PDA

Zobacz pełną wersję : Makro z D90 i 50mm f/1.8G

namedtrain
16-06-2013, 22:28
Witam!
Wiem że było już googolplex postów tego typu ale nie znalazłam odpowiedzi. Mam Nikona D90 i Nikkora 50mm f/1.8G. Czy do makro dobre by były do mojego sprzętu pierścienie pośrednie? I by wszystko działało poprawnie musiałabym kupić z automatyką (co to znaczy, bo nie wiem? ;) )(http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-nikon-z-automatyka-i3268951089.html) czy bez niej też by działało (http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-nikon-d80-d70-d60-d50-d40-i3261666754.html)?
Czytałam też o metodzie odwracania obiektywu tylko kompletnie tego nie rozumiem. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś zechciał mi to w prosty sposób wyjaśnić. Poza moją 50tką mam jeszcze obiektyw Cosina 35-70mm f/3.5-4.8 MC Makro od analoga.
Pozdrawiam serdecznie!

puciek
16-06-2013, 23:12
Odwrócenie tego obiektywu nic nie da, bo nie ma on pierścienia przysłony - będzie cały czas przymknięty, a te pierwsze pierścienie pośrednie pozwolą Ci na robienie zdjęć makro. Pierścienie bez automatyki też nic nie dadzą, bo 1.8g nie posiada pierścienia przysłony.

Radziecki
02-07-2013, 21:47
Zawsze zostaje Raynox DCR-250, mi ładnie współgra z 50 1.8

puch24
08-07-2013, 09:33
namedtrain,
obiektyw i aparat mają mechaniczną dźwigienkę, przy pomocy której aparat mechanicznie steruje przysłoną w obiektywie, i szereg styków elektrycznych, przez które zachodzi pomiędzy nimi wymiana informacji niezbędnych do ustawienia przysłony, działania AF, pomiaru światła, itd. Pierścienie pośrednie muszą mieć możliwość przeniesienia tych sprzężeń, zarówno mechanicznych jak i elektrycznych - w skrócie mówi się o tym "pierścienie z automatyką". Te tańsze pierścienie bez tych sprzężeń praktycznie nie pozwolą w ogóle fotografować tym obiektywem.

Hikari
01-08-2013, 05:59
Wiem że odkopię, ale myślę że nie będzie to spam.
Sam używam manualnego Heliosa 58/2, z przejściówką z ostrzeniem na nieskończoność i dwoma pierścieniami pośrednimi. Cały komplet razem z obiektywem wyniósł mnie niewiele ponad 100zł, a do zdjęć makro sprawdza się rewelacyjnie (chyba trafiłem dobrą przejściówkę bo abberacje nie są widoczne na zdjęciach, a odległość ostrzenia przy jednym najmniejszym pierścieniu wynosi ok. 15cm).