Zobacz pełną wersję : Retusz twarzy uwydatnienie skaz jak?
Witam kiedyś ale nie wiem w którym kościele widziałem tutorial w którym autor w jakiś magiczny sposób uwydatniał pory skazy skóry pod retusz. Wiem że przechodził do czarnobieli i fajnie było widać te defekty. Następnie w tym stanie dokonywał retuszu. Może ktoś zna ten sposób i mógłby się nim podzielić?
ThomasVoland
16-06-2013, 02:24
Metoda bez znaczenia, można to zrobić na dziesiątki sposobów. Wyłącz kolory i podnieś kontrast - obojętnie w jaki sposób. Chociażby 3 czarne warstwy w trybach (kolejno): color, soft light, overlay.
Eeee... jest prostsza metoda przecież. Po prostu przyciemnij kanał czerwony.
Czyli przyciemniam retuszuje a potem przywracam ustawienia?
Wysyłane z mojego KF012 za pomocą Tapatalk 2
ThomasVoland
16-06-2013, 12:17
Na kanałach też można, ale żeby to zrobić na kanałach i wyciągnąć tyle ile z overaly albo chociaż soft light, trzeba też zwiększyć kanał zielony i ew. niebieski, oraz załączyć tryb monochromatyczny. Metoda dobra, tyle że późniejsze przełączanie się pomiędzy liczbą detali to zabawa suwakami. Jak komuś tak wygodnie, to czemu nie, w każdym razie szybciej nie jest, jest inaczej. Do jednego i drugiego i tak warto zrobić akcję.
Czyli przyciemniam retuszuje a potem przywracam ustawienia?
A potem wyłączasz warstwę, albo grupę która modyfikuje kontrast i kolory.