PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] zaraz wstanie...

nothing
15-06-2013, 00:52
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img694.imageshack.us/img694/8671/d597.jpg)

pgaik
15-06-2013, 00:57
Chyba bym poczekał aż wstanie i inaczej kadrował...

nothing
15-06-2013, 01:08

No właśnie, kadr... Wszelkie sugestie na przyszłość są bezcenne...?

Adam Majchrzak
15-06-2013, 01:25

Komentarz od czapy zupełnie... Po wschodzie Słońca przy bezchmurnym niebie lepiej od razu aparat schować do plecaka...

Troszkę popracowałbym nad odcieniem wody [za bardzo wpada w zieleń], pora jak najbardziej korzystna dla takich pastelowych obrazków.

Pozdrawiam! =]

pgaik
15-06-2013, 12:20
A skąd wiesz, że bezchmurne... Gdyby autor kadrował troszkę więcej nieba ukazując może jakieś byś zobaczył.
Zresztą gdybanie sobie podaruję ;)
Ty byś robił w tym momencie, ja bym poczekał. I uszanuj proszę moje zdanie (do którego mam prawo... chyba).

nothing
15-06-2013, 21:22
Kurcze blade! Coś ostatnio kłótnie wywołuję swoimi zdjęciami, a to przecież taki spokojny kadr... ;-)

Odnośnie nieba, to muszę jasno powiedzieć, że chmury nie byłyby miło widziane przy tym zdjęciu. Nie przy tej historyjce, którą chciałem pokazać. Nie można dodawać kawałków boczku do budyniu, nawet jak jest wspaniale uwędzony... Ewentualnie jakaś wisienka jest mile widziana... ;-)

~lxs
15-06-2013, 21:30
Hmm spróbuję wnieść jakąś konstruktywną uwagę - jeżeli miało być spokojnie, to może warto było to podkreślić stosując szary filtr i rozmywając bardziej wodę?

nothing
15-06-2013, 21:47
Hmm spróbuję wnieść jakąś konstruktywną uwagę - jeżeli miało być spokojnie, to może warto było to podkreślić stosując szary filtr i rozmywając bardziej wodę?

Ale wtedy tracimy łódkę, która jest w ruchu (rzekoma wisienka) ;-) Trochę było już za jasno, żeby uderzać w długie czasy. Woda chyba jednak nie wnosi zbytnio dynamizmu. No może w PD... :-)

~lxs
15-06-2013, 22:04
Hmm to można spróbować poziomego motion blur'a na samą wodę w photoshopie :D

nothing
15-06-2013, 22:21
Hmm to można spróbować poziomego motion blur'a na samą wodę w photoshopie :D

aż tak fale dają popalić...? ;-)

~lxs
15-06-2013, 23:11
Nie, to była tylko taka moja sugestia nt. "co można by zmienić, by uwydatnić zamierzony efekt" :)

Arram
16-06-2013, 14:24
...jeżeli miało być spokojnie, to może warto było to podkreślić stosując szary filtr i rozmywając bardziej wodę?

Ale wtedy tracimy łódkę, która jest w ruchu (rzekoma wisienka) ;-) Trochę było już za jasno, żeby uderzać w długie czasy. Woda chyba jednak nie wnosi zbytnio dynamizmu. No może w PD... :-)

Też poszedł bym w stronę długiego naświetlania (10 stopów powinno dać radę). Co do tzw. wisienki to zrobił bym dwa naświetlania - jedno z długim czasem dla wody, a drugie krótkie dla łódki. Zawsze można skleić w PS.

Co do dynamizmu i długiego czasu naświetlania - wspomniałeś wcześniej że to spokojny kadr, więc mogło by pasować...

Co do kadru to mi się jak najbardziej podoba, powiedział bym że nawet podkreśla odległości (łódka i ląd), oraz sprawia że kadr jest "wyważony".

Nie pasuje mi do końca balans bieli - dał bym trochę chłodniejszy (ale to może tylko moje zwidy ;) w końcu nie było mnie na miejscu)

p.s.

Nie strzelać do komentujących ;)
(patrz stopka)