Zobacz pełną wersję : Obróbka zdjęć - cukierkowa
josephebeloki
14-06-2013, 14:13
Kojarzy ktoś jakieś tutoriale ... bądź jest w stanie pokazać, jak obrobić fotkę na lukier/cukierek.
Ja robiłem próby po crosie, hmmm no nie wychodzi to tak jakbym chciał :)
Pozdro.
zwiększ saturację, rozjaśnij fotkę.. nie wiem czy o to chodzi..pokaż jakieś przykładowe zdjecie jakie byś chciał zrobić
josephebeloki
14-06-2013, 20:40
Tutaj są takie zdjęcia pod cukierka. Znaczy się fakt faktem tutaj ciuchy robią robotę, ale ręce i tonacja cukierkowa
1. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216022
Tutaj jest coś w deseń ale już zajeżdża mi to Vintage ale bardziej w deseń cukierka
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230312
Tutaj tak samo: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230726
Tutaj lekkki stonowany ale wygląda mi to na cukier: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135793
Tutaj bardzo delikatny : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124126
Wszystko to raczej krosowane , ale tego cukierka mi ciężko osiągnąć.
Rafał_Sz
15-06-2013, 06:54
Nie prościej napisać do autora zdjęć? Nie sądzę, że zastosowana obróbka to jakaś tajemnica którą zabiera się do grobu. ;)
damiannelus
15-06-2013, 09:20
Jako n00b doodam tylko, że to powinna być tradycja na takim forum, że autor dzieli się informacją - jak osiągnął taki efekt. W końcu oprócz opisywania kurzu na swoich matrycach po coś tu się spotykamy. Each one teach one.
Rafał_Sz
15-06-2013, 09:33
Jest to forum fotograficzne, a nie o PS i temu podobnych, choć trzeba przyznać, że fotografia bez obróbki w mniejszym czy większym stopniu w obecnych czasach w zasadzie nie istnieje i jakoś to się łączy. Jednak wiele osób dzieli się swoją wiedzą i daje konkretne wskazówki, jest ku temu odpowiedni dział i mnóstwo wątków. Jeśli masz na myśli opis obróbki zdjęć w każdym wątku w galerii, to jest to zwyczajnie bez sensu. jak ktoś jest szcególnie zainteresowany, to przeważnie pyta.
josephebeloki
15-06-2013, 10:52
...no problem w tym, że jak piszę do ludzi to cisza, albo że to są autorskie akcje i nie mogą zdradzić bo ich fotki wtedy nie będą oryginalne ;/ :)
A gdzie jest ten dział, bo się tak zastanawiałem gdzie to wrzucić :)
mateo912
15-06-2013, 11:03
...no problem w tym, że jak piszę do ludzi to cisza, albo że to są autorskie akcje i nie mogą zdradzić bo ich fotki wtedy nie będą oryginalne ;/ :)
No i czego nie rozumiesz w tej odpowiedzi? Idąc do warsztatu tez sie pytasz jak naprawić? ;)
josephebeloki
15-06-2013, 18:00
@mateo912 , a Ty tam widzisz gdzieś w moich zdaniach, że ja tego nie rozumiem?
Pozdrawiam :)
mateo912
15-06-2013, 20:45
@mateo912 , a Ty tam widzisz gdzieś w moich zdaniach, że ja tego nie rozumiem?
Pozdrawiam :)
Ale dziwisz się takiej odpowiedzi więc jakbyś nie rozumiał dlaczego się nie chcą dzielić wiedzą. ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216022 - tutaj nie widać zmian w kolorystyce odbiegających od standardu - jedyne co warto zaznaczyć to że zdjęcia były błyśnięte i naświetlone tak, by skóra była bardzo jasna
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230312 - te były na pewno ocieplane, np. poprzez dodanie warstwy "solid color" z jakimś ciemnogranatowym kolorem w trybie mieszania "exclusion"
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230726 - to na 1-ce wygląda na dodanie np. warstwy "color balance" - podciągnięte cyjany w cieniach i żółcie w jasnych partiach
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135793 - zdjęcie kontrastu albo bardzo płaskie światło + ocieplenie
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124126 - zdjęcie nasycenia z żółci/pomarańczy/czerwieni, podciągnięcie niebieskiego/cyjanu/zieleni, agresywna obróbka twarzy + mocne wyostrzenie oczu
Dokładnej recepty nie podam, bo nie jestem autorem tych zdjęć, ale tak to dla mnie wygląda.
