PDA

Zobacz pełną wersję : Plener z modelką - wycena

varjo
14-06-2013, 15:30
Chciałbym zapytać jak byście wycenili następujące zlecenie:
- sesja plenerowa z 1 modelką,
- czas trwania ok. 2h,
- zdjęcia na użytek własny modelki.

Interesuje mnie tylko wynagrodzenie fotografa, bez kosztów związanych ze stylizacją.

RobertMiernik
14-06-2013, 15:37
800 zł

flashmen
14-06-2013, 17:04
800 zł

powodzenia! :D

RobertMiernik
14-06-2013, 17:06
powodzenia! :D

A dziękuję, jakoś leci.

dikanda
14-06-2013, 21:32
Za 300 powinieneś się cieszyć :)

ZoomTeam
15-06-2013, 21:14
jeśli to rzeczywiście Modelka to tfp

freefly
16-06-2013, 02:04
Płatność w naturze.:wink::-)

stock
16-06-2013, 02:16
ma modelina mu ziemniaków nanieść czy co ? :)
ja myślę że jak na początek da 5 stówek to może być OK. Wystarczy na wizaż i jakąś stylizację a i fotografowi na browara styknie :)

adrian
16-06-2013, 02:37
Mało szczegółów podałeś, więc się zgodzę z RobertMiernik ;-)

varjo
16-06-2013, 10:40
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Chciałem sprawdzić jak mój cennik wypada na tle konkurencji. Obecnie za sesję jak w pierwszym poście liczę od 300zł bez kosztów wizażu / stylizacji.

jeśli to rzeczywiście Modelka to tfp

TFP robię tylko od święta. Z czegoś w końcu żyć trzeba.

Płatność w naturze.:wink::-)

Tak, odrobi w polu. :)

ZoomTeam
16-06-2013, 11:06
nadal uważam że jeśłi to rzeczywiście rasowa modelka to jej zdjęcia w pf w perspektywie długoterminowej są wiecej warte niż dziś te 3 stówki w portfelu. natomiast jesłi to dziewczyna której sie wydaje że zostanie modelką to i tak wiele nie zapłaci wiec szkoda zachodu. Obawiam sie że "zyc z czegoś trzeba" to akurat kiepsko branża wybrana. Pieniędzy tu nie ma a bedzie jeszcze mniej.

varjo
16-06-2013, 11:39
Obawiam sie że "zyc z czegoś trzeba" to akurat kiepsko branża wybrana. Pieniędzy tu nie ma a bedzie jeszcze mniej.

Z takim podejściem faktycznie nie wróżę sukcesów.

pilon
16-06-2013, 11:49
Czy była kiedykolwiek publikowana? I czy Ty kiedykolwiek publikowany byłeś?

varjo
16-06-2013, 12:29
Czy była kiedykolwiek publikowana? I czy Ty kiedykolwiek publikowany byłeś?

Nie, faktycznie powinienem o tym napisać wcześniej. Chodziło o rozbudowę portfolio początkującej dziewczyny. Czyli zdjęcia tak naprawdę do jakiegoś portalu typu maxmodels, ewentualnie do wysłania do jakiejś agencji modelingowej itp.

ZoomTeam
16-06-2013, 12:53
Z takim podejściem faktycznie nie wróżę sukcesów.

to nie podejście tylko wnioski z doświadczenia ostatnich lat 10. ale młodośc ma swoje prawa i nikt mania marzeń zabronic nie może ;)

tak czy inaczej jeśłi ktoś liczy że "zarobi na zycie" na fociach do MM/podobneto albo ma wyjątkowo małe wymagania co do "zarabiania" albo, co bardziej prwdopodobne oszukuje sam siebie

varjo
16-06-2013, 13:26
to nie podejście tylko wnioski z doświadczenia ostatnich lat 10. ale młodośc ma swoje prawa i nikt mania marzeń zabronic nie może ;)

tak czy inaczej jeśłi ktoś liczy że "zarobi na zycie" na fociach do MM/podobneto albo ma wyjątkowo małe wymagania co do "zarabiania" albo, co bardziej prwdopodobne oszukuje sam siebie

A kto powiedział, że jest to moje jedyne źródło dochodu? Takie projekty trafiają mi się raz na jakiś czas i nie widzę powodu, dla którego miałbym "nie zawracać sobie głowy".

Może faktycznie nie jestem w branży specjalnie długo, ale moje doświadczenia co do możliwości zarobku na fotografii są zupełnie odmienne.

ZoomTeam
16-06-2013, 13:31
aaa, no jeśłi o takim dorabianiu mowa to pewnie i za 50 zł sie opłaci. Zmiliło mnie , cytuję ... "Z czegoś w końcu żyć trzeba."

w wawie takich foto nazywa sie dekielkami (fotoodpowiednik korporacyjnego słoika).

varjo
16-06-2013, 13:34
aaa, no jeśłi o takim dorabianiu mowa to pewnie i za 50 zł sie opłaci. Zmiliło mnie , cytuję ... "Z czegoś w końcu żyć trzeba."

w wawie takich foto nazywa sie dekielkami (fotoodpowiednik korporacyjnego słoika).

Cóż, średnio mnie interesuje warszawska nowomowa. Moje pytanie dotyczyło wyceny zlecenia. ZoomTeam powiedział co wiedział, dalsze opinie są zbędne.

ZoomTeam
16-06-2013, 13:38
Zgadza sie. nie ma co drążyć. Najskuteczniejsza nauka to nauka na własnych błędach.

pilon
16-06-2013, 19:36
Nie, faktycznie powinienem o tym napisać wcześniej. Chodziło o rozbudowę portfolio początkującej dziewczyny. Czyli zdjęcia tak naprawdę do jakiegoś portalu typu maxmodels, ewentualnie do wysłania do jakiejś agencji modelingowej itp.

W takim wypadku mowa o kompletnie innych kwotach... I co za tym idzie, odpowiedzi nie ma... Sami sobie ją dacie. Jeśli dziewczyna nie ma świetnej pracy lub bogatych rodziców, nie licz na dochód z takiej zabawy większy niż 200-300 zł...
Szczera rozmowa pomoże - powiedz na co liczysz, spytaj ile ona może dać. Proste :)

piotru89
16-06-2013, 23:09
Podlicz ile mniej więcej czasu/godzin ci to zajmie pomnóż przez to ile chciałbyś "zarobić" w godzinę i Voila
Pamiętaj o czasie na obróbkę foto ;)

malwinka
17-07-2013, 13:25
Ja bym zrobiła za 250, wliczając obróbkę zmieścisz się w 50 zł za godzinę albo i więcej. Ciężko drożej to sprzedać, choć nie mówie,że się nie da