania TC (bo chyba o telekonwertery Ci chodzi) przy tego typu zdjęciach?! A jeśli już koniecznie chcesz/musisz to sprawdź jeszcze jak daleko (w kierunku bagnetu) wysuwa się tylna soczewka w Twoich obiektywach. Jeśli wysuwa się mocno, to może się zdarzyć, że przy pewnej ogniskowej soczewka ta spotka się z przednią soczewką konwertera i mogą być kłopoty (w dokumentacji do TC 14 i TC 17 nie są wprawdzie wymienione te szkła jako nie nadające się do współpracy, ale należy zachować ostrożność). Dodatkowo strata światła może być powodem kłopotów z AF-em przy dłuższych ogniskowych. A, i jeszcze jedno: 28-80 nie jest AF-S, więc odpadają TC 14E II, TC 17E II i TC 20E II.
konwerter 1,4x ściemnia o jedną przysłonę
konwerter 1,7x sciemnia o 1,5 przysłony
konwerter 2x ściemnia o 2 przysłony
Przy tym szkle co masz to AF przestanie dzialac albo bedzie dzialal baaardzo niepewnie.
Telekonwerter raczej nie ma sensu przy tego typu zdjęciach. On przybliża, a nie oddala obraz, a przy zdjęciach rodzinnych zazwyczaj nie ma problemu by po prostu podejść z aparatem bliżej, jak chesz zrobic zbliżenie. Ja podejrzewam, że chodzi Ci raczej o konwerter szerokokatny, tak aby widziec wiekszy obszar w kadrze, tak?
EDIT: Dobrze podejrzewałem (po otrzymanej prywatnej wiadomości). Niestety o konwerterach szerokokątnych wiem tyle co nic, stąd poleciłem wyszukanie takowego oraz rozważenie kupna obiektywu z szerokim kątem.