josephebeloki
15-06-2013, 22:42
ehhh bo wychodzę z takiego założenia jak kolega @rsz , że po to jest forum aby się wymieniać poglądami wiedzą itd... no nic spoko będę dłubał.
Pozdro :)
josephebeloki
15-06-2013, 22:59
Dzięki WIELKIE @~lxs :)
Ale dziwisz się takiej odpowiedzi więc jakbyś nie rozumiał dlaczego się nie chcą dzielić wiedzą. ;)
Ja rozumiem taką odpowiedź, jeśli ktoś doszedł do tego co wie i umie we własnym zakresie. Jeśli natomiast posiłkował się tym, co np. znalazł w Internecie (czyli tym, czym ktoś inny się podzielił), to na to mam tylko jedno określenie - pasożytnictwo.
mateo912
16-06-2013, 21:13
Ja rozumiem taką odpowiedź, jeśli ktoś doszedł do tego co wie i umie we własnym zakresie. Jeśli natomiast posiłkował się tym, co np. znalazł w Internecie (czyli tym, czym ktoś inny się podzielił), to na to mam tylko jedno określenie - pasożytnictwo.
Pasożyt? Skoro wiedza jest ogólnie dostępna w internecie to dlaczego ja mam komuś podawać ją na tacy? Rączek nie ma? Ban na google czy jak? skoro np ja bym jąznalazł sam to ktoś inny też ją może samemu znaleźć wystarczy poszukać ale lepiej dostać wszystko na tacy prawda? ;)
dobrym przykładem są presety do LR jest wiele dostępnych ale wiele osób je modyfikuje pod siebie uzyskując inny efekt dlatego się nie dzielą tą wiedzą.
Pasożyt? Skoro wiedza jest ogólnie dostępna w internecie to dlaczego ja mam komuś podawać ją na tacy? Rączek nie ma? Ban na google czy jak? skoro np ja bym jąznalazł sam to ktoś inny też ją może samemu znaleźć wystarczy poszukać ale lepiej dostać wszystko na tacy prawda? ;)
dobrym przykładem są presety do LR jest wiele dostępnych ale wiele osób je modyfikuje pod siebie uzyskując inny efekt dlatego się nie dzielą tą wiedzą.
Uderz w stół, nożyce się odezwą...
Korzystać z czyjejś pracy (presetów) to w porządku, pomóc komuś udostępniając swoją to be. Moralność Kalego?
Rafał_Sz
17-06-2013, 06:14
Trzymanie w wielkiej tajemnicy rzeczy ogólnie dostępnych jest co najmniej dziwne. Podobnie jak lenistwo, żeby niewiedzący sam poszukał, pokombinował. Można śmiało stwierdzić, że w czasach Google, YouTube i pakietów typu NikSoftware, wszystko jest podane na tacy.
pietia79
19-06-2013, 11:57
Reasumując, biorą coś za darmo i trochę modyfikują nie dzielą się potem tą wiedzą :)
Pasożytnictwo to chyba słowo w sam raz ;)
mateo912
19-06-2013, 12:02
Reasumując, biorą coś za darmo i trochę modyfikują nie dzielą się potem tą wiedzą :)
Pasożytnictwo to chyba słowo w sam raz ;)
ale kto na kim pasożytuje? jest dostępne za darmo? jest, wystarczy poszukać aby znaleźć? tak, a modyfikacje są moje własne więc nie muszę się dzielić zmianami jeśli nie chce. A że nie "lubię" leniwych ludzi którym się nie chce poszukać samemu aby znaleźć to i nie podam linka ;)
MZ pasożytem można nazwać takiego kogoś który nic nie robi aby znaleźć samemu tylko woła "daj".
