PDA

Zobacz pełną wersję : numery zdjęć w d50

arbuz
05-04-2007, 08:42
Witam!
Szukałam, ale nie znalazłam tematu jak powyżej. Mianowicie, przy każdym zrzucaniu zdjęć (w programie Picture Project) aparat nadaje im numery od 0001, tak więc mam fotki o tych samych początkowych numerach. Proszę o podpowieidż (może linka do tematu, jeśli już był): jak moge to zmienić, by kazde zdjęcie miało dalszy numer?
Nie znam jeszcze dobrze menu i nie potrafię tego znaleźć.
Z góry dziękuję za pomoc, a wszystkim życzę WESOŁYCH ŚWIAT!
A

thor88
05-04-2007, 08:54
MASAKRA!!!!! coraz rzadziej zaglądam w ten dział a jak już zajrzę i zobaczę coś takiego to znowu mi się odechciewa na dłuuugo...

instrukcja kolego lub po prostu tak na poważnie spójrz w menu a nie ściemniasz, że szukałeś....

Filip2b
05-04-2007, 08:58
Dokladnie na 73 stronie instrukcji.

Wojteksw
05-04-2007, 09:02
Przestaw numerowanie zgodnie z instrukcją, jeżeli dobrze pamiętam pozycja druga.

arbuz
05-04-2007, 09:04
Dziękuję za uprzejmą odpowiedź i DOKŁADNE przeczytanie mojego postu. Nie znalazłam, choć szukałam. Po ilości postów można się zorientować, ze dopiero zaczynam i na razie nie poruszam sie zbyt dobrze ani po menu ani po forum. Można więc szukac (np. źle szukać, co pewnie ma teraz miejsce) i nie znaleźć, co nie zmienia faktu, że najpierw przejrzałam forum i użyłam wyszukiwarki. Forum służy m. in. do tego, by komuś pomóc. Szczególnie początkujący wiedzą, że na samym początku wszystko jest trudne. No, ale są życzliwi ....
Jeszcze raz dziękuję i życzę Wesołych Świąt.
A

rdm
05-04-2007, 09:04
To Picture Project nadaje nazwy plikom. Poszukaj w konfiguracji programu, tam to można pozmieniać.

arbuz
05-04-2007, 09:06
Oooo, a Panom z dwóch powyższych postów bardzo dziękuję. Jednak można ...
A

thor88
05-04-2007, 09:12
nie złość się arbuz przed świętami ale zrozum, że jak będziesz już na forum jakieś pół roku i będziesz widział takie posty (niewiadomo który już raz) to też nie będzie ci się chciało... menu aparatu d50 jest na prawdę bardzo przejrzyste i łatwe. Święta świętami ale takie posty moim zdaniem troszkę bałaganią...

ps. można by to wrzucić w tymczasowy przecież...

ps2. Moim zdaniem czas jaki spędziłeś na pisanie postu i użeranie się m.in. ze mną na pewno starczyłby do "przelecenia" całego menu i znalezienia opcji :)

arbuz
05-04-2007, 09:30
Miło, jak ktoś dokładnie czyta posty... PoczułAm się zignorowanA... Nie ma mowy o żadnym "użeraniu się"- to nie moje klimaty....Poza tym, człowiek nawet nie wie, pod jakim hasłem czegoś takiego szukać: numery, licznik, pliki, foldery???? Na początku się nie wie po prostu. Trochę się dziwię, tej niechęci. Sama dokładnie wiem (taki zawód), ile czasu i wysiłku ( ale też frustracji) można komuś zaoszczędzić podając prostą informację, bo kiedy nam coś wydaje się oczywiste -dla innych takie nie jest.

Karrlos
05-04-2007, 09:55
Polecana jest INSTRUKCJA OBSŁUGI APARATU FOTOGRAFICZNEGO

elanek
05-04-2007, 09:56
Bawi mnie domniemanie forumowiczów, że Arbuz o mężczyzna :)

arbuz
05-04-2007, 09:59
Mnie trochę zadziwia raczej...A Elanek to....?

arbuz
05-04-2007, 10:07
Już wiem!

err
05-04-2007, 14:45
A mnie bawi to uniesienie. Dla mnie proste, jeśli post mi nie odpowiada to go nie czytam. Jeśli wiem, pomagam. I wcale nie musze być zgryźliwym tetrykiem.
Koledzy, koleżanki. Szacunku troszkę i milej będzie.

Pozdrawiam.

Ps.
Faktycznie Koleżanko, warto przeczytać tą książeczkę, która nazywa się instrukcją :)

BugsBunny
05-04-2007, 15:00
Picture Project zmienia nazwy plików, jeżeli się ustawi taką opcję w Transfer/Transfer Options/Rename photos during transfer
Domyślnie przy zrzucie z karty pozostawiane są nazwy nadane przez aparat; jak słusznie podpowiedzieli koledzy, zerowanie numeracji po wyjęciu karty odbywa się przy funkcji file no. seq. ustawionej na off
Ale dokładne przeczytanie instrukcji mimo wszystko polecam :grin: ( chyba że masz tylko chińską )

PS - proponuję zamknąć, bo temat chyba wyczerpany

thor88
05-04-2007, 20:38
hehe... pierwsze primo.. .byłem przekonany, że arbuz to mężczyzna... przepraszam zatem płeć piękną za dyskryminację. Co do nicku elanek... ciężko by było ustalić bez czytania postów a co do numeracji zdjęć to myślę, że faktycznie czas zakopać topór wojenny (przynajmniej na jakiś czas)...
Tak sobię siedzę i myślę i po prostu dochodzę do wniosku, że może nie masz instrukcji (aparat z drugiej ręki bądź nie z polskiej dystrybucji) i myślę, że jeśli to prawda to na pewno ktoś ci pomoże w zdobyciu takiej...

arbuz
06-04-2007, 12:41
Instrukcję mam, aparat z pierwszej ręki, jak najbardziej. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

A

admin
06-04-2007, 14:31
Zamykam.