Zobacz pełną wersję : pomozcie bo juz nie wiem...
Niwek1993
14-06-2013, 12:59
Witam od jakiegos czasu robie sobie zdjecia nikonem d5100 18-105 vr . I jak robie jakas uliczke w miare oswietloną to nie wychodza one najgorzej ale moglo by tez byc lepiej ale jak przyjdzie zrobic jakis nocny krajobraz gdzie w oddali sa tylko latarnie czy np ksiezyc nad blokami ostatnio robilem i wyglada to jakby robione komórką i wogole nie ma tej takie czystosci i jakosci co robie zle vr wyłączylem tak jak mi wczesniej ktos pisal otwarlem przyslone na max zeby nie robilo z latarni gwiazd cza okolo 8 sec 800 iso i nie mam pojecia o co chodzi ... pomozcie jesli umiecie : ) tutaj fotki dodaje
http://speedy.sh/bTKtM/DSC-0024-8.JPG
http://speedy.sh/GsVPH/DSC-0006-7.JPG
http://speedy.sh/RJd6U/DSC-0039-7.JPG
bede wdzięczny za cenne wskazówki : )
darkmajin
14-06-2013, 13:08
1 poruszona exifa mi nie widzi
2 ( jeżeli masz komórę która cyka takie foty to sprzedaj lustro ) - iso 1250 po co jak już masz statyw to zrób iso 200 i dłuższy czas - fota normalna jak na ekspozycje którą nastawiłeś
3 poruszone exifa również nie widzę
WB leży na każdym - dobierz sam
jak możesz to pokaż co chcesz uzyskać...
domknięcie szkła zwiększy ostrość - tyle że gwiazdy będą
Robisz zdjęcia ze statywu więc użyj niższych wartości czułości ISO, konieczne będzie użycie dłuższego czasu naświetlania ale przecież i tak masz wpomniany statyw, pozbędziesz się szumu i zyskasz na ostrości/szczegółowości zdjęcia.
Niwek1993
14-06-2013, 14:10
hmm tak ale jak zmniejsze iso i dam wiekszy czas naswietlania to w tym momencie albo sie przeswietli albo tez te lampy i swiatla wyjda jak takie kule wielkie :( niech ktos jeszcze napisze co o tym mysli ... a tutaj zdjecie jakie by mi sie mniej wiecej widzialo :)
http://foto.scigacz.pl/cache/imgs/_w750/gallery/turystyka_motocyklowa/Kosowo_2007/Miasto_noca.jpg
cos zeby to bylo bardziej wyrazne a nie takie kalkulatorem jakby robione :(
darkmajin
14-06-2013, 14:19
pomijając kadr 2jka i to zdjęcie ze scigacza.pl niczym się nie różnią...
czemu ma wyjść prześwietlone nie rozumiem...lampy wychodzą jak kule bo czas masz długi, a otwór przysłony duży.. jak to już jest że albo naświetlasz na jasne rzeczy albo na ciemne ewentualnie można też zrobić dwie fotki raz z naświetlaniem na lampy, a raz na coś ciemniejszego i połączyć..
Niwek1993
14-06-2013, 14:27
no wyzej wlasnie pisali zeby czas byl wiekszy skoro mam statyw a iso mniejze dlatego mowie ze mi sie przeswietli
darkmajin
14-06-2013, 14:30
panie, ale nie masz na pałę dobierać.... ustaw tryb A, iso200, przysłona f5,6-8 czas dobierze sam co by nie prześwietlił, a jak prześwietli to korekta EV i znowu...
Na wysokim ISO masz gwiazdy gratis, hot pixele są bardzo widoczne na tle nieba.
Z takiej odległości nie wykonasz poprawnego zdjęcia nocnego, wokoło ciemno a w oddali lampy i budynki oświetlone.
darkmajin
14-06-2013, 14:38
hmm rozmawiamy o gwiazdach na latarniach nie o hotach ;)
Niwek1993
14-06-2013, 15:00
no ktos jeszcze zna jakies knify ;D ?
Patrząc na Twoje zdjęcia trudno określić, gdzie miała być ostrość (i nie chodzi tu o fakt, że są poruszone). Na 3 chyba najostrzejszy jest chodnik na dole. Poza tym nie sądzę, żeby Ci krzywo wkleili matrycę, więc jak używasz statywu, to na nim pewnie masz takie dwie małe poziomice - popatrz na nie zanim cykniesz :)
Na każdym ze zdjęć masz problem z balansem bieli - pobaw się ustawieniami w aparacie.
Przy zdjęciach księżyca nigdy nie polegaj na automatyce robiąc zdjęcia, bo niemal na 100% prześwietli Ci fotkę i księżyca na niej nie zobaczysz, tylko jasną, rozmytą plamę. Zrobienie satelity ziemi i czegoś jeszcze, co jest mniej lub bardziej oświetlone, to już większy problem, bo z czegoś musisz zrezygnować, o ile nie będziesz kleił zdjęcia z 2 kadrów robionych na różnych ekspozycjach (księżyc krótszy czas, mniej oświetlone elementy tła dłuższy). Wychodź w nocy jak najwięcej i trenuj - tylko tym sposobem osiągniesz rezultaty. Nie ma złotego środka na zdjęcia nocne, bo każde miejsce ma inną specyfikę, inną temperaturę światła zastanego itp. Staraj się też wybierać jakieś lepsze kompozycyjnie miejsca :) Czasem 3 metry w lewo lub w prawo potrafią z gniota zrobić bardzo dobre zdjęcie (tylko uważaj na przepaści, groty i inne jaskinie w stylu pootwieranych studzienek kanalizacyjnych, bo pokrywy dawno na złomie - znam z autopsji :) ).
Powodzenia :)
Rób NEF-y i na ustawieniach manualnych, jak dasz radę to ostrość też manualnie ale i AF też może być, punkt ostrości pojedynczy przy trybie A, WB predefiniowany lub światło żarowe, i tak jak poprzednicy radzą - statyw, niskie ISO. Ja robię foty w nocy lekko niedoświetlone a później wyciągam w ViewNX2 lub PS-CameraRAW. WB też mogę sobie ustawiać jak chce. No i kompozycja - te Twoje światła w oddali i jednocześnie widoczne ciemne krzaki w pobliżu ( rozumie, że to chciałeś osiągnąć ) to jest to niemożliwe do osiągnięcia - bez lamy czy kilku lamp ( światło zastane + flesh ) A swoją drogą na pokrętle u góry masz taką opcje SCENE ( w ostateczności )
Acha, jak chcesz, aby wyszedł ci fajny granatowy kolor nieba, to nie rób zdjęć jak jest blanc ciemno tylko jak jeszcze coś widać i do gulika też nie wpadniesz :-)