Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D300 na D600 - tak czy nie
W chwili obecnej posiadam D300 + 17-55 f2,8 do tego lampę younnuo 467 II. Sprzęt fajny, celny i szybki jak dla mnie. Zaznaczam, że jestem amatorem, fotografuję głównie mojego synka (w chwili obecnej), jakieś małe domowe imprezy i trochę pleneru. Jednak lubię zmiany i ciągle coś kombinuje:D.
Zastanawiam się nad sprzedażą obecnego body i obiektywu i zakupu D600, chciałbym trochę spróbować pełnej klatki.
Jednak jak wiadomo trzeba coś będzie dołożyć. Zostałbym wówczas z D600 i stałką 35mm f2 (taką zamierzam kupić) lub też tamrona 28-75 f2,8 (cena podobna).
Ponieważ trochę się waham i ciągle zastanawiam proszę o wasze opinie czy jest sens takiej wymiany, co sądzicie o takim posunięciu. Z góry dzięki za wasza pomoc.
TAK,
ale kup D600 + 24-120 F4 - i będziesz miał temat zamknięty na baaaaardzo długi czas.
darkmajin
16-06-2013, 09:54
D600 TAK stalki TAK spacerzoomy NOPE 35+85 z d600 i sam bym sie o taki zestaw pokusil gdybym nie mial fx :p
Propos 24-120 zakres fajny,ale dla mnie za ciemno było...
24-120 może i trochę za ciemny ale np. do filmowania jest super, poza tym w d600 można wykorzystać wyższe iso.
Na początek to nie wystarczy mi funduszy na 24-120, tak jak pisałem stałka 35mm f2 lub tamron 28-75 choć skłaniam się bardziej ku pierwszemu obiektywowi. 35mm na pełnej klatce daje całkiem spore pole manewru w foceniu. Iso 6400 w pełni użyteczne też mnie korci. Już praktycznie jestem przekonany do zmiany.
Już praktycznie jestem przekonany do zmiany.
Przecież pisząc ten post wiedziałeś, ze staniesz się posiadaczem D600:)
piotru89
16-06-2013, 13:28
Przecież pisząc ten post wiedziałeś, ze staniesz się posiadaczem D600:)
Chyba każdy kto się chce przesiąść na d600, w myślach już go używa ^^
On w sumie wiedziałem. Chciałem się przekonać do tego zakupu. D300 i 17-55 idzie na sprzedaż.
Napiszę tak, od kilku dni jestem posiadaczem D600, który dołączył do D7000. Tak jak Ty, napaliłem się na FF.
Dzisiaj pstrykałem na urodzinkach w bawialni, obiektyw 50/1.8G, typowa amatorka, jak u Ciebie. Szczerze, spodziewałem się trochę więcej. To, czego się najbardziej obawiałem, czyli AF, dupy nie urywa, właściwie to działa tak samo jak w D7000, a ze względu na większą matrycę, punkty AF-a mniej korzystnie rozmieszczone, skupione w środku, metoda prze kadrowania dawała słabe efekty, Szczerze dla mnie amatora, zakup spowodował kaca moralnego, jednak D7000 to świetna, wystarczająca puszka dla "niedzielnego pstrykacza".
Zrobisz jak sobie założyłeś, potem porównasz swoje odczucia z moimi.
Pzdr.
Skoro ma taki sam układ jak D7000 to chyba oczywiste, że będzie działać podobnie? Podobnie z czujnikami na matrycy. Chyba wiedziałeś co kupujesz?
Podobnie jakieś problemy z przekadrowywaniem, pojęcia nie mam jakaż to wielka filozofia, że u Ciebie daje słabe efekty. Sądzę, że problem nie tkwi w aparacie tylko w Tobie i nawet D4 Cię nie uszczęśliwi...
Proste, pojedynczym punktem blokowałem ostrość na obiekcie, po czym delikatnie zmieniałem kadr, nie lubię centralnych, przy przesłonie około 2.2 do 2,8 płaszczyzna ostrości zazwyczaj przesunięta.
piotru89
16-06-2013, 23:50
Ewentualnie dzięki 24Mpx teraz zawsze można przykadrować przy obróbce.
Gorzej jak niema na nią czasu ;)
D600 to jest super sprzęt np. do portretu i wszędzie tam gdzie szukasz głębi ostrości. Do pewnych rzeczy jak sport , krajobrazy , architektura to wystarczy APS-C.
