Zobacz pełną wersję : numery zdjęć w d50
Witam!
Szukałam, ale nie znalazłam tematu jak powyżej. Mianowicie, przy każdym zrzucaniu zdjęć (w programie Picture Project) aparat nadaje im numery od 0001, tak więc mam fotki o tych samych początkowych numerach. Proszę o podpowieidż (może linka do tematu, jeśli już był): jak moge to zmienić, by kazde zdjęcie miało dalszy numer?
Nie znam jeszcze dobrze menu i nie potrafię tego znaleźć.
Z góry dziękuję za pomoc, a wszystkim życzę WESOŁYCH ŚWIAT!
A
MASAKRA!!!!! coraz rzadziej zaglądam w ten dział a jak już zajrzę i zobaczę coś takiego to znowu mi się odechciewa na dłuuugo...
instrukcja kolego lub po prostu tak na poważnie spójrz w menu a nie ściemniasz, że szukałeś....
Dokladnie na 73 stronie instrukcji.
Wojteksw
05-04-2007, 09:02
Przestaw numerowanie zgodnie z instrukcją, jeżeli dobrze pamiętam pozycja druga.
Dziękuję za uprzejmą odpowiedź i DOKŁADNE przeczytanie mojego postu. Nie znalazłam, choć szukałam. Po ilości postów można się zorientować, ze dopiero zaczynam i na razie nie poruszam sie zbyt dobrze ani po menu ani po forum. Można więc szukac (np. źle szukać, co pewnie ma teraz miejsce) i nie znaleźć, co nie zmienia faktu, że najpierw przejrzałam forum i użyłam wyszukiwarki. Forum służy m. in. do tego, by komuś pomóc. Szczególnie początkujący wiedzą, że na samym początku wszystko jest trudne. No, ale są życzliwi ....
Jeszcze raz dziękuję i życzę Wesołych Świąt.
A
To Picture Project nadaje nazwy plikom. Poszukaj w konfiguracji programu, tam to można pozmieniać.
Oooo, a Panom z dwóch powyższych postów bardzo dziękuję. Jednak można ...
A
nie złość się arbuz przed świętami ale zrozum, że jak będziesz już na forum jakieś pół roku i będziesz widział takie posty (niewiadomo który już raz) to też nie będzie ci się chciało... menu aparatu d50 jest na prawdę bardzo przejrzyste i łatwe. Święta świętami ale takie posty moim zdaniem troszkę bałaganią...
ps. można by to wrzucić w tymczasowy przecież...
ps2. Moim zdaniem czas jaki spędziłeś na pisanie postu i użeranie się m.in. ze mną na pewno starczyłby do "przelecenia" całego menu i znalezienia opcji :)
Miło, jak ktoś dokładnie czyta posty... PoczułAm się zignorowanA... Nie ma mowy o żadnym "użeraniu się"- to nie moje klimaty....Poza tym, człowiek nawet nie wie, pod jakim hasłem czegoś takiego szukać: numery, licznik, pliki, foldery???? Na początku się nie wie po prostu. Trochę się dziwię, tej niechęci. Sama dokładnie wiem (taki zawód), ile czasu i wysiłku ( ale też frustracji) można komuś zaoszczędzić podając prostą informację, bo kiedy nam coś wydaje się oczywiste -dla innych takie nie jest.
Polecana jest INSTRUKCJA OBSŁUGI APARATU FOTOGRAFICZNEGO
Bawi mnie domniemanie forumowiczów, że Arbuz o mężczyzna :)
Mnie trochę zadziwia raczej...A Elanek to....?
A mnie bawi to uniesienie. Dla mnie proste, jeśli post mi nie odpowiada to go nie czytam. Jeśli wiem, pomagam. I wcale nie musze być zgryźliwym tetrykiem.
Koledzy, koleżanki. Szacunku troszkę i milej będzie.
Pozdrawiam.
Ps.
Faktycznie Koleżanko, warto przeczytać tą książeczkę, która nazywa się instrukcją :)
BugsBunny
05-04-2007, 15:00
Picture Project zmienia nazwy plików, jeżeli się ustawi taką opcję w Transfer/Transfer Options/Rename photos during transfer
Domyślnie przy zrzucie z karty pozostawiane są nazwy nadane przez aparat; jak słusznie podpowiedzieli koledzy, zerowanie numeracji po wyjęciu karty odbywa się przy funkcji file no. seq. ustawionej na off
Ale dokładne przeczytanie instrukcji mimo wszystko polecam :grin: ( chyba że masz tylko chińską )
PS - proponuję zamknąć, bo temat chyba wyczerpany
hehe... pierwsze primo.. .byłem przekonany, że arbuz to mężczyzna... przepraszam zatem płeć piękną za dyskryminację. Co do nicku elanek... ciężko by było ustalić bez czytania postów a co do numeracji zdjęć to myślę, że faktycznie czas zakopać topór wojenny (przynajmniej na jakiś czas)...
Tak sobię siedzę i myślę i po prostu dochodzę do wniosku, że może nie masz instrukcji (aparat z drugiej ręki bądź nie z polskiej dystrybucji) i myślę, że jeśli to prawda to na pewno ktoś ci pomoże w zdobyciu takiej...
Instrukcję mam, aparat z pierwszej ręki, jak najbardziej. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
A