pietia79
19-06-2013, 12:23
ale kto na kim pasożytuje? jest dostępne za darmo? jest, wystarczy poszukać aby znaleźć? tak, a modyfikacje są moje własne więc nie muszę się dzielić zmianami jeśli nie chce. A że nie "lubię" leniwych ludzi którym się nie chce poszukać samemu aby znaleźć to i nie podam linka ;)
MZ pasożytem można nazwać takiego kogoś który nic nie robi aby znaleźć samemu tylko woła "daj".
Też nie lubię leniwych, jak ktoś ma odpowiedź w zasięgu ręki i mu się "nie chce" to co innego. Ale lubię ludzi życzliwych.
A "dostępne za darmo" skąd się przecież wzięło. Od takich ludzi, którzy się napracowali, pozmieniali i jeszcze sie podzielili.
Ale masz rację, do życzliwości się nikogo nie da zmusić (i nie powinno - jak ktoś nie chce to trudno).
mateo912
19-06-2013, 12:46
Też nie lubię leniwych, jak ktoś ma odpowiedź w zasięgu ręki i mu się "nie chce" to co innego. Ale lubię ludzi życzliwych.
A "dostępne za darmo" skąd się przecież wzięło. Od takich ludzi, którzy się napracowali, pozmieniali i jeszcze sie podzielili.
Ale masz rację, do życzliwości się nikogo nie da zmusić (i nie powinno - jak ktoś nie chce to trudno).
niestety obecnie im bardziej jesteś życzliwy dla innych tym gorzej na tym wychodzisz, wiem to z własnego przykładu.
Rafał_Sz
19-06-2013, 12:59
Jeśli byłeś życzliwy i źle na tym wyszedłeś, to znaczy, że trafiłeś na niewłaściwe osoby.
mateo912
19-06-2013, 13:21
Jeśli byłeś życzliwy i źle na tym wyszedłeś, to znaczy, że trafiłeś na niewłaściwe osoby.
wiem o tym ;) dlatego teraz jest dokładnie jak na obrazku ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.temysli.pl/demot/0_0_0_386520380_middle.jpg)
Niestety jest prawda!
Jeśli coś dostaniesz jak na dłoni, nie uszanujesz nigdy tego w taki sposób jak byś doszedł do tego lub zapłacił :(
niestety obecnie im bardziej jesteś życzliwy dla innych tym gorzej na tym wychodzisz, wiem to z własnego przykładu.
To taki komunał, który służy jedynie tłumaczeniu własnego zachowania.
TheKilla
19-06-2013, 22:42
Ktoś mnie ostatnio zapytał o obróbkę mojej konkretnej fotografii i... Nie umiałam odpowiedzieć.
Pewnie wyszłam na buca udzielając niekonkretnej odpowiedzi, ale czy jest sens tłumaczyć i rozpisywać kolejne warstwy lokalnej obróbki, każdego crossa, każdy tzw. trik? Przecież nawet sama tego nie pamiętam.
Czasem naprawdę lepiej SAMEMU kombinować i szukać (nawet, jeśli to zajmie masę czasu) bo przynajmniej wyrobi się własny styl a nie kopię kopii...
mateo912
19-06-2013, 22:49
Ktoś mnie ostatnio zapytał o obróbkę mojej konkretnej fotografii i... Nie umiałam odpowiedzieć.
Pewnie wyszłam na buca udzielając niekonkretnej odpowiedzi, ale czy jest sens tłumaczyć i rozpisywać kolejne warstwy lokalnej obróbki, każdego crossa, każdy tzw. trik? Przecież nawet sama tego nie pamiętam.