Więc wszystko zależy do czego go potrzebujesz .
Proste, pojedynczym punktem blokowałem ostrość na obiekcie, po czym delikatnie zmieniałem kadr, nie lubię centralnych, przy przesłonie około 2.2 do 2,8 płaszczyzna ostrości zazwyczaj przesunięta.
Chyba przy ciasnych portretach.
mateo912
17-06-2013, 11:46
dobrze że powiedziałeś bo bym nie wiedział że to jest taaaakie trudne;)
od ponad roku używam Sy 85 1.4 na d700 i nie mam żadnych problemów z przekadrowaniem(a używam głownie 1.4)
Więc skoro to takie proste to w czym problem? A skoro masz przesuniętą plaszczyznę ostrości to masz coś albo ze szkłem, albo z korpusem.
Mimo wszytko jak tylko sprzedam poprzednika mojego D300 (mega fajny sprzęt) i obiektyw dołożę nieco gotówki i zakupię to D600. Miałem już wczesnie d7000, który był całkiem fajnym sprzętem prócz AF, który działał jak chciał. Dopiero jak przesiadłem się na D300 zobaczyłem co to znaczy trafiać w punkt i wygodnie ustawiać aparat. Już jak patrze na D600 brakuje mi przełącznika pół AF pod kciukiem:(. Coś za coś. Zależy mi na głębi ostrości jaką daje pełna klatka, no i na zmianie, która daje satysfakcję. Będę na pewno trochę tęsknił na 300-tka i 51 polami AF, ale jakoś dam radę.
Poczekaj na następcę d600.
Kiedy będzie?
piotru89
18-06-2013, 13:44
Raczej nieprędko
W takim razie musisz się zdecydować czy: "Sądzę, że problem nie tkwi w aparacie tylko w Tobie i nawet D4 Cię nie uszczęśliwi...", albo: " A skoro masz przesuniętą plaszczyznę ostrości to masz coś albo ze szkłem, albo z korpusem."
Ze swojej strony obiecuję, że będę próbował opanować przekadrowywanie, "chyba przy ciasnych portretach", może uda się zbliżyć do D700 z Sigmą 1.4, swoją drogą fajne porównanie padło. Pozdrawiam.
cz4rnuch
18-06-2013, 17:13
Kiedy będzie? Myślę, że nie wcześniej niż za dwa lata. Jeśli ktoś już myśli o przesiadce to jednak trochę długo.
Myślę, że nie wcześniej niż za dwa lata. Jeśli ktoś już myśli o przesiadce to jednak trochę długo.
Tak samo myślę, więc porada
jest mocno słaba. Chyba, że RAF7705 zaskoczy nas jakąś pewną informacją - stąd moje pytanie :)
W takim razie musisz się zdecydować czy: "Sądzę, że problem nie tkwi w aparacie tylko w Tobie i nawet D4 Cię nie uszczęśliwi...", albo: " A skoro masz przesuniętą plaszczyznę ostrości to masz coś albo ze szkłem, albo z korpusem.".
Wiesz, szklana kula mi wysiadła i nie domyśliłem się, że " prze kadrowywanie daje słabe efekty" oznacza ni mniej ni więcej jak " mocno przesunięta płaszczyzna ostrości".
Rozumiem, ze chciałeś zabłysnąć i zdeprecjonować moje wypowiedzi jednak wpierw przeczytaj dokładniej na które posty są one odpowiedzią...
Informacja 100%
Będzie.
Informacja jest dla osób cierpliwych i takich co ich puszki nadal robią zdjęcia.
:)
D600 niby nie jest następcą D300s, widać jednak, że sporo osób posiadających "topowy" sprzęt DX czyli D300(s)+N17-55/2.8 decyduje się na przesiadkę. Jeszcze rok temu cena dobrego egzemplarza 17-55 nie spadała poniżej 3300zł, w tej chwili można znaleźć oferty po 2500zł-2600zł. W rok, a właściwie pół roku, ceny na używane D300s i N17-55 spadły o minimum 20%.
