Zobacz pełną wersję : Problem z sb 800 bardzo pilne, proszę o pomoc.
Bambello
15-06-2013, 20:52
Kolega jest na weselu (teraz) i ma problem z lampą sb 800 błyska sobie sama.
Czasami nawet kilka razy pod rząd.
Sb 800 pracuje na d700, lub d600.
Ma ktoś pomysł, co mogło się stać i czy da się coś z tym zrobić ?
Pozdrawiam
Art Erie
15-06-2013, 20:55
Wyjąc aku, wyładować lampę przyciskiem do wyzwolenia flesza ( nie błyśnie, ale chodzi o to by pozbyć się prądu). Załadować ponownie aku; powinno być OK ( o ile to nie jest luz na sankach body).
Bambello
15-06-2013, 21:00
dzięki już dzwonię :)
Może lampa widzi lepsze kadry niż fotograf który jest na weselu i robi w gacie z przerażenia.
Art Erie
15-06-2013, 21:14
Może lampa widzi lepsze kadry niż fotograf który jest na weselu i robi w gacie z przerażenia.
Raczej rozpaczliwe S.O.S, albo mruganie do koleżanki, której nie ma na zapasie ;)
Mam nadzieję, że to nie problem z sankami.
Iso 6400 2.8, 1/80 i wio w tany
Bambello
15-06-2013, 21:21
Spodziewałem się takich wypowiedzi, ale niestety jesteś w dużym błędzie, ponieważ jest to osoba, która bez tej lampy również zrobi świetne foty.
A ja zwyczajnie chciałem mu pomóc.
No ale chyba nie masz mi za złe że zażartowałem z fotografa który wzywa pomocy bo jego lampa błyska bez ładu i składu. Ja najnormalniej bym ją wyłączył a następnie na przerwie na jednego bym ją prześwietlił co jej dolega.
Art Erie
15-06-2013, 21:27
Spoko, mam nadzieję, że reset pomoże. Jeśli nie to pewnie problem sanek w D700, nie wiem jak jest z D800 ale to można sprawdzić.
Z drugie strony, nie rozumiem jak można się wybrać na ślub bez zapasowej lampy? W każdym razie D800 tego nie usprawiedliwia.
Bambello
15-06-2013, 21:32
No ale chyba nie masz mi za złe że zażartowałem z fotografa który wzywa pomocy bo jego lampa błyska bez ładu i składu. Ja najnormalniej bym ją wyłączył a następnie na przerwie na jednego bym ją prześwietlił co jej dolega.
Wiesz to jest gość, który jest anty sprzętowy.
Nie specjalnie interesują go techniczne pierdoły, nowinki sprzętowe itd...
Natomiast potrafi robić świetne foty i opowiadać nimi dobre historie.
A to, że nie ma zapasowej lampy to oczywiste, że zrąbał sprawę.
Podpowiedziałem mu opisaną wyżej poradę i zobaczymy.
Dzięki za szybką pomoc.
Pozdrawiam
Natomiast potrafi robić świetne foty i opowiadać nimi dobre historie.
Można gdzieś obejrzeć jego zdjęcia ja lubię takie zdjęcia oglądać nie spaprane fotoszopem i innymi cudami.
Można gdzieś obejrzeć jego zdjęcia ja lubię takie zdjęcia oglądać nie spaprane fotoszopem i innymi cudami.
Gdzie?
Odpowiedziałbym Ci gdzie ale mnie zbanujesz;-)
Bambello
15-06-2013, 21:49
Nie gniewajcie się, ale zwyczajnie obawiam się złośliwości.
Mogę napisać, że jego zdjęcia stylem fotografowania są podobne do moich tylko tylko lepsze.
http://blog.krzysztofkawczynski.pl/
http://krzysztofkawczynski.pl/
No teraz pojechałeś po bandzie w sumie sprytnie się zareklamowałeś ;-)
Bambello
15-06-2013, 21:54
No teraz pojechałeś po bandzie w sumie sprytnie się zareklamowałeś ;-)
szczerze mam to w d.... ale wiesz jak jest. Dodam jego stronę i znajdzie się kilku mądralów, którzy będą chcieli się dowartościować, lub zwyczajnie odreagować stres dnia codziennego.
Art Erie
15-06-2013, 21:57
I co lampa daje rade? Jeśli nie, to trzeba ją przepiąć na drugie body, ewentualnie telefon do przyjaciela z prośba o drugą lampę.
Teraz Ci nie odpisze bo tort podają ;-)
Bambello
15-06-2013, 22:00
Nie chciałem mu teraz przeszkadzać, ale mówił, że z d600 jest trochę lepiej.
Podejrzewam, że jak by pomogło to by się odezwał ucieszony.
Da się tym przepstrykać to zlecenie tylko wygląda jak głupek, bo lampa sama błyska ;)
To kara za brak drugiej lampy, a ja już dawno mówiłem ;)
Art Erie
15-06-2013, 22:03
Więc albo D600 ma luz na sankach podobnie jak duży procent D700, albo z SB 800 dzieje się coś, czego jeszcze nie widziałem.
Bambello
15-06-2013, 22:10
Więc albo D600 ma luz na sankach podobnie jak duży procent D700, albo z SB 800 dzieje się coś, czego jeszcze nie widziałem.
Już wysłałem sms z pytaniem :)
A z tym luzem to da się coś zrobić, czy tylko serwis?
Art Erie
15-06-2013, 22:18
Ja walczyłem z luzem na wyzwalaczu PT-04 przy pomocy młotka i imadła, z body bym się nie odważył ;)
Jeśli to luz na sankach, to powinien być widoczny (a raczej wyczuwalny). Można sprawdzić wyzwalając lampę zdalnie, jeśli ta jest OK - będzie działać poprawnie. Może też być tak, że to wpływ luzu na sankach - prawidłowy styk i jego brak na przemian powodują błędną komunikację pomiędzy body i lampą, w skutek czego lampa może się zawiesić, błyskać bez opamiętania i nie reagować na klawiaturę.
Bambello
15-06-2013, 22:28
Rozmawiałem z nim i niestety s800 żyje własnym życiem.
W pn. zadzwoni do serwisu.
Z tym luzem to raczej mało prawdopodobne, że akurat jednego dnia pojawił się na dwóch body, a więc podejrzewam problem z lampą.
Art Erie
15-06-2013, 22:33
[...]Z tym luzem to raczej mało prawdopodobne, że akurat jednego dnia pojawił się na dwóch body, a więc podejrzewam problem z lampą.
Pewnie tak, ale jeszcze nie spotkałem się z takim zachowaniem SB 800, żeby wyjęcie baterii nie pomogło.
Miałem kiedyś podobny problem z SB 800 i D300. Wyzwalała samoistnie ale tylko w czasie, gdy trzymałem sprzęt (nawet nieruchomo) w rękach. Według informacji serwisu wymieniono pęknięty palnik i coś tam innego związanego z kondensatorem. Od tamtej pory( ~ 2 lat) problem nie występuje. Lampa wyzwalała błyski nawet po podpięciu do F90X. Zapewne nie był to problem stopki aparatów a info serwisu potraktowałem wiarygodnie.
Andrzej1974
16-06-2013, 09:53
Daj znać jak skończyła się ta historia z SB-800 i co jej dolegało.
paparazzi89
16-06-2013, 11:11
co to wczoraj była za akcja z lampami? ja też miałem ten problem ale d700+ Sb900
doszło do tego że musiałem lampy na statyw i z wyzwalaczem jazda :) ale przynajmniej równo naświetlone wyszły :P
powiedzcie mi jak to z tym luzem w D700 jest? w ile to serwis nikona naprawia?
Ja i kilku znajomych przerabiało problem "stroboskopu" w d700+sb.
Konczyło się na naprawie lub wymianie sanek (w zależnosci od serwisu).
paparazzi89
24-06-2013, 09:43
mojego D700 przeczyścił sanki od spodu (rozbierał go) ale nie na długo to dało... po 200-300 zdjęciach z lampą znowu zaczęła wariować :( ale później znów przestała...
na jakiej zasadzie naprawili sanki?
Kiedy ja miałem ten problem to słyszałem patenty z kombinerkami etc.
Niestety patenty działały psychologicznie
W końcu posłałem na Postępu i po wycenie naprawy na ponad 1100,- okazało sie ze większośc z tej kwoty jest związana z naprawą elementów które wg. mnie działały (i po 2 latach do dzis działają) bez zarzutu. O ile pamietam dotyczyło to to mechanizmu sterowania przysłoną.
Poprosiłem o naprawę tylko i wyłącznie tego z czym był problem - czyli ogólnie mówiąc -faktu że lampa żyła swoim życiem.
Ostatecznie za wymianę stopki zapłaciłem ok 400,-
Rok później, znajomy z podobnym problemem udał sie do serwisu w Krakowie. Miał dwie 700ki i obie cierpialy na ta samą dolegliwość.
Tam obyło się bez wymiany.
Koszt ok 200,-
Nie dam sobie głowy uciąc ale o i ile pamietam to kumpel mówił ze jest to jakiś wrodzony problem d700 i przy jego stopkach (od spodu) ingerowano klejem....
Barbur007
26-08-2021, 11:25
Witaj miałem podobne zdarzenie z SB800 i D200, jednak problemem była stopka. Podobne zjawisko, lampa błyskała sama. Pozdrawim