Czasem naprawdę lepiej SAMEMU kombinować i szukać (nawet, jeśli to zajmie masę czasu) bo przynajmniej wyrobi się własny styl a nie kopię kopii...
jak to samemu? przecież ludzie teraz są taaacy zabiegani nie mają czasu na nic i samemu mają kombinować? albo szukać? toż to się nie godzi! ;) i tylko wołają:
JdoiEfB-W2w
mateo912 i tym samym zabijasz sens istnienia takiego działu jak Fotografia - zdjęcia i ich obróbka, w sumie to nie tylko tego działu, ale wszystkich miejsc w internecie zwanych forami...
zabijasz sens istnienia takiego działu jak Fotografia - zdjęcia i ich obróbka, w sumie to nie tylko tego działu, ale wszystkich miejsc w internecie zwanych forami...
Nie do końca tak będzie, jeśli napiszesz do kolegi mateo912 lub innej osoby z podobnymi poglądami aby nauczyli Ciebie czegoś za "$$$" jestem pewien że podzieli się wiedzą ;)
Sam oferuję naukę odpłatnie, jednak nie każdy do końca chce się uczyć 1na1 -piszą że w internecie ma za darmo lub inne ciekawostki :)
mateo912
20-06-2013, 00:59
mateo912 i tym samym zabijasz sens istnienia takiego działu jak Fotografia - zdjęcia i ich obróbka, w sumie to nie tylko tego działu, ale wszystkich miejsc w internecie zwanych forami...
miałem długą odpowiedź na Twoje stwierdzenie ale posypała mi się przeglądarka więc odpisze jutro ;)
na razie napiszę tylko tak: odmowa podania wszystkiego na tacy nie zabije niczego (a nawet jeśli to "średni" poziom się podniesie bo zauważ że postawę "daj" mają w większości tacy którzy są zbyt leniwi aby dojść do czegoś samemu) a będzie stymulować resztę do własnej pracy.
@biegly - no proszę Cię :) Płatne warsztaty, czy jak to zwać to jedno, a wychodzenie z założenia, że każdy jest "be" zanim się czegokolwiek o człowieku dowie, to zupełnie inna sprawa. Niestety swoimi postami właśnie taką postawę prezentuje kolega mateo912. Gdybym do Niego napisał prośbę o poradę, to od razu zacznie mnie traktować "z wzajemnością", czyli w domyśle krótko mówiąc mnie oleje? Nie mając nawet pojecia kim jestem i jak podchodzę do ludzi? Dla mnie sprawa jest prosta - trzymam się od takich zdala. Sorry ale mnie nie przekonasz. Skoro ktoś jest nastawiony na "komerchę", to niech założy sobie forum, albo bloga z płatnym dostępem (masa takich w necie), a nie podważa sens istnienia takich tematów, w których mimo wszystko może znajdzie się jakiś samarytanin i pomoże proszącemu o poradę lub choćby link do tutoriala.
@mateo912. Odpowiem tak: Czy w którymś z Twoich postów w tym temacie widać chęć niesienia pomocy? Raczej nie. Widać natomiast zupełnie coś innego. Nie wiem, z jakimi ludźmi miałeś w życiu do czynienia i jakie są Twoje doświadczenia, ale wrzucanie w związku z tym wszystkich do jednego worka, to działanie co najmniej trochę na wyrost. Możesz za którymś razem przeoczyć coś bardzo ważnego...ale w sumie to bez znaczenia, bo i tak byś o tym nie wiedział :)
I żeby nie było: myśl Hopkinsa mi się podoba, ale dla mnie może mieć ona zastosowanie tylko wtedy, jak się kogoś pozna.
ehhh bo wychodzę z takiego założenia jak kolega @rsz , że po to jest forum aby się wymieniać poglądami wiedzą itd... no nic spoko będę dłubał.
Pozdro :)
Ja sie nie znam, ale widać ze "wymiana" ma polegać na otrzymaniu odpowiedzi.
Moze opisz co robisz dokładnie. Krok po kroku. Dla innych.
Pozniej pytaj. Moze ktoś coś odpowie.
Daj coś na tą wspomnianą "wymianę".
mateo912
20-06-2013, 10:33
@biegly - no proszę Cię :) Płatne warsztaty, czy jak to zwać to jedno, a wychodzenie z założenia, że każdy jest "be" zanim się czegokolwiek o człowieku dowie, to zupełnie inna sprawa. Niestety swoimi postami właśnie taką postawę prezentuje kolega mateo912. Gdybym do Niego napisał prośbę o poradę, to od razu zacznie mnie traktować "z wzajemnością", czyli w domyśle krótko mówiąc mnie oleje? Nie mając nawet pojecia kim jestem i jak podchodzę do ludzi? Dla mnie sprawa jest prosta - trzymam się od takich zdala. Sorry ale mnie nie przekonasz. Skoro ktoś jest nastawiony na "komerchę", to niech założy sobie forum, albo bloga z płatnym dostępem (masa takich w necie), a nie podważa sens istnienia takich tematów, w których mimo wszystko może znajdzie się jakiś samarytanin i pomoże proszącemu o poradę lub choćby link do tutoriala.
ale dlaczego sądzisz że od razu wszystkich skreślam i uważam że są be? to jest znaaaczna nadinterpretacja z Twojej strony.
Ty w ogóle rozumiesz co znaczy z wzajemnością? bo wydaje mi się że mylisz pojęcia. Jesli napiszesz do mnie i zechcesz abym podał Ci receptę na taką a nie inną obróbkę (daj) to potraktuję Cię z "wzajemnością" czyli też zechce abyś coś mi "dał", albo odpiszę że nie dziele się tą wiedzą i już, mam do tego prawo ;)
@mateo912. Odpowiem tak: Czy w którymś z Twoich postów w tym temacie widać chęć niesienia pomocy? Raczej nie. Widać natomiast zupełnie coś innego. Nie wiem, z jakimi ludźmi miałeś w życiu do czynienia i jakie są Twoje doświadczenia, ale wrzucanie w związku z tym wszystkich do jednego worka, to działanie co najmniej trochę na wyrost. Możesz za którymś razem przeoczyć coś bardzo ważnego...ale w sumie to bez znaczenia, bo i tak byś o tym nie wiedział :)
I żeby nie było: myśl Hopkinsa mi się podoba, ale dla mnie może mieć ona zastosowanie tylko wtedy, jak się kogoś pozna.
Hmm a musi być widać? załóżmy że napisałeś do mnie z pytaniem o obróbkę na PW i tylko od Twojego zachowania zależy czy pomogę CI czy nie. jeśli będę widział że próbowałeś coś zrobić ale się "zaciąłeś" w którymś momencie to pewnie bym Ci pomógł (widzę wkład własny) a jak nie no to cóż :)
Jak napisałem wyżej mam ciągle wrażenie że TY mylisz pojęcia w tym cytacie, po co mam kogoś poznawać żeby wiedzieć którą postawę sobą reprezentuję ("daj mi tutka do tego"/"robiłem to, to i to ale zaciąłem się w tym momencie a chce uzyskać taki efekt mógłbyś mi coś zasugerować?") To widać w pierwszym zdaniu w rozmowie i nei potrzeba czytania życiorysu aby to wiedzieć.
Ja sie nie znam, ale widać ze "wymiana" ma polegać na otrzymaniu odpowiedzi.
Moze opisz co robisz dokładnie. Krok po kroku. Dla innych.
Pozniej pytaj. Moze ktoś coś odpowie.
Daj coś na tą wspomnianą "wymianę".
CUD! ktoś w końcu rozumie o co w tym wszystkim chodzi :)
d90 dzięki ;)
rafal_n5
05-04-2014, 16:29
Bardzo miło że zastanawiacie się jaki sposób obróbki zastosowałem przy moich zdjęciach:D(drugi link)
Na samym końcu postu podawałem jak osiągnąłem efekt.Czasami otrzymuję zapytania jak edytowałem swoje zdjęcia.
Były przypadki że po podaniu "na tacy" ktoś nawet nie podziękował .Więc zastanawiam się czy jest sens się produkować dla osób które nawet nie czują potrzeby lub nie znają słowa dziękuję.