Sprzedałem w tym tygodniu D300s + N17-55/2,8 + N35/1.8 i dosyć mocno zabolał mnie ten spadek. :(
Napaliłem się jednak na D600, ze względu na finanse dokupiłem do niego N35-70/2.8 i póki co wrażenia są całkiem przyzwoite. W sumie najbardziej brakuje 100% powiększenia zdjęcia pod OK podczas podglądu zdjęcia i dosyć irytująca jest zamiana przycisku "-" z "Lock", po co oni je poprzestawiali nie mam pojęcia.
mateo912
21-06-2013, 22:30
D600 niby nie jest następcą D300s, widać jednak, że sporo osób posiadających "topowy" sprzęt DX czyli D300(s)+N17-55/2.8 decyduje się na przesiadkę. Jeszcze rok temu cena dobrego egzemplarza 17-55 nie spadała poniżej 3300zł, w tej chwili można znaleźć oferty po 2500zł-2600zł. W rok, a właściwie pół roku, ceny na używane D300s i N17-55 spadły o minimum 20%.
Sprzedałem w tym tygodniu D300s + N17-55/2,8 + N35/1.8 i dosyć mocno zabolał mnie ten spadek. :(
Napaliłem się jednak na D600, ze względu na finanse dokupiłem do niego N35-70/2.8 i póki co wrażenia są całkiem przyzwoite. W sumie najbardziej brakuje 100% powiększenia zdjęcia pod OK podczas podglądu zdjęcia i dosyć irytująca jest zamiana przycisku "-" z "Lock", po co oni je poprzestawiali nie mam pojęcia.
D300 17-55 się starzeje więc co w tym dziwnego że traci na wartości. A ze szkłem jest jeszcze inna sprawa kilka tyg temu główny konkurent tego szkła czyli sigma która jest równie dobra optycznie spadła ceny z 2700 na 1600 wiec ma to spory wpływ na używki N
rychu_cmg
21-06-2013, 22:38
D300 to w tej chwili najlepsze body DX w systemie Nikona jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości. Jednak wszystkie pełno klatkowe lustrzanki mają nad D300 ogromną przewagę.
D300 17-55 się starzeje więc co w tym dziwnego że traci na wartości. A ze szkłem jest jeszcze inna sprawa kilka tyg temu główny konkurent tego szkła czyli sigma która jest równie dobra optycznie spadła ceny z 2700 na 1600 wiec ma to spory wpływ na używki N
To, że traci na wartości to sprawa zupełnie naturalna, chodziło mi tylko o spore przyspieszenie tego spadku w ostatnich miesiącach. Chociaż faktycznie spadek ceny Sigmy mógł mieć na to równie znaczący wpływ co pojawienie się D600 i masowy exodus z DX na FX. Z drugiej strony możliwe, że Sigma zmieniła cenę również z powodu mniejszego popytu, jeżeli spora część osób gotowych wydać 3000zł na obiektyw przeszła na FX (D600) to grono osób zainteresowanych bardzo dobrym jednak drogim obiektywem DX znacznie zmalało.
Rozumiem, ze chciałeś zabłysnąć i zdeprecjonować moje wypowiedzi jednak wpierw przeczytaj dokładniej na które posty są one odpowiedzią...
Ani jedno, ani drugie, zostawmy już temat AF-a w spokoju.
Po sobotnim pstrykaniu, mogę dopisać kolejne dwie rzeczy. W trybie A (priorytet przysłony), w tych samych warunkach, słoneczny dzień, automatyka aparatu lubi sobie co kilka, kilkanaście zdjęć, dobrać czas rzędu 1/100, 1/160, powodując duże przepalenie, gdzie dla "sąsiednich" ujęć dobiera np. 1/2000.
Druga sprawa mniej istotna, aparat "wiesza się", przy przeglądaniu zdjęć, podczas powiększania jak i przeglądania już powiększonego fragmentu.
mateo912
24-06-2013, 10:09
Druga sprawa mniej istotna, aparat "wiesza się", przy przeglądaniu zdjęć, podczas powiększania jak i przeglądania już powiększonego fragmentu.
wina karty pamięci.
Co do cen faktycznie spadły. Moje body kupiłem za 2350, a sprzedałem za 1800 także strata spora w 5 miesięcy. Cóż mój egzemplarz miał jedynie 31 tyś fotek zatem nowy użytkownik nacieszy się nim jeszcze długo. Obiektyw nabyłem za 2500, a za 2550 sprzedałem także tu cena wg mnie pozostała na miejscu. Decyzję podjąłem będzie FX plus 35mm f2 na początek - więcej funduszy brak. Wrażenia opisze wkrótce jak tylko dostanę sprzęt w swoje